Veel Nijmegenaren haalden hun zwemdiploma bij Aqua-Novio’94: ‘Hier werken 100 vrijwilligers’

Aangeboden door Verkiezing Club van het Jaar

(Foto: Aqua-Novio'94)

Clubs en verenigingen zijn onwijs belangrijk voor Nijmegen. Maar het is geen verrassing dat het afgelopen jaar vrij pittig voor ze is geweest. Aqua-Novio’94 laat het er niet bij zitten en bedacht creatieve oplossingen om tóch actief te blijven.

Heb jij je zwemdiploma behaald in Nijmegen? Grote kans dat je die dankzij de instructeurs van Aqua-Novio’94 op zak hebt. Meer dan honderd vrijwilligers geven al tientallen jaren zwemles in alle sportfondsenbaden in Nijmegen. Maar, de club heeft nog veel meer te bieden.

Van 4 tot 100 jaar

Joey Papaioannou (22) begon als klein jongetje met zwemles bij Aqua-Novio’94. “Nu geef ik er zelf zwemles, dus de cirkel is rond! Ik ben ook fanatiek wedstrijdzwemmer, verzorg de communicatie van Aqua-Novio’94 en ben lid van het bestuur. We bieden allerlei zwemsporten aan, van waterpolo tot synchroonzwemmen en van snorkelen tot wedstrijdzwemmen. Of je nu 4 of 100 jaar bent: er is altijd een watersport die bij je past.”

Joey (eigen foto).

Een eigen plek

Aqua-Novio’94 is een grote club. De club wordt draaiende gehouden door zo’n 100 vrijwilligers en is met 900 leden de grootste zwemvereniging van Nijmegen. “Het leuke aan onze club is dat je op alle niveaus kunt sporten. Je kunt recreatief zwemmen, maar er zijn ook leden die in het Nederlands team zwemmen. Op dit moment hebben we helaas nog geen clubhuis, maar dat zouden we heel graag willen. We zijn al in gesprek met de gemeente, zodat we bij de bouw van een nieuw zwembad in Nijmegen in aanmerking komen voor een eigen, vaste plek.”

De coronapandemie

De coronamaatregelen zijn voor iedereen van grote invloed. Ook de leden van Aqua-Novio’94 hadden dit jaar maar weinig mogelijkheden om hun favoriete sport te beoefenen. Toch deden ze hun best om het clubgevoel te behouden. “We zijn al snel begonnen met het versturen van een maandelijks nieuwsbrief. Daarnaast hebben we een Facebookgroep aangemaakt waarin we verschillenden opdrachten deelden om toch sportief bezig te zijn. De kinderen deelden daar bijvoorbeeld oefeningen met een springtouw. In plaats van zwemmen zijn we met clubjes gaan hardlopen en fietsen om in beweging te blijven. Toen eenmaal bleek dat de sluiting van de zwembaden lang ging duren, zijn we pubquizzen gaan organiseren. We maken er het beste van.”

(Foto: Aqua-Novio’94)

Geen zwemles voor kinderen

Veel Nijmegenaartjes haalden hun zwemdiploma bij Aqua-Novio’94. Door de coronapandemie zijn de zwembaden nu dicht en wordt er geen lesgegeven. “Dat is in de eerste plaat natuurlijk jammer voor de kinderen en de vrijwilligers. Je kunt thuis geen zwemles geven, we kunnen het niet vervangen. Kinderen missen de lessen. Daarnaast kan het met de zomer in aantocht ook gevaarlijk zijn. We mogen sinds een paar weken weer lesgeven, maar er zijn kinderen die bijna drie kwart jaar geen zwemles hebben gehad. Dan moet je extra goed uitkijken als je met lekker weer bij het water bent.”

Club van het jaar

Aqua-Novio’94 heeft zich opgegeven voor de Verkiezing Club van het Jaar. Als je meedoet maak je kans om winnaar te worden van je gemeente, de provincie of van heel Nederland.

Joey: “Ik denk dat we tijdens de coronaperiode hebben bewezen wat de toevoeging van een vereniging of club is. Je ziet hoe erg mensen het missen om samen te komen. Het delen van eenzelfde liefde voor een sport of hobby werkt verbindend. We hebben bewezen dat we ook tijdens de coronapandemie met opgeheven hoofd blijven sporten en oplossingen te bedenken. Door deze veerkracht verdient Aqua-Novio’94 het om in het zonnetje gezet te worden!”

