Vergissing of niet? Hier kom je meer te weten over het bombardement op Nijmegen

Aangeboden door Stichting Gilde Nijmegen 8 februari 2019

Een inktzwarte dag in de geschiedenis van onze stad is natuurlijk het bombardement van 22 februari 1944. Maar wat weet je eigenlijk nog meer over de rol van Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog? Gilde Nijmegen blikt terug op de oorlog met twee indrukwekkende stadswandelingen. 

Stadswandelingen

“Tijdens deze stadswandelingen luisteren we naar de verhalen van toen, zien we de littekens van de gevechten en de vernietiging van de stad met eigen ogen, én horen we verhalen van mensen die dit allemaal hebben meegemaakt.” vertelt een gids van Gilde Nijmegen.

Vergissing of niet

Natuurlijk wordt tijdens de wandeling uitvoerig ingegaan op het bombardement van 22 februari. Was het eigenlijk wel een vergissing? Ook leer je tijdens een stadswandeling van Gilde Nijmegen nog veel meer over de oorlog. Wat gebeurde er met de bewoners van Nijmegen tijdens de slag om de Waalbrug? En hoe was het leven in de stad toen Nijmegen frontstad was van september 1944 tot februari 1945?

Britse tanks rijden richting Arnhem. Foto: Gilde Nijmegen

Herdenking

Op vrijdag 22 februari vindt er traditiegetrouw een herdenking plaats bij de Schommel in de Marikenstraat, het gedenkteken van de Nijmeegse slachtoffers van het bombardement. Gilde Nijmegen organiseert aansluitend een stadswandeling waar je aan kunt deelnemen. Ook op zaterdag 23 en zondag 24 februari om 13.00 uur en om 15.30 uur kun je meer te weten komen over het bombardement als je meegaat met een stadswandeling. De start is dan bij het Infocentrum WOII in de Lindenberg en de wandelingen zijn helemaal gratis.

Foto: Gilde Nijmegen

Mee op pad

Wil jij meer leren over je stad en ben je benieuwd hoe het Nijmegenaren verging tijdens de Tweede Wereldoorlog? Ga dan mee op pad met Gilde Nijmegen! Je kunt kiezen voor een wandeling met als thema ‘Bevrijding van Nijmegen’, of voor een wandeling met het thema ‘Bombardement’. Je kunt deze wandelingen boeken voor 4 euro per persoon als je met 4 personen of meer samen gaat. Er gaat dan een gids mee die je alles vertelt over de heftige historie van onze stad. Wil je mee op pad? Stuur een mailtje naar [email protected] en meldt je aan!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Stichting Gilde Nijmegen Meer over Stichting Gilde Nijmegen ontdekken?

Stichting Gilde Nijmegen bezienswaardigheden

Tweede Oude Heselaan 386-1, Nijmegen

Bekijk meer:bezienswaardigheden

adv.