Coronavirus in Nijmegen: de stand van zaken in onze stad

Het coronavirus is hét gesprek van de dag in Nijmegen. De maatregelen die worden getroffen om het virus tegen te gaan, hebben grote gevolgen voor Nijmegenaren. Wij zetten de belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rijtje.

Dit artikel wordt niet meer geüpdatet. Hier vind je alle content omtrent het coronavirus in Nijmegen.

Besmettingen in Nijmegen

Bekijk het kaartje hieronder om te zien hoeveel mensen er in onze gemeente momenteel  zijn opgenomen in het ziekenhuis vanwege een besmetting met het coronavirus, volgens de laatste informatie van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM).

Vragen en antwoorden over maatregelen in Nijmegen

1. Wat mag wel en wat mag niet?

Alles over de laatste maatregelen, aangekondigd op 6 mei, lees je hier:

 • Nijmeegse horeca binnenkort open: ‘In kleine kroeg afstand houden onmogelijk’

  Het kabinet heeft de versoepeling van een aantal coronamaatregelen aangekondigd. Zo gaan kapsalons binnenkort open en kunnen we in juni...

2. Wordt mijn afval opgehaald?

Je afval mag je gewoon in de daarvoor bestemde containers of vuilniszakken aan de weg zetten of naar ondergrondse containers brengen. Deze worden namelijk gewoon geleegd. Ook zijn de milieustraten van Dar geopend, wel wordt opgeroepen om alleen als het écht nodig daar naartoe te komen.

 • Nijmegen ruimt massaal op: file bij de milieustraat

  Nijmegen blijft zoveel mogelijk thuis in verband met de snelle verspreiding van het coronavirus. En wat doe je als je...

  milieustraat nijmegen

5. Welke maatregelen neemt het CWZ?

Klachten en/of in een risicogebied geweest? Kom niet naar het ziekenhuis maar neem contact op met je huisarts of GGD Gelderland Zuid.

 • Het CWZ maakt gebruik van een app waarmee je zelf kunt testen of je symptomen hebt die passen bij het coronavirus. Zo kun je thuis al onderzoeken of je mogelijk besmet bent. Hier lees je meer over de app.
 • Bij terminale patiënten mogen maximaal twee bezoekers tegelijkertijd komen. Afdelingen met coronapatiënten zijn helemaal op slot. Voor andere afdelingen worden de tijden juist verruimd.
 • Bezoektijden zijn niet meer van 14 .00 tot 15.00 en van 19.00 tot 20.00 uur, maar van 11.00 tot 20.00 uur. De regel is één bezoeker per dag per patiënt. Bezoekers mogen maximaal één uur blijven.
 • Artsen en medewerkers geven geen hand meer.
 • CWZ wijzigt afspraken zoveel mogelijk in telefonische afspraken of plant ze opnieuw in. Zorgverleners beoordelen elke wijziging zorgvuldig.
 • Bij de ingang van de Spoedeisende Hulp staat een tent voor coronatesten. En de huisartsenpraktijk van het ziekenhuis is 24/7 geopend voor ernstig zieken.
 • Via een speciale applicatie van het ziekenhuis kunnen patiënten en bezoekers door de vragen in te vullen zelf achterhalen of het verstandig is naar een ziekenhuis te komen. Je vindt hem hier.
 • Voor acute zorg kun je nog steeds bij het ziekenhuis terecht.

6. Welke maatregelen neemt het Radboudumc?

Klachten en/of in een risicogebied geweest? Kom niet naar het ziekenhuis maar neem contact op met je huisarts of GGD Gelderland Zuid.

