Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

RU en HAN dicht: zo ervaren Nijmeegse studenten dat

Door Sanna Schoonenberg 29 maart 2020

De Nijmeegse onderwijsinstellingen zijn momenteel tot ten minste 6 april gesloten. De Radboud Universiteit heeft zelfs aangekondigd tot 1 juni dicht te blijven. Dat betekent voor veel studenten dat ze hun collegejaar volledig vanuit huis af moeten maken. Ook de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen geeft momenteel geen fysieke lessen. Hoe lossen deze twee grote onderwijsinstellingen van Nijmegen dit op? En hoe ervaren Nijmeegse studenten dat?

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

HAN

De maatregelen van de HAN zijn als volgt: de HAN biedt tot en met 6 april geen fysiek onderwijs aan. Dat betekent ook dat tot die tijd geen tentamens worden afgenomen op locatie. Studenten aan de HAN krijgen 31 maart te horen of ze tot het einde van het schooljaar thuisonderwijs moeten volgen. Hier is de school nog over in beraad. Tot die tijd worden colleges online gegeven.

Radboud Universiteit

De Radboud Universiteit meldde eerder tot 1 juni volledig gesloten te zijn. College van bestuur: ”In lijn met de maatregelen van de regering zal het onderwijs op de Radboud Universiteit tot 1 juni waar mogelijk online aangeboden worden. Eerder was hiervan al sprake tot 6 april, maar deze termijn wordt nu dus verlengd. Wanneer in de tussentijd de overheidsvoorschriften versoepeld worden, wordt er bekeken welke activiteiten er mogelijk zijn op de campus.”

Wij vroegen Nijmeegse studenten van de RU en HAN wat zij van deze situatie vinden. De een vindt het fijn en de ander had liever in de collegebanken gezeten. Maar hoe gaan studenten met deze situatie om? Wij spraken een aantal leerlingen van de HAN en RU.

De tekst gaat verder op de volgende pagina.

Tessa

Tessa zit in het tweede jaar van de opleiding Fysiotherapie aan de HAN. ”Bij mijn opleiding is alles goed geregeld. We hebben online lessen op de ingeroosterde uren en dagelijks contact met docenten. Het is zoeken voor alle partijen (studenten, docenten en de HAN zelf), maar de mogelijkheden worden goed benut.”

”Helaas is het nog niet precies duidelijk hoe de toetsing afgenomen wordt. Theoretisch gezien hebben we geen achterstand opgelopen. Omdat we meteen aan de slag zijn gegaan toen het besluit door de overheid werd genomen. We kunnen niet oefenen in de praktijk. Het is een gekke tijd, maar ik vind tot nu toe dat er echt wel aan mogelijkheden gewerkt wordt!”

Nijmeegse studenten
(Foto: Tessa)

Tim

Tim is ook student aan de HAN en volgt de opleiding Communicatie. Hij zit in zijn derde jaar. ”Voor mij is het leren op afstand echt even wennen. Ik vind les krijgen in het bijzijn van mensen fijner. Niet alleen omdat ik eraan gewend ben, maar het waarnemen van een bepaalde emotie of passie van een docent over zijn of haar vak komt veel beter over in het ‘echt’. Helaas is de situatie nu eenmaal zoals die nu is. Ik probeer de noodzakelijke vragen die ik heb te stellen in de online lessen en ik schrijf alle deadlines voor mezelf op. Dan weet ik wanneer ik echt even moet aanpoten!”

Nijmeegse studenten
(Foto: Tim)

Babs

Babs zit in het tweede jaar van de studie Rechtsgeleerdheid aan de RU. ”Naar mijn mening heeft de RU voor mijn studie voldoende maatregelen genomen om de komende weken online lessen te volgen. De colleges die vorig jaar zijn opgenomen vervangen de huidige.  Dat betekent dat de colleges de hele dag te volgen zijn. Hierdoor mag je zelf bepalen wanneer je het college terugkijkt. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Mijn werktempo ligt een stuk lager en ik word sneller afgeleid. Daardoor werk ik minder effectief dan normaal. Al met al is het wat mij betreft wel goed geregeld. Dat ik wat minder productief ben komt wellicht door het lekkere weer!” 😉

Nijmeegse studenten
(Foto: Babs)

Lois

Lois zit in het derde jaar van de opleiding Communicatie aan de HAN. ”Het leren op afstand is voor iedereen wennen. De online lessen zijn natuurlijk heel anders dan fysieke lessen, maar voor de huidige situatie een goede vervanging. Omdat niemand precies weet waar hij of zij aan toe is, verliep het in het begin een beetje stroef. Ik denk dat naarmate de online lessen vaker worden gegeven, dit steeds soepeler gaat verlopen en we hier met z’n allen wel een weg in vinden.”

(Foto: Lois)

Eva

Eva studeert Geneeskunde aan de RU. ”De docenten zijn erg betrokken en proberen het online onderwijs zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit is wel lastig, want we zouden veel lezingen hebben van gastdocenten die nu hard nodig zijn in het ziekenhuis. Daarnaast is onze studie zo opgebouwd dat we veel patiëntencontact hebben. Ook kunnen veel schriftelijke toetsen nu niet afgenomen worden, dat zorgt helaas bij veel mensen voor vertraging. Het thuis leren vind ik wel lastiger dan verwacht. Ik krijg normaal gesproken altijd motivatie van andere mensen als ik in de bieb aan het werk ben. Dat heb ik nu natuurlijk niet. Ik zorg er nu in ieder geval voor dat ik alle colleges terugkijk en thuisopdrachten maak.”

(Foto: Eva)

Hilde

Hilde studeert Communicatie aan de HAN. ”Normaal gesproken oefenen we tijdens een vak veel met elkaar en zijn we voortdurend met mensen in contact. Tijdens deze coronacrisis valt dat opeens weg en dat is voor iedereen even wennen. Het is leuk om te zien hoe iedereen aan deze bizarre situatie toch een positieve draai kan geven. Ondanks dat deadlines verschuiven en opdrachten vervallen, ziet onze docent deze tijd ook als een leuke uitdaging. Hoe de rest van de periode eruit gaat zien is nog even afwachten.”

(Foto: Hilde)

Lees ook:

Nijmegenaren moeten zich in huis vermaken: indebuurt komt met #thuisvermaaklijst

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden veel maatregelen getroffen. Thuiswerken...

Nijmeegs interieurbedrijf Samosa maakt nu spatbrillen: ‘In de zorg zijn ze hard nodig’

Tom Sanders (31) studeerde samen met Guus Industrieel Product Ontwerp aan de HAN. Nu, bijna tien jaa...

Echt Italiaanse pizza’s haal je bij de foodtruck van Il-pizzaiolo

Je hoeft niet per se naar een restaurant om lekker te eten! Thuis kan het ook heel gezellig zijn. Sc...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Studenten

adv.