Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze Nijmeegse helden zorgen voor iemand anders: ‘Dit voelt goed’

Aangeboden door Gemeente Nijmegen 28 juni 2020
Pagina 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

Zorgen voor elkaar is belangrijk. In elke stad, ook in Nijmegen, zijn mensen die een beetje extra zorg kunnen gebruiken door ziekte, of psychische klachten. Deze drie Nijmeegse helden zorgen ervoor dat hun naasten het net een stukje beter hebben. Volg #oogvoorelkaar op Instagram voor meer van dit soort prachtige verhalen!

Ron van Stiphout

Ron van Stiphout (66) vecht al een groot deel van zijn leven tegen depressies. Nu helpt hij, samen met zijn vrouw, andere mensen met een psychische kwetsbaarheid én hun naasten. “Mijn eerste depressie begon na een verjaardagsfeestje van mijn vader’, herinnert Ron zich. ‘Dat is inmiddels alweer 45 jaar geleden. Ik werd erg ziek en bleek een infectie te hebben opgelopen. Hierdoor bleef ik een lange tijd heel moe en had ik nergens zin in. Die vermoeidheid ging maar niet over. Later werd pas duidelijk dat ik last had van een depressie.”

Ron van Stiphout en zijn vrouw. (Foto: Gloed Communicatie)

Leuke, spannende gebeurtenissen

Rons eerste depressie ontstond tijdens een belangrijke fase in zijn leven. “Ik studeerde bijna af als pedagoog en was net een relatie begonnen met de vrouw waar ik nu nog steeds mee samenwoon. Wat veel mensen misschien niet weten, is dat soms juist leuke, spannende gebeurtenissen voor mensen het begin van een depressie kunnen zijn. Toen ik eenmaal wist waar ik écht last van had, kon een gerichte behandeling beginnen.”

Elektroshocktherapie

Twaalf jaar geleden bereikte Ron een punt waarop het echt niet meer ging. Hij besloot samen met zijn gezin en artsen om electroconvulsietherapie te ondergaan, in de volksmond ook wel elektroshocktherapie genoemd. Uiteindelijk bleek dat een goede keuze: de echt zware depressies kwamen niet meer terug en Ron had het gevoel weer grip op zijn leven te krijgen.

Zinvol werk

Rob besloot om anderen te gaan helpen als ervaringsdeskundige. “Op dit moment begeleid ik een praatgroep bij Pro Persona, een instelling voor specialistische geestelijke gezondheidszorg. Daar delen cliënten en ik ervaringen met elkaar. Daarnaast geven mijn vrouw en ik elk jaar een cursus bij de Kentering in Nijmegen, een steunpunt voor mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid. Als mijn vrouw en ik na zo’n bijeenkomst naar huis fietsen, weten we dat we zinvol werk verricht hebben, en dat voelt goed.”Deze bijdrage wordt je aangeboden door Gemeente Nijmegen. Meer over Gemeente Nijmegen ontdekken?

Gemeente Nijmegen

stadskantoren

Gesloten08:30 - 17:00

Korte Nieuwstraat 6 , Nijmegen

Bekijk meer:stadskantoren

Saskia Dubbelt

Saskia Dubbelt (48) heeft autisme en ADHD. “Ik heb mijn hele leven al last van een hoop discussies in mijn hoofd, met een grote vermoeidheid als resultaat. Prikkels komen bij mij ongefilterd binnen. Feestjes bezoeken vind ik dan ook vreselijk. Iemand die een stoel verschuift, een koelkast die dichtklapt en groepjes mensen die met elkaar praten. Dat soort dingen putten mij enorm uit.”

Saskia Dubbelt (Foto: Gloed Communicatie)

‘Liefde van mijn leven’

Deze klachten dreven Saskia in het verleden naar een punt dat ze niet meer verder wilde. “Ik nam deel aan de herstelwerkgroep van het RIBW. In deze groepen delen mensen met psychische klachten hun ervaringen en adviezen met elkaar. Ik heb heel veel aan mijn groepje gehad. Sterker nog, ik heb er de liefde van mijn leven ontmoet!”

Herkenning

Later besloot Saskia zélf een herstelwerkgroep te begeleiden. “Dit deed ik tot voor kort bij De Kentering in Nijmegen. Het was fijn dat ik nu ook iets terug kon doen. Ik zag de mensen in mijn groep steeds weer stappen vooruit zetten. Ze zien dat ze niet alleen zijn. Praten met lotgenoten zorgt voor veel herkenning, omdat zij weten hoe het écht voelt om bijvoorbeeld depressief of autistisch te zijn.”Deze bijdrage wordt je aangeboden door Gemeente Nijmegen. Meer over Gemeente Nijmegen ontdekken?

Gemeente Nijmegen

stadskantoren

Gesloten08:30 - 17:00

Korte Nieuwstraat 6 , Nijmegen

Bekijk meer:stadskantoren

Marieke van Keeken

Marieke werkt als ervaringsdeskundige bij het UWV Rijk van Nijmegen. In 2006 kreeg ze voor het eerst zelf te maken met psychische problematiek. Ze vertelt: “Ik was op dat moment moeder van twee jonge kinderen. De combinatie van het drukke gezinsleven en mijn werk heeft ervoor gezorgd dat ik in een burn-out terecht kwam.” Marieke kreeg meermaals een psychose gevolgd door een depressie. In deze video vertelt ze openhartig hoe ze die periode beleefd heeft en wat haar heeft geholpen.

#oogvoorelkaar

‘Deze interviews komen uit de mini-serie #oogvoorelkaar van de gemeente Nijmegen. In deze serie deelt de gemeente verhalen van Nijmegenaren die te maken hebben met ziekte of psychische klachten en nu vaak anderen helpen. Volg #oogvoorelkaar op instagram voor meer van dit soort prachtige verhalen.Deze bijdrage wordt je aangeboden door Gemeente Nijmegen. Meer over Gemeente Nijmegen ontdekken?

Gemeente Nijmegen

stadskantoren

Gesloten08:30 - 17:00

Korte Nieuwstraat 6 , Nijmegen

Bekijk meer:stadskantoren

Pagina 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

adv.