Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Maaike houdt van hardlopen: ‘Hier in Nijmegen loop ik het liefst’

Aangeboden door NN Running Day 15 oktober 2020

Zag jij afgelopen zondag opvallend veel mensen hardlopen in Nijmegen? Dat kan kloppen, want er was een heus hardloopevent bezig: NN Running Day. Vanuit je eigen voordeur kon je meedoen aan één van de zes bekendste Nederlandse hardloopwedstrijden. Via een app ervaarde je de run alsof je er écht was. Maaike Oosterink (38) deed ook mee: “Ik kreeg er dezelfde energie van als bij een groot evenement.”

Maaike is moeder van drie kinderen en docente aan de opleiding Sport en Bewegen bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Een druk bestaan, maar toch vindt ze ruimte om te sporten. “Voordat ik kinderen kreeg deed ik veel aan teamsport, zoals tennis, zaalhockey en voetbal. Dat werd wat lastiger toen de kinderen er waren. Ik wilde niet zomaar een hele zondag op pad zijn voor een wedstrijd in een ander deel van het land. Vanaf dat moment ben ik steeds vaker gaan hardlopen, omdat je dat vanuit je huis kunt doen.”

Hardlopen in Nijmegen

Hardlopen doet Maaike al jarenlang. “Ik heb eigenlijk altijd hardgelopen, naast andere sporten. In mijn studententijd deed ik mee met de Nijmeegse Batavierenrace. Inmiddels woon ik aan het Goffertpark, dus ren ik daar vaak een rondje.”

Door het coronavirus werkt Maaike grotendeels vanuit huis. “Dan is het heerlijk om tussendoor een half uurtje door het park te rennen, als pauze. Het is fijn om in deze tijd toch buiten te zijn. Als ik een groter rondje ren, ga ik naar de Bemmelse Waard, Heumensoord, de Ooij of loop ik het rondje bruggen.”

NN Running Day
Maaike in actie tijdens NN Running Day. (Eigen foto.)

Niet getraind voor een wedstrijd

Maaike vindt het belangrijk dat mensen sporten om goed voor zichzelf te zorgen. “Alhoewel ik ook erg fanatiek kan zijn, haha. Toen ik me opgaf om mee te lopen met NN Running Day, had ik niet door dat het om een competitie ging. Ik wilde dit initiatief graag steunen door mee te lopen, omdat ik het belangrijk vind dat mensen ook in deze tijd lekker naar buiten blijven gaan om sportief bezig te zijn. Toen bleek dat er een wedstrijdelement in zat, heb ik me de vooravond opgegeven voor de kwart Marathon Eindhoven powered by ASML, terwijl ik in eerste instantie de halve zou lopen. Ik was namelijk helemaal niet getraind!”

Virtuele drumbands

Met de app van NN Running Day kies je een hardloopwedstrijd uit. Daarna bepaald je zelf je route in je eigen buurt, met hetzelfde aantal kilometers als de wedstrijdafstand. “Ik ben tien kilometer gaan lopen in het Goffertpark. Het was heel leuk om mee te lopen met de NN Running Day app. Zo hoor je bijvoorbeeld een startschot als je begint en krijg je updates over jouw positie ten opzichte van andere deelnemers in jouw startvak. Aan het einde van de rit hoor je juichend publiek en er zijn zelfs virtuele drumbands!”

Bijna persoonlijk record

“Uiteindelijk heb ik de tien kilometer in iets minder dan 46 minuten gelopen. Dat is bijna mijn persoonlijk record! Ik merkte dat ik adrenaline kreeg van de leuke muziek en het publiek in de NN Running Day app. Ook het wedstrijdelement hielp mee. Omdat je alleen loopt, kun je goed je eigen tempo aanhouden. Ik kreeg een beetje dezelfde energie als normaal gesproken met een echte hardloopwedstrijd.”

Als je maar energie krijgt

Sporten is goed voor je gezondheid, maar het is ook een mentale oppepper, vertelt Maaike. “Buiten zijn en bewegen is belangrijk, hoe je dat ook doet. Je hoeft niet meteen heel goed te zijn in hardlopen om het leuk te vinden. Iedereen is ergens begonnen, je moet je conditie echt opbouwen. Vroeger had je de hardloopapp waarbij de Vlaams sprekende Evie je hielp met intervaltrainingen. Dan weer lopen, dan weer rennen. Zo ben ik ook begonnen. Ik dacht toen: hoe kunnen mensen de Zevenheuvelenloop ooit volhouden? Inmiddels heb ik hem meermaals zelf gelopen. Het gaat er niet om dat je goed bent in hardlopen, als je er maar energie van krijgt!”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door NN Running Day. Meer over NN Running Day ontdekken?

adv.