Nijmeegse comedian Samir Fighil: ‘Mijn bijnaam is The Fixer’

Aangeboden door Lindenberg Huis voor de Kunsten 13 mei 2019

Rasechte Nijmegenaar Samir Fighil is oprichter en organisator van het succesvolle East Side Comedy Night. Ook treedt hij zelf al jaren door heel het land op als comedian. Omdat hij vaak met de Lindenberg samenwerkt, is het theater een thuishaven voor hem geworden. “Het voelt alsof ik een relatie heb met de Lindenberg, haha!”. Het theater zette hem dan ook op de foto voor de cover van de nieuwe podiumbrochure.

Hoe is East Side Comedy Night ontstaan?
“Naast mijn huidige baan bij het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen, ben ik al jaren bezig als comedian. Ik treed op door heel het land en stond in grote steden vaak op comedynights. Die waren altijd succesvol. Ik dacht: waarom heeft Nijmegen dit niet? Ik wilde het zelf gaan organiseren en dacht meteen aan de Lindenberg. De Lindenberg is een persoonlijk theater, middenin het centrum, gemakkelijk te bereiken, je kunt er eten en er staat voornamelijk cabaret geprogrammeerd. Ik vond het dus perfect passen. Na overleg mocht ik het een avond uitproberen. De eerste East Side Comedy Night was in 2011, acht jaar geleden. Het was meteen uitverkocht, wat een succes! Mensen bleven zelfs na de show nog hangen, er ontstond een soort huiselijke sfeer. Ik dacht: dit moet blijven.”

Hoe is dat verder gegaan?
“Ik zag dat mensen echt voor een avondje uit kwamen. Eerst wat eten samen, dan een comedynight en dán nog wat drinken. Mensen willen ontspannen, samenzijn en gezelligheid. Samen met Nadieh Pennings organiseer ik de East Side Comedy Night. De eerste shows organiseerde ik nog met iemand anders, maar toen hij ermee stopte, kwam ik toevallig Nadieh sinds lange tijd weer
tegen. Spontaan vroeg ik haar of ze zin had om te helpen, ze zei ja. We weten allebei waar we goed in zijn en daardoor gaat de samenwerking super. Mijn bijnaam is The Fixer: Ik heb
een goed netwerk en kan vaak zelf of via via artiesten regelen. Bij het organiseren van de East Side Comedy Nights wil ik ook altijd alles weten en met iedereen contact hebben. Ik werk niet eens bij de Lindenberg, maar veel medewerkers voelen toch als collega’s.”

Samir en Nadieh bij East Side Comedy Night in de Lindenberg. Foto: Anouk van Tiel

Wat betekent de Lindenberg voor jou?
“Ik heb een bijzondere band met de Lindenberg, alsof we een relatie hebben, haha. Ik meen dat wel oprecht. Als je vaak samenwerkt en veel contact hebt, bouw je toch een band op. Het is zo’n unieke samenwerking, de Lindenberg is een soort thuisbasis geworden. Het voelt voor mij ook als thuiskomen.”

Wanneer kwam je voor het eerst in de Lindenberg?
“Destijds was het Lindenberg Theater nog het Steigertheater. Ik kwam voor een boekpresentatie. Later kwam ik ook vanuit mijn werk bij Gemeente Nijmegen vaker naar de Lindenberg. De positieve sfeer gaf mij meteen een goed gevoel. Vandaar ook dat ik aan deze locatie dacht voor een comedynight.”

Je stond onlangs met je eerste solovoorstelling in de Lindenberg. Hoe was dat?
“Bij de try-out van mijn eerste solovoorstelling in de Lindenberg moest ik echt omschakelen naar een andere rol. Ik was op dat moment niet meer de organisator van een comedynight, maar ik was zelf de artiest. Desondanks wilde ik van tevoren alles zelf in de hand hebben en regelen, van publiciteit en kaartverkoop tot publiek en techniek. Uiteindelijk viel dat op het podium allemaal van me af. Na afloop was er een enorme ontlading. Er kwamen zoveel bekenden, vrienden, collega’s en familie kijken. Ik voelde me vrij, maar eigenlijk wilde ik ook weglopen omdat ik verlegen werd.”

Samir Fighil | Lindenberg Theater 19/20. Foto: Dennis Vloedmans

Hoe bereid jij je voor op een show?
“Als ik moet optreden, bereid ik mijn outfit altijd goed voor. Strijken doe ik niet zelf hoor, maar ik zorg wel dat alles er netjes en verzorgd uitziet. Zelf op het podium staan is toch eigenlijk ook een avondje uit. Ik zorg er ook altijd voor dat ik ruim van tevoren in het theater ben. Dat ik de mensen ontmoet die die avond werken, dat ik feeling met de plek krijg en de sfeer kan voelen. Ik ga even in de foyer zitten, op het podium staan, backstage kijken en door de gangen slenteren. Alles visualiseren helpt me in de voorbereiding en focus. Ik vind het moeilijk om niets te doen en in de kleedkamer rond te hangen. Wat dat betreft kan ik nog wel wat van sommige collega’s leren. Even een zen-moment voor mezelf creëren.”

Hoe is het om op het podium te staan?
“Cabaret is voor mij een grote passie en uitlaatklep. Het is heerlijk om op het podium te staan. Ik kan dat bijna niet omschrijven. Je hebt zo lang aan iets gewerkt. Puzzelen, slijpen, schrappen en aanpassen. Totdat er iets moois ontstaat. En dan sta je daar, op dat podium. Je bent scherp, ziet alles, voelt de energie van het publiek en je eigen energie gaat stromen. De adrenaline giert door je lichaam en je denkt nergens anders meer aan. Je gaat gewoon.”

Hoe ga je met de rollen van organisator en comedian om?
“Ik vind allebei de rollen leuk. Als ik zelf op het podium sta is dat fantastisch, en als ik de East Side Comedy Night organiseer, kan ik er echt van genieten om naar anderen te kijken. Bij soloshows van andere comedians is dat trouwens soms wel anders. Comedy zit zo in je systeem, dus je kijkt ook heel anders naar voorstellingen. Soms kan ik het wel compleet loslaten en me helemaal laten gaan. Bij Dave Chapelle bijvoorbeeld, mijn favoriet. Dan lach ik me echt kapot.”

Samir Fighil | Lindenberg Theater 19/20. Foto: Dennis Vloedmans

Wat was het meest hilarische theatermoment dat je hebt beleefd?
“Ik speelde een keer een typetje met drie anderen. Ik moest vragen stellen aan mensen. Een van die anderen was zo grappig, dat ik zelf de hele tijd om hem moest lachen. Ik kon niet meer serieus zijn. Ik speel trouwens vaak en graag typetjes. Het is weleens gebeurd dat het heel lang duurde voordat mensen doorhadden dat ik die persoon niet was. Hilarisch!”

Wat is de mooiste voorstelling die je ooit in het theater hebt gezien?
“Dat was The Lion King in Londen. Het was zó mooi. Ik werd geprikkeld op allerlei manieren. De kostuums, de maskers, de muziek, het verhaal. Eigenlijk gewoon de hele ambiance, prachtig.”

Het programma voor theaterseizoen 2019-2020 bij de Lindenberg is nu al online te zien.
Vanaf maandag 20 mei 10.00 uur start de kaartverkoop.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Lindenberg Huis voor de Kunsten. Meer over Lindenberg Huis voor de Kunsten ontdekken?

Lindenberg Huis voor de Kunsten entertainment

Nu open09:00 - 23:00

Ridderstraat 23, Nijmegen

Bekijk meer:entertainment

adv.