Advertentie wordt geladen…

Oud-programmaleider Nico Fintelman over piratenzender Delta Radio 90 in de jaren ’80

Nico's DJ-naam was Nico Smits, hier in de studio radio aan het maken voor Delta. (Foto: Medianostalgie.nl)

[ LONGREAD ] Delta Radio 90: het was dé muziekzender van de jaren ’80 in regio Nijmegen-Arnhem. Enige puntje was dat het hartstikke illegaal was, wat Nico Fintelman en zijn mede-radiofanaten deden. Hij vertelt ons álles over de tijd van Delta.

Advertentie wordt geladen…
Advertentie wordt geladen…

Drugs en abortus mocht, radio maken niet

Het was de tijd van de traditionele verzuiling, de krakers en de radiopiraterij. Het was de tijd waarin elke politieke stroming nog zijn eigen omroep had, gesteund door politieke partijen. Zo hadden de Katholieken van de (toen nog) KVP de KRO en de socialisten van de SP en PvdA de VARA. Het was de tijd waarin álles mocht, zoals drugs en abortus. Maar radio maken? Dat mocht niet. Er werd gezegd dat er naast de zenders van de Publieke Omroep geen etherfrequenties vrij waren. Nico Fintelman wist wel beter. Samen met een groep andere radiofanaten vormde hij in de jaren ’80 het dappere team achter Delta Radio 90, een Nijmeegse piratenzender. Nico: “We wilden gewoon radio maken. Zo simpel was het.”

Radiopiraterij kwam op

Opgegroeid met zeezenders als Radio Veronica, die in ’74 moest stoppen met uitzenden, was Nico altijd al besmet met het radiovirus. Nico vertelt: “Toen Veronica verdween, kwamen de kleine radiopiraten steeds meer op. Zelf had ik mijn eigen station in de Betuwe: Invicta. In Nijmegen had je Radio Atlantis. De jongens van Atlantis zijn in ’83 met Delta begonnen. Na zo’n twee maanden hebben ze mij gevraagd om erbij te komen, als radiopiraten kende je elkaar allemaal wel. Daar kon ik geen ‘nee’ tegen zeggen. Uiteindelijk ben ik een lange tijd programmaleider bij Delta geweest en regelde ik het financiële gedeelte. Eigenlijk was ik er naast mijn baan bij een handelsfirma altijd wel mee bezig.”

Hans van Uden, Jeroen Wouters, Nico Smits en Nick van de Meer in de studio, mét Delta-trui. (Foto: Medianostalgie.nl)

Geen brave burgers

Er was een groep van gelijkgestemden bij elkaar gekomen: geen brave burgers, maar jongens met een ideaal: radio maken, ook al mocht dat eigenlijk niet en liepen ze allemaal het risico om opgepakt te worden. Nico: “Nijmegen was in die tijd een echt links bolwerk, een studentenstad. Gelukkig hanteerde de gemeente een gedoogbeleid rondom de radiopiraterij. Relatief gezien werden we niet zo vaak opgepakt, dus was het allemaal nog wel te doen. In het begin namen we al onze programma’s op in ruimtes die we huurden. Bijvoorbeeld een zaaltje achter een café of in de kelder van een snackbar. Later gingen we live uitzenden. Uiteindelijk werden we een 24-uursstation. En alles live hè? Jingles namen we wel van tevoren op, daar hadden we een speciale machine voor.”

Het succes van Delta

“Delta werd echt ontzettend populair in de regio Nijmegen-Arnhem. Dat succes kwam doordat er geen alternatief was. De enige andere muziekzender die er was, was Hilversum 3. Wij waren geen familiezender, maar juist een popzender en draaiden alleen popmuziek uit de hitparades. We stelden zelf een hitparade samen maar keken ook naar de nummers die in de top 40 kwamen. Artiesten als Madonna, Prince, WAM, U2 en Simple Minds waren toen razend populair. Regelmatig kregen we platen van platenmaatschappijen toegestuurd, die zochten we dan uit. Twee keer per uur klonk er een reclameblok waarin de adverteerders zendtijd kregen, het ANP-nieuws prikten we ieder uur rechtstreeks door van Hilversum 3. We deden niet aan spelletjes, of andere dingen. Ons slogan was dan ook: Radio Delta negen-nul: muziek zonder flauwekul. Dat was het ook echt.”

