Eerstejaars over studeren in coronatijd: ‘Wachten op écht studentenleven’

Je studentenleven starten middenin de coronacrisis. Tja, dat is wel anders dan je had gewild. De introductieweek werd aangepast, je zit niet met je studiegenootjes in een les en een wekelijkse (of dagelijkse) stapavond kun je wel vergeten. Hoe ervaren studenten hun eerste studiejaar? Vier nieuwe studenten van de Radboud Universiteit en Hogeschool Arnhem Nijmegen geven antwoord.

Loeki Sterkenburg (18)

(Eigen foto)

Loeki komt uit Rotterdam en woont sinds de zomer in Nijmegen. Ze studeert Geneeskunde aan de Radboud Universiteit. Ze vertelt: “Corona heeft mij niet tegengehouden om op kamers te gaan. Ik wilde het al heel lang dus heb ik het maar gewoon gedaan.” Loeki is ook direct lid geworden van studentenvereniging Carolus Magnus. “Daar heb ik, op anderhalve meter, heel veel leuke mensen ontmoet. Er zijn heel veel nieuwe leden bijgekomen dit jaar, dus ik heb heel veel geluk dat ik nu aspirant-lid ben van Dispuut Mariken”, vertelt ze.

Meer genieten

Voor haar studie zit ze in een coachgroepje met acht studenten. Samen hebben ze hetzelfde rooster en dat schept een band. In het begin van het collegejaar mocht Loeki nog wel eens naar de campus: “Omdat ik Geneeskunde studeer kregen we wel eens fysiek les, bijvoorbeeld voor lichamelijk onderzoek of om in de snijzaal te werken. Daar haalde ik heel veel energie uit.” Sinds de nieuwe lockdown zijn alle lessen online: “Achteraf had ik meer moeten genieten van die paar keer les op de campus!”

Niek de Jong (19)

(Eigen foto)

Niek komt uit Oud Gastel in Noord-Brabant en studeert sinds dit jaar Communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit. “Hiervoor heb ik een jaar Rechten gestudeerd en dus ook een introductieweek zonder corona meegemaakt. Dan zie je hoe groot het verschil is ten opzichte van dit jaar. In een coronavrije introductie bouw je een veel sterkere band op, heel erg jammer dat het dit jaar anders was”, vertelt hij. Door corona ziet hij zijn introductie-groepje minder. Om meer leuke contacten te maken is Niek sinds begin dit jaar lid van de studievereniging van Communicatiewetenschap: “De studievereniging speelt een grote rol bij het leggen van nieuwe contacten. Ik heb zoveel leuke mensen ontmoet uit allerlei verschillende jaarlagen!”

Aansporen tot studeren

Niek mist het fysieke onderwijs enorm. “Ik vind het soms lastig om mezelf aan te sporen om bezig te gaan met mijn studie. Daarom reserveer ik wel eens een studieplek in het nieuwe gebouw van de universiteit. Dat werkt wel goed! Toch lijkt het me het allerleukste om mijn studiegenoten te zien in de collegebanken, en dan vervolgens in de stad” vertelt hij. Niek woont op kamers in het centrum van Nijmegen, dat is erg gezellig in tijden van corona: “Het is fijn om mensen om mij heen te hebben die in dezelfde situatie zitten als ik, en altijd open staan voor een praatje of een biertje.”

Bo Wentink (19)

(Eigen foto)

Bo komt uit Ulft in de Achterhoek en zit in het eerste jaar van de studie Human Resource Management aan de HAN. Ze woont bij haar ouders: “Ik woon nog thuis. Want waarom zou ik zoeken naar een kamer als ik niet naar school mag?” Aan het begin van het studiejaar kende ze nog bijna niemand in haar klas, dat veranderde gelukkig snel. “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, dus contacten leggen ging best makkelijk. Veel klasgenoten komen net als ik van het MBO, dat schept ook een band”, vertelt Bo.

Tijd voor school

Studeren in coronatijd heeft ook een voordeel: “Omdat ik zoveel thuis zit heb ik heel veel tijd om met schoolwerk en deadlines bezig te gaan.” Toch hoopt Bo dat ze snel weer in de klas mag zitten. En als we dan toch bezig zijn: “Ik heb de introductie ook heel erg gemist, dus als ik nog een keer een coronavrije editie mag meemaken zou dat ook fantastisch zijn!”

