5 x belangrijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in NIjmegen
Nederland is hard getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nijmegen is helaas geen uitzondering. Er gebeurde juist heel veel in Nijmegen…
Februari 1981 staat in Nijmeegse geschiedenis bekend als de tijd van de Piersonrellen. De heftige krakersrellen in de Piersonstraat haalde het landelijke nieuws door het geweld dat de politie, ME en marechaussee gebruikten. Er is nu een nieuwe podcast over deze gebeurtenissen.
In een vierdelige podcast van de Gelderlander spreekt journalist en historicus Jasper van Gruijthuijsen met oudkraker Jan-Frank Gerards (63) over de gewelddadigste krakersrel ooit in Nederland.
Waarom riskeerde hij veertig jaar geleden zijn leven door een tank te bekogelen met rookbommen en stenen? Hoe kon het verzet tegen de bouw van een parkeergarage uitlopen op een grimmige confrontatie waarbij meer dan 2.000 manschappen, commando’s, helikopters en tanks naar de onze stad kwamen om veertien woningen en een pakhuis te ontruimen? Dat wordt allemaal besproken.
Verder hoor je journaals van toen, oude interviews met betrokkenen zoals toenmalig burgemeester Frans Hermsen en uitzendingen van Radio Rataplan. Dat was hét communicatiemiddel van de krakers. Ook luister je naar uitspraken van toenmalige gezaghebbers.
In de jaren ’80 was Nijmegen in economische crisis waardoor de woningnood hoog was. De krakersbeweging viel bewoners bij die mogelijk uit hun huizen gejaagd zouden worden omdat de gemeente een parkeergarage in de stad wilde bouwen. Om hun standpunt duidelijk te maken werden lege huizen en pakhuis de Eenhoorn in Nijmegen gekraakt.
De rellen ontstonden toen de gemeente overging tot het ontruimen van de gekraakte panden. Dit ging er nogal wild aan toe. De politie en ME kwamen eraan te pas en er werd veel geweld gebruikt.
De eerste aflevering van de podcast over de Piersonrellen staat sinds zaterdag 4 september online.
In onze gids
Populaire rubrieken