De telefonistes van Delta. Als je belde voor de groeten, kreeg je hen aan de lijn. (Foto: Medianostalgie.nl)

De groeten doen

“Delta leefde onder bijna alle jongeren in de omgeving Nijmegen-Arnhem. Dat merkte je bijvoorbeeld als luisteraars konden bellen om de groeten te doen. De DJ riep dan eens in de zo veel tijd een lijstje op met mensen die aan iemand anders de groeten wilden doen. Dat was ontzettend populair, de luisteraars vonden dat leuk. Je moest geluk hebben om erdoor te komen, de telefoon stond altijd rood gloeiend. Zelfs middenin de nacht werd er gebeld. Hiermee onderscheidde Delta zich wel, bij ons kon het allemaal.”

Het was een spelletje

“Maar het bleef natuurlijk illegaal wat we deden. Het gebeurde eens in de paar weken dat de Radio Controle Dienst (RCD) met de politie langs kwam in de flat vanwaar we op dat moment (vaak Dukenburg) uitzonden. De politie kwam altijd mee voor de orde en handhaving, bij de RCD zaten de technische mensen. We lieten ze altijd netjes binnen, omdat we natuurlijk altijd al wisten waarvoor ze kwamen. Ze namen dan de spullen in beslag die we nodig hadden om radio te kunnen maken. Dat ze alles meenamen, maakte geen ruk uit. Een paar uur later konden we weer beginnen want we hadden altijd genoeg reservespullen. Zetten we weer een andere zender en platenspeler neer en konen we weer beginnen. Eigenlijk was het gewoon een spelletje.”

De invallen van de RCD werden op de muur bijgehouden. (Foto: Medianostalgie.nl)

Kosten liepen hoog op

“Toch is Delta in al die tijd dat het bestond zo’n 130 tot 150 keer opgepakt. Daarbij werd er altijd wel iemand aangehouden. Dan volgde er later een proces verbaal, waarop weer boetes volgden. Door die boetes en het constant moeten zorgen voor nieuwe spullen, liepen de kosten hoog op. Om die kosten te kunnen dekken hadden we adverteerders. Naarmate Delta steeds populairder werd, was het nooit een probleem om aan adverteerders te komen. Adverteerders merkten ook dat Delta erg onder jongeren leefde. Was je op zoek naar een rijschool, dan wilde je bijvoorbeeld bij de rijschool waar je bij Delta had gehoord. Dat was gewoon zo.”

De Belastingdienst zaaide angst

“In ’85 is er even een moment geweest dat we even met Delta moesten stoppen. Doordat we veel adverteerders hadden, ging er veel geld om in het grote illegale bedrijf dat we aan het leiden waren. We kregen tips dat de Belastingdienst dat ook door begon te krijgen. Het was gewoonweg te veel geld om te negeren. Er kwam zelfs een stuk over in de krant, dat zaaide angst bij iedereen. Er ontstond toen onenigheid of we wel of niet zouden stoppen met Delta, uiteindelijk hebben we dat wel gedaan. Toen hebben we een enorm afscheidsfeest in het Kolpinghuis in Nijmegen gegeven. Daar kwamen zó veel mensen op af, dat het hele centrum van Nijmegen verstopt zat. Er waren heel veel luisteraars die allemaal afscheid wilde komen nemen van Delta. Mooi om te zien.”

Delta 2

“Maar toch was er na die tijd een groepje, waaronder ikzelf, dat met Delta door wilde. Dat was in september ’85, dat noemden we Delta 2. Wij hielden toen de leiding en namen de grote besluiten, de DJ’s hadden geen bepalende stem meer. Zij kregen vanaf toen trouwens wel 10 gulden per uur betaald om te draaien. Voor de rest zette iedereen zich vrijwillig in. Alle financiële zaken hadden we toen in Jersey ondergebracht, door een lege firma op te zetten. Adverteerders wilden natuurlijk niet zwart betalen, dus kregen zij een factuur met de naam van die firma erop. Adverteerders konden zo nooit aangesproken worden op iets verkeerds.”

