Ellen neemt vintagewinkel Habbekrats over: ‘Overal zit een verhaal achter’

Aangeboden door Habbekrats 23 januari 2019

Middenin het centrum van Nijmegen vind je vintagewinkel Habbekrats. Ellen Holland neemt na 35 jaar het stokje over van haar vader, en laat een frisse wind door de zaak waaien. “In deze winkel ben ik echt opgegroeid,” vertelt ze. 

Verstoppertje

Habbekrats is begonnen in de Ziekerstraat en verhuisde later naar hun huidige locatie, de In de Betouwstraat. “Ik heb veel goede herinneren aan die plek, maar ook aan de plek waar we nu zitten. Ik ben echt opgegroeid in de winkel: ik heb hier verstoppertje gespeeld, mijn eerste baantje gehad en we hebben altijd met de hele familie vuurwerk verkocht aan het eind van het jaar. Het was echt een geweldige tijd! Ik vind het supertof dat Habbekrats kan blijven bestaan en in de familie blijft.”

‘Het gevoel was te sterk’

Ellen voelde steeds sterker dat ze de winkel wilde overnemen als haar vader ermee stopte. “Voordat ik besloot om de winkel over te nemen werkte ik in de verslavingszorg. Ik had het daar erg naar mijn zin, maar het idee om Habbekrats over te nemen kon ik niet uit mijn hoofd zetten. Het gevoel was té sterk. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en mijn baan opgezegd.”

Onderduikers uit de Tweede Wereldoorlog

De liefde voor vintage spullen is er bij Ellen altijd al geweest. “Ik vind meubels, accessoires en kleding interessanter als ze al eens gebruikt zijn. Het maakt een artikel uniek. Ik vraag me altijd af van wie iets geweest is. Bij veel artikelen weet ik ook welk verhaal erachter zit: vaak vertellen mensen van wie ik de items overneem er namelijk iets over. Zo heeft mijn vader ooit een koffer ingekocht waarmee de eigenaresse vroeger voedsel bracht naar onderduikers in de Tweede Wereldoorlog. Dat vind ik fascinerend.”

Kleurrijke vintage artikelen in de winkel van Habbekrats.

Artikelen uit heel Europa

Eén van de leukste dingen aan de winkel vindt Ellen de tijdreis die je maakt als je alle spullen goed bekijkt. “Alle items komen uit een andere tijd en hebben een eigen verhaal. Een klant zei laatst: ‘Jullie zijn zo’n ontzettend leuke tweedehands winkel. Jullie hebben altijd unieke en aparte spullen, wisselend aanbod en niet de standaard dingen zoals bij andere tweedehands winkels. Ik vind altijd wel iets speciaals als ik bij jullie kom.’ Dat vind ik echt keileuk om te horen. En het is ook waar: omdat we in heel Europa inkopen doen voor de winkel verkopen we vaak bijzondere spullen. We hebben veel vintage spullen, maar ook designartikelen. Als ik nieuwe items binnenkrijg, probeer ik altijd op te zoeken waar het vandaan komt, wie de ontwerper is en uit welke tijd het komt.”

De Russische trapauto siert de zaak.

Russische trapauto

Ellen heeft even overwogen om ook nieuwe spullen te gaan verkopen, maar daar kwam ze al snel op terug. “Er zijn al zoveel spullen op de aarde en hoe mooi is het om die spullen weer een tweede leven te geven? Een vintage artikel is vaak uniek, van betere kwaliteit, en het belangrijkste: veel beter voor onze aarde. Op dit moment hebben we bijvoorbeeld draadstoelen van Cees Braakman uit jaren ’50, een originele Russische trapauto en huishoudzeep uit de jaren ’50. in de winkel. Fantastisch toch?”

Betaalbaar voor iedereen

“Onze artikelen zijn voor iedereen betaalbaar,” vertelt Ellen. “Iets wat uniek of vintage is hoeft niet heel duur te zijn, de prijzen blijven dus laag. Ik wil de winkel van binnen wel wat opknappen, de indeling veranderen en er komt een kleine aanpassing aan de naam van de winkel. Maar de charme van Habbekrats blijft, je moet er lekker kunnen struinen en mooie dingen kunnen ontdekken. Het wordt absoluut geen toonzaal.”

Deze superleuke stoeltjes scoor je bij Habbekrats.

Kom ook naar de feestelijke opening

En, er komt nog een toffe verandering bij Habbekrats. “Wat veel mensen niet weten, is dat wij een mooie stadstuin hebben. Mijn vader heeft daar nooit iets mee gedaan, maar ik ga de tuin bij de winkel betrekken en er iets leuks mee doen.” 

Wie benieuwd is hoe de winkel er straks uitziet is van harte welkom op de opening op zaterdag 23 februari vanaf 14.00 uur. “Er is een hapje, een drankje en je kunt gezellig door de winkel lopen om te kijken hoe het is geworden. Iedereen is welkom!”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Habbekrats Meer over Habbekrats ontdekken?

Habbekrats kringloopwinkels

Nu gesloten12:00 - 17:30

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

In de Betouwstraat 17, Nijmegen

Bekijk meer:kringloopwinkels

adv.