Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Je eerste huis kopen: dit stappenplan helpt je op weg

Aangeboden door Strijbosch Thunnissen Makelaars 5 november 2019

Ga je het ouderlijk huis verlaten of voor het eerst samenwonen? Super leuk en spannend, maar waarschijnlijk heb je dan ook een heleboel vragen. Want waar moet je allemaal aan denken? Hoe zit het met hypotheken? En schakel je wel of niet de hulp van een aankoopmakelaar in? Wij vroegen Strijbosch Thunnissen Makelaars om een checklist om je op weg te helpen.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Breng je mogelijkheden en woonwensen in kaart

Foto ter illustratie (Pixabay)

Voordat je begint met de zoektocht naar je droomhuis is het slim om je financiële mogelijkheden en woonwensen in kaart te brengen. “Dit kan je doen door een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen met een (onafhankelijke) hypotheekadviseur of met je eigen bank. Vervolgens kun je je woonwens gaan vormgeven. Stel jezelf eens wat vragen. In welke wijk wil ik wonen? Vind ik buitenruimte belangrijk? Hoeveel (slaap)kamers moet het huis hebben? Als je een goed beeld hebt van jouw financiële mogelijkheden en woonwensen, dan is het tijd om op zoek te gaan naar jouw droomhuis.”

Start met zoeken en plan een bezichtiging

Foto ter illustratie (ANP)

De zoektocht naar een huis die voldoet aan al je wensen is niet makkelijk. “Je doet er verstandig aan om een vrijblijvende zoekopdracht uit te zetten door middel van een e-mail alert op basis van je woonwensen en de prijsklasse waarin je zoekt. Zo weet je zeker dat je geen beschikbare huizen misloopt! Heb je een huis gezien dat je aanspreekt? Maak dan direct een afspraak bij de desbetreffende makelaar om het huis te bezichtigen.”

Onderhandelen maar!

Heb je een goed gevoel bij het huis en wil je het huis kopen? Dan kun je een bieding uitbrengen om de onderhandeling aan te gaan. “Een bieding wordt meestal niet direct geaccepteerd. Dit kan natuurlijk wel, maar hij kan ook afgewezen worden, of je ontvangt een tegenbod. Let wel op: in deze huidige woningmarkt vliegen de woningen als warme broodjes over de toonbank en is snel handelen dus erg belangrijk!”

Teken de koopovereenkomst

(Foto ter illustratie: Pixabay)

Heb je het droomhuis gevonden en is het bod geaccepteerd door de verkoper? Gefeliciteerd! “Vervolgens wordt de koopovereenkomst opgesteld door de makelaar van de verkopende partij. Gebruikelijk is dat je op afspraak langskomt bij het kantoor van de makelaar om te tekenen.”

Jouw huis financieren

Foto ter illustratie (Pixabay)

Nadat de koopovereenkomst is getekend heb je de tijd om de financiering rond te maken. “In de meeste gevallen sluit men een hypotheek af. Op basis van de koopsom, kosten koper, eventueel eigen geld en mogelijke verbouwplannen kan jouw hypotheekadviseur precies vaststellen welk bedrag je aan hypotheek nodig hebt. Voor de financiering heb je een taxatierapport nodig. Dit mag de verkoopmakelaar of aankoopmakelaar niet doen: het taxatierapport moet door een onafhankelijke partij worden uitgevoerd.”

Tekenen bij de notaris

Vervolgens wordt de datum van de overdracht vastgesteld. “Vlak voor de overdracht inspecteer je samen met de makelaar het huis om te zien of alles nog in de afgesproken staat is. Vervolgens teken je de akte van levering bij de notaris. Het huis staat nu op jouw naam en wordt door de notaris ingeschreven bij het Kadaster. Gefeliciteerd jouw eerste eigen huis is nu een feit!”

Hulp van een aankoopmakelaar?

Foto: Strijbosch Thunnissen

Wil je al deze stappen liever samen met een aankoopmakelaar doorlopen? Strijbosch Thunnissen Makelaars begeleid je graag van A tot Z! Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.


Meer over Strijbosch Thunnissen Makelaars ontdekken?

Strijbosch Thunnissen Makelaars makelaars

Geopend08:30 - 17:30

St. Canisiussingel, 22 , Nijmegen

Bekijk meer:makelaars
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.