 • Ben je (of je begeleider) verkouden of heb je andere luchtwegklachten en heb je een afspraak die kan worden uitgesteld? Dan verzoekt het Radboudumc je om contact op te nemen met de afdeling om de afspraak te verzetten.
 • Neem maximaal één begeleider mee naar het ziekenhuis. Ook als je opgenomen wordt geldt dat er één bezoeker per dag welkom is. Bezoekers die verkouden zijn worden gevraagd niet te komen. Hierop wordt bij de ingang streng gecontroleerd.
 • De medewerkers schudden patiënten (en hun begeleiders) geen hand meer.
 • Om zich goed voor te bereiden en zoveel mogelijk bedden vrij te maken voor coronapatiënten stellen ze geplande operaties zoveel mogelijk uit. Ook kijkt het Radboudumc naar een goede verdeling en beschikbaarheid van zorgmedewerkers.
 • Over alle afspraken waarvoor je de polikliniek bezoekt, wordt van te voren contact met je opgenomen. Het kan zijn dat je afspraak, onderzoek of behandeling wordt verplaatst of niet doorgaat. Mogelijk wordt je afspraak omgezet naar een telefonische afspraak of videogesprek. Daarover informeren ze je telefonisch of via mijnRadboud.
 • Voor acute zorg kun je nog steeds bij het ziekenhuis terecht.

Hier lees je meer over de werkzaamheden van het Radboudumc op de corona-afdeling:

7. Rijden de treinen en bussen nog?

Zowel NS als Arriva en Breng rijden volgens een aangepaste dienstregeling. Deze kan per dag wijzigen. Check je reis voor vertrek dus in de reisplanner! Hier lees je hoe het voor de Nijmeegse buschauffeur Mark is om in deze tijden zijn diensten te rijden:

 • Buschauffeur Mark van Breng: ‘Veel buschauffeurs blijven uit voorzorg thuis’

  Ga je regelmatig met de bus in Nijmegen? Dan is de kans groot dat je wel eens bij buschauffeur Mark...

8. Wat moet je nu doen als je hooikoorts hebt?

Daarover adviseert het RIVM het volgende:

 • Niezen door hooikoorts of corona: dit adviseert het RIVM aan Nijmegenaren met klachten

  Het zachte lenteweer is niet bij elke Nijmegenaar welkom. Door de warme temperaturen komen er veel pollen in de lucht,...

  hooikoorts tijdens corona

Deze evenementen gaan niet door

Alle evenementen in Nijmegen worden tot 1 september verboden, óók die met minder dan honderd personen. Deze maatregel is genomen om te voorkomen dat het coronavirus zich nog sneller verspreidt in Nederland. Dit betekent dat er heel veel evenementen in Nijmegen niet doorgaan.

1. De Nijmeegse Vierdaagse 2020

De kogel is door de kerk: de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten gaan in 2020 niet door.

 • Alle evenementen afgelast: de Nijmeegse Vierdaagse 2020 gaat niet door

  We waren er al bang voor, maar nu is het officieel. Alle evenementen tot 1 september 2020 worden afgelast om...

  Data vierdaagse 2022

2. Koningsdag ging niet door. Toch was het bij jullie thuis ook een beetje feest:

Dit doen Nijmeegse ondernemers

Scholen zijn gesloten en ook horeca, sportclubs, sauna’s, kappers, nagelsalons en meer ondernemers sluiten na de nieuwste maatregelen.

1. Dit doen Nijmeegse winkels

Er wordt door de Nederlandse regering sterk afgeraden om naar buiten te gaan wanneer dat niet nodig is. Winkels hoeven volgens de regels echter niet dicht. In het begin van de quarantaine zagen we dat winkels dichtgingen, inmiddels zijn veel winkels in de stad weer open. Wel worden er veel maatregelen genomen.

 • Zó druk was het dit weekend in de binnenstad van Nijmegen (foto’s)

  Hoewel winkels wegens de uitbraak van het coronavirus nooit verplicht hun deuren hoefden te sluiten, waren de meeste winkels in...

2. Zo steun je Nijmeegse horeca

Horecazaken kunnen geen gasten meer ontvangen, maar wel bestellingen thuis bezorgen of van hun zaak een afhaalrestaurant maken. Ook kun je Nijmeegse ondernemers helpen door cadeaubonnen bij ze te kopen. Ook zijn er ondernemers die andere initiatieven bedenken.

3. Dit deden sommige Nijmeegse horecaondernemers met hun voorraad 

Nijmeegse horeca is vanwege de uitbraak van het coronavirus dicht. Dat werd zondagavond 15 maart bekend gemaakt. Veel zaken zaten daarom toen met een grote voorraad. Weggooien zou ontzettend zonde zijn. Sommigen brachten hun voorraad naar de Nijmeegse Voedselbank, anderen gaven hun voorraad aan hun eigen personeel:

 • Deze Nijmeegse horecaondernemers steunen hun eigen personeel met voedselpakketten

  Nijmeegse horeca is vanwege de uitbraak van het coronavirus tot 6 april dicht. Dat werd zondagavond 15 maart bekend gemaakt....