De productiestudio in de Lange Hezelstraat. (Foto: Medianostalgie.nl)

Het einde van Delta

“In 1989 kwam er dan toch een eind aan Delta. De overheid had bepaald dat de maat vol was en dat het eens afgelopen moest zijn met het gedoogbeleid rondom de radiopiraterij. Zo ook voor de regio Nijmegen. Het oppakken werd erger en erger. De piratenzenders werden letterlijk kapot gemaakt door die politieke beslissing. Er werd zelfs gedreigd met gevangenisstraffen. Daar zat natuurlijk niemand op te wachten, dus zijn we tegen onze zin in gestopt. We vonden het ontzettend jammer, maar zagen het wel aankomen. We namen het voor wat het was: want het was niet anders. Velen van ons gingen toen bij lokale omroepen werken. Maar daar hadden ze nooit die vrijheid die ze van Delta kenden.”

Als ik er terugkijk op de tijd bij Radio Delta 90 was het een fantastische jongensdroom, het avontuur uit een spannend jongensboek. Wij waren een groep radiofanaten met een ideaal: we wilden gewoon radio maken. Daardoor gingen we ons een beetje afzetten tegen de gevestigde orde. Niet meer, niet minder. Een radiofanaat ben ik nog steeds.Het zou mooi zijn als alle mooie verhalen uit die tijd voort zouden blijven bestaan.”

Op de website Medianostalgie.nl heeft Nico de hele geschiedenis van Delta Radio 90 uitgebreid beschreven en vind je nog meer foto’s. 

Het vermeende afscheid van Delta in 1985. Later werd Delta weer opnieuw gestart. (Foto: Medianostalgie.nl)

Lees ook:

 • Bij Radio Baccara knalt er alleen maar gezelligheid uit de speakers

  Klein maar fijn en vooral gezellig. Dat is de juiste omschrijving voor het piepkleine bovenkamertje aan de Kanaalstraat in Nijmegen....

  Radio Baccara Nijmegen

 

Meer in deze categorie

Nijmegenaren

Ga naar “Binnenkijken bij Julie en Jeroen: ‘In het begin voelde het alsof we op visite waren’”

Binnenkijken bij Julie en Jeroen: ‘In het begin voelde het alsof we op visite waren’

Ga naar “Favorieten van ondernemer Bas Hoebink: ‘Hier in Nijmegen eet je de beste pizza’s’”

Favorieten van ondernemer Bas Hoebink: ‘Hier in Nijmegen eet je de beste pizza’s’

Ga naar “Binnenkijken in de loft van Fay en Steven: ‘Het is een georganiseerde zooi’”

Binnenkijken in de loft van Fay en Steven: ‘Het is een georganiseerde zooi’

In onze gids

Ga naar “De Lunch Expert”

De Lunch Expert

 • Mortelweg 10
 • Lunch
 • 09:00 - 15:00
lunchen

Nu geopend

Ga naar “Strandpaviljoen Dushi”

Strandpaviljoen Dushi

 • Pastoorsdijk 11a
 • Strandtenten
 • 11:00 - 22:00
buiten zwemmen nijmegen

Nu geopend

Ga naar “Nolita”

Nolita

 • Van Welderenstraat 22
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 20:00
Nolita Nijmegen

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Betaal alleen de uren die je werkt met Office by the Day”

Betaal alleen de uren die je werkt met Office by the Day

 • Bedrijvencentrum Groenestraat
 • Geldig t/m 31 augustus 2021
werken

Topper

Ga naar “broek vanaf € 12,00”

broek vanaf € 12,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 1 augustus 2021
Ga naar “Titan reiskoffer/tas € 19,99”

Titan reiskoffer/tas € 19,99

 • Big Bazar
 • Geldig t/m 5 september 2021
Ga naar “Birkenstock slippers € 42,99”

Birkenstock slippers € 42,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “Quaker Cruesli en granola 350-450 gram 2 stuks € 4,50”

Quaker Cruesli en granola 350-450 gram 2 stuks € 4,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 31 juli 2021

Vacatures

Ga naar “Financieel administratief medewerker”

Financieel administratief medewerker

 • Joalpe International BV
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Flexibele bijbaan voor studenten”

Flexibele bijbaan voor studenten

 • Studiebegeleiding Nijmegen
 • Parttime

Topper

Ga naar “Orthopedagoog, psycholoog of pedagoog”

Orthopedagoog, psycholoog of pedagoog

 • Studiebegeleiding Nijmegen
 • Parttime
Studiebegeleiding Nijmegen

Topper

Ga naar “Souschef Banqueting m/v”

Souschef Banqueting m/v

 • Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker bediening”

Medewerker bediening

 • Nelis
 • Parttime

Topper