Geef je op

Toffe initiatieven zoals die van Aqua-Novio’94 moeten worden gesteund. Daarom wordt de Verkiezing Club van het Jaar georganiseerd. Dit is onderdeel van Rabo ClubSupport. Hiermee willen Rabobank, NOC*NSF, AD.nl, Kunstbende en LKCA clubs en verenigingen een welverdiend podium geven. Want na het afgelopen jaar kunnen ze wel wat support gebruiken!

Het goede nieuws is: je kunt jouw vereniging hiervoor aanmelden. Ga vóór 5 mei naar clubvanhetjaar.nl en nomineer jouw club of vereniging. Iedereen mag meedoen: of je nu bij een voetbalclub zit of een theatergroep. Vervolgens is het zaak om tussen 19 april en 24 mei zoveel mogelijk stemmen te werven. Op 26 mei worden de winnaars per gemeente en provincie bekendgemaakt. Op 9 juni is er een feestelijke award uitreiking en wordt ook bekend welke sport- en cultuurvereniging Club van het Jaar 2021 zijn geworden.


De verkiezing Club van het Jaar is onderdeel van Rabo ClubSupport. Rabo ClubSupport biedt sport- en cultuurverenigingen kennis, een netwerk en financiële ondersteuning. Om ze sterker te maken, voor nu en in de toekomst.

Verkiezing Club van het Jaar

Nu gesloten

Meer informatie

Verkiezing Club van het Jaar

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Partnerbijdragen

Ga naar “Examenstress: 5 x tips om je zoon of dochter te helpen met studeren”

Examenstress: 5 x tips om je zoon of dochter te helpen met studeren

Studiebegeleiding Nijmegen
Ga naar “Fleurig! 8 x tips voor de mooiste bloemen op jouw balkon of terras”

Fleurig! 8 x tips voor de mooiste bloemen op jouw balkon of terras

Aangeboden door Bloemkwekerij Jos Mom

Ga naar “Veilig op pad in Nijmegen: deze app helpt je daarbij”

Veilig op pad in Nijmegen: deze app helpt je daarbij

Aangeboden door de Rijksoverheid

In onze gids

Ga naar “Cookie Doos”

Cookie Doos

 • Bakkers

Nu geopend

Ga naar “Fantastea”

Fantastea

 • Drakensteinstraat 13
 • Speciaalzaken

Nu geopend

Ga naar “Perron95”

Perron95

 • Wijchensweg 152a
 • Woonwinkels
 • Gesloten
Perron95

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Damesblouses en -tops € 5,00”

Damesblouses en -tops € 5,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “Blokker heteluchtfriteuse XXL van € 79,99 voor € 55”

Blokker heteluchtfriteuse XXL van € 79,99 voor € 55

 • Blokker
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “Tulpenvaas € 17,50”

Tulpenvaas € 17,50

 • HEMA
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “Hangmat Geknoopt van € 29,99 voor € 25,49”

Hangmat Geknoopt van € 29,99 voor € 25,49

 • Xenos
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “Alle Ola handijs 2 stuks, 35% koritng”

Alle Ola handijs 2 stuks, 35% koritng

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 9 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Supervisor restaurant & bar (m/v)”

Supervisor restaurant & bar (m/v)

 • Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent
 • Parttime
van der valk hotel nijmegen Lent

Topper

Ga naar “Buschauffeur Nijmegen en omgeving”

Buschauffeur Nijmegen en omgeving

 • Transdev
 • Parttime
Ga naar “Kom werken bij Bistrobar Berlin”

Kom werken bij Bistrobar Berlin

 • Bistrobar Berlin
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Inkoop assistent”

Inkoop assistent

 • WerkTalent
 • Fulltime
Ga naar “Kom werken bij Bankoh”

Kom werken bij Bankoh

 • Bistrobar Bankoh
 • Fulltime

Topper

Agenda

Ga naar “Designer Stock Sale”

Designer Stock Sale

 • ZaadeL Makerij
 • 8 mei 2021