Liv Sijben (18)

(Eigen foto)

Liv is eerstejaarsstudent Communicatiewetenschap en komt uit Arnhem. Over haar ervaringen als student in coronatijd vertelt ze: “Ik heb studeren in coronatijd helemaal niet als slecht ervaren. Tijdens de introductie heb ik super veel leuke mensen leren kennen met wie ik nog steeds veel contact heb. Omdat er weinig contactmomenten zijn is het misschien moeilijker om contacten te leggen, maar als je graag wil is het zeker mogelijk!” Liv woont nu bij haar ouders in Arnhem. Ze wil dit jaar nog op kamers, dus ze is aan het kijken voor een plekje in Nijmegen.

Wachten tot alles weer open gaat

Liv vindt het krijgen van online onderwijs soms lastig. Omdat haar hele gezin nu thuis werkt kan ze zich soms moeilijk concentreren. “Ik ben heel erg blij dat ik vrienden heb gemaakt met wie ik samen kan studeren of dingen kan overleggen”, vertelt ze. Hoewel ze het studeren in coronatijden niet als negatief ervaart, kijkt ze uit naar de toekomst: “Ik kijk heel erg uit naar de volgende jaren. Ik hoop dat op een gegeven moment alles weer open kan zodat we écht van het studentenleven kunnen genieten!”

Lees meer:

Meer in deze categorie

Nijmegenaren

Ga naar “Internationale vrouwendag! 9 x powervrouwen met een eigen zaak in Nijmegen (deel 4)”

Internationale vrouwendag! 9 x powervrouwen met een eigen zaak in Nijmegen (deel 4)

Veggie Galore Nijmegen
Ga naar “Nijmeegse favorieten van Kai: ‘Holy moly wat lekker!’”

Nijmeegse favorieten van Kai: ‘Holy moly wat lekker!’

kai yasuda sushi
Ga naar “Crowdfunding voor afgebrand studentenhuis Lange Hezelstraat: ‘Sommigen zijn alles kwijt’”

Crowdfunding voor afgebrand studentenhuis Lange Hezelstraat: ‘Sommigen zijn alles kwijt’

In onze gids

Ga naar “Eetbar BLOOM”

Eetbar BLOOM

 • Lange Hezelstraat 107
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 20:00
bloom

Nu geopend

Ga naar “Groenen Cafetaria-Pizzeria”

Groenen Cafetaria-Pizzeria

 • Platenmakersstraat 1
 • Snackbars
 • 15:00 - 21:30
mysterie ster

Nu geopend

Ga naar “Salade 2 Go”

Salade 2 Go

 • Klein Mariënburg 14
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 20:30
salade 4 go in Nijmegen

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “click & collect”

click & collect

 • Action
 • Geldig t/m 14 maart 2021
Ga naar “Alle A-merk gekoelde vleesvervangers van € 5,38 voor € 2,69”

Alle A-merk gekoelde vleesvervangers van € 5,38 voor € 2,69

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 14 maart 2021
Ga naar “Verstegen kruiden en specerijen van € 4,38 voor € 2,19”

Verstegen kruiden en specerijen van € 4,38 voor € 2,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 14 maart 2021
Ga naar “Alle A-merk gekoelde plantaardige alternatieven voor kaas en zuivel van € 4,18 voor € 2,09”

Alle A-merk gekoelde plantaardige alternatieven voor kaas en zuivel van € 4,18 voor € 2,09

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 14 maart 2021
Ga naar “AH Italiaanse roerbakgroente en Chinese en Thaise wokgroente 400 gram van € 3,58 voor € 1,79”

AH Italiaanse roerbakgroente en Chinese en Thaise wokgroente 400 gram van € 3,58 voor € 1,79

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 14 maart 2021

Vacatures

Ga naar “Medewerk(st)er Secretariaat”

Medewerk(st)er Secretariaat

 • WerkTalent
 • Fulltime
Ga naar “Backoffice medewerker”

Backoffice medewerker

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Begeleider Jongvolwassenen Winckelsteegh”

Begeleider Jongvolwassenen Winckelsteegh

 • FYGI
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Marketing Communicatie Specialist”

Marketing Communicatie Specialist

 • WerkTalent
 • Fulltime
Ga naar “Productiemedewerker”

Productiemedewerker

 • Randstad
 • Parttime