Pinoccio was in 1899 Hotel de Bonte Os en zo zag dat eruit

Aangeboden door Pinoccio 10 maart 2019

Restaurant Pinoccio zit op een iconische plek in onze stad. Vroeger liep hier namelijk een stadsmuur, en toen die in 1875 werd afgebroken werd op de plek waar je nu Pinoccio vindt Hotel de Bonte Os gebouwd. Wij doken in de historie en vonden prachtige foto’s!

De feestzaal van Hotel de Bonte Os.

Kegelbaan en paardenstal

We lezen op de site van het Huis van de Nijmeegse geschiedenis dat ‘De Bonte Os’ een belangrijke rol speelde in het Nijmeegse studentenleven. Sinds de oprichting van de universiteit in 1923 was De Bonte Os namelijk een plaats om chique diners te houden, een lustrum te vieren of te proosten op de aanstelling van een nieuw verenigingsbestuur. Dat is ook wel te zien aan de prachtige zaal op de foto! Waar je nu de rechter eetzaal vindt, achter de bar van Pinoccio zit, vond je vroeger de kegelbaan. Het hotel had een eigen garage en de zaal links achterin het gebouw was de paardenstal. Er was zelfs een heus altaar aanwezig in het huis!

Het vroegere altaar van Hotel de Bonte Os. 

Het Oranjehuis

Ook in de Oorlog speelde het hotel een belangrijke rol. Hoewel de Bonte Os zich op korte afstand van het hoofdkwartier van de Sicherheitspolizei bevindt, wordt er juist dáár een Nijmeegse verzetskern gevestigd. Eigenaresse mevrouw Witteveen – Van Galen zet op de verjaardag van koningin Wilhelmina ook tijdens de oorlog steevast een levensgroot portret voor de ramen, met een bos oranje bloemen ernaast. Na de oorlog wordt de eigenaresse hiervoor officieel bedankt door Koningin Wilhelmina zelf en krijgt het hotel de bijnaam ‘Het Oranjehuis’.

Betaling uitbouw

In deze rekening, gemaakt in 1946 vlak na de oorlog, is te zien dat mevrouw Witteveen – Van Gaalen een uitbreiding laat bouwen aan het hotel voor 9.250 gulden. Dat kun je je nu natuurlijk niet meer voorstellen!

Lees ook:

Gyorgyi van restaurant Pinoccio: ‘Er is inmiddels zelfs een Pinoccio-baby!’

Gyorgyi Kovacs is al ruim 20 jaar lang de eigenaresse van restaurant Pinoccio in de Molenstraat. "He...

Chef van de Week is Ferdinand van restaurant Pinoccio: ‘We hebben een heel flexibele keuken’

Eet jij vanavond pizza, pasta of een stukje vlees? Deze menukaart heeft het allemaalDeze bijdrage wordt je aangeboden door Pinoccio. Meer over Pinoccio ontdekken?

Pinoccio

pizzeria's

Nu gesloten16:00 - 22:30

Molenstraat 99, Nijmegen

Bekijk meer:pizzeria's

adv.