4. Deze ondernemers bieden online hulp aan

Ook sportscholen en kappers zijn. Online bieden ze hulp aan:

5. Dit doen ondernemers die in deze tijd een nieuwe zaak starten.

Het is een zware tijd voor ondernemers, zeker voor ondernemers die in deze periode een zaak zouden openen. Zoals Jasper van Jasper Fietsen:

6. Nieuws over Nijmeegse zaken waar we na corona niet meer terecht kunnen:

 • Jammer: deze bekende horecazaak in Oost staat nu te koop

  Momenteel kunnen we even niet lekker gaan lunchen bij onze favo lunchtentjes. Kwam jij altijd graag bij Tati in Nijmegen-Oost?...

  Tati Nijmegen

Nijmegenaren helpen elkaar

Niet alleen het coronavirus is besmettelijk, maar ook de naastenliefde. Honderden Nijmegenaren helpen elkaar een handje.

1. Deze initiatieven werden gestart voor en door Nijmegenaren:

2. Deze initiatieven werden gestart voor het zorgpersoneel:

3.  Zo bied je zelf #coronahulp aan (of vraag je ernaar):

 • Zo bied je coronahulp aan (en vraag je coronahulp) in Nijmegen

  In het hele land bieden mensen elkaar massaal hulp aan. Boodschappen doen, de hond uitlaten of op kinderen passen: Nijmegenaren...

4. Zo help je de Nijmeegse Voedselbank:

 • Tekorten of niet? Zo gaat het nu bij de Nijmeegse Voedselbank

  Door de hamsterwoede in de supermarkten dreigt voor diverse voedselbanken in Nederland een tekort. Welke maatregelingen treft de Voedselbank in...

Dit doen Nijmegenaren in deze tijd

1. Thuiswerken, als dat kan:

2. Klusjes thuis, met een leuke podcast in je oren:

3. Goedkoop tanken, want:

 • Benzineprijs is zelden zo laag geweest: hier in Nijmegen tank je het goedkoopst

  Zelden was het zo voordelig om te tanken; de benzineprijs is op het laagste punt sinds 2002. Hoe dat komt?...

  goedkoop tanken Nijmegen

4. Meer leuke tips:

5. En na de coronacrisis:

 • 7 x dit doen Nijmegenaren als eerste na de coronacrisis

  Door de coronacrisis zijn er veel zaken die voorheen heel gewoon leken, opeens heel ver weg. Even een biertje drinken...

Meer in deze categorie

Spotlight

Ga naar “Bourgondisch genieten: dit restaurant opent binnenkort in Nijmegen-Oost”

Bourgondisch genieten: dit restaurant opent binnenkort in Nijmegen-Oost

Ga naar “4 x steengoede tips tegen slapeloosheid”

4 x steengoede tips tegen slapeloosheid

Aangeboden door totaalBED Nijmegen

Ga naar “Ook steeds meer winkels in Nijmegen sluiten vanwege corona”

Ook steeds meer winkels in Nijmegen sluiten vanwege corona

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle AH Verse pasta en pastasauzen* van € 4,78 voor € 2,39”

Alle AH Verse pasta en pastasauzen* van € 4,78 voor € 2,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “AH Toiletpapier 4-laags 16 rollen van € 17,18 voor € 12,99”

AH Toiletpapier 4-laags 16 rollen van € 17,18 voor € 12,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle Kellogg’s van € 6,18 voor € 4,50”

Alle Kellogg’s van € 6,18 voor € 4,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “WALKX Lederen comfort schoenen € 19,99”

WALKX Lederen comfort schoenen € 19,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Medewerker catering Nijmegen”

Medewerker catering Nijmegen

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Opleiding Monteur Zonnepanelen”

Opleiding Monteur Zonnepanelen

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker catering Nijmegen”

Medewerker catering Nijmegen

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Carnaval Nijmegen”

Carnaval Nijmegen

 • Van 18 feb t/m 21 feb