Biersommelier Joep van Café Samson: ‘Je wordt niet dik van bier’

Aangeboden door Café Samson 16 april 2019

Joep Raemakers (31) is biersommelier en werkt bij Café Samson. Hij vertelt waar je op moet letten als je bier proeft, hoé je bier proef (niet uitspugen!) en welk biertje bij Café Samson je nu echt moet proberen. 

Oma’s Pruim

Het leukste aan bier vindt Joep de verhalen achter de verschillende stijlen. “Als ober bij café Samson vind ik het leuk om een goed verhaal te hebben. Er zijn veel bieren die hun naam aan een goed verhaal danken, zoals bijvoorbeeld het Groningse biertje Oma’s Pruim. Dat klinkt niet heel fris, maar het verhaal gaat dat dit biertje bedacht is door iemand die onder de pruimenboom van zijn oma zat te mijmeren. Een ander verhaal vinden we in de bieren van brouwerij de Schelde. Die hebben altijd een mooi etiket met naakte wildemannen erop. Dat is een verwijzing naar het stadswapen van Bergen op Zoom, waar de brouwers vandaan komen. Ik probeer bij de biertjes die ik serveer graag het verhaal erachter te delen.”

Niet uitspugen

Joep beslist samen met een paar collega’s ook welke nieuwe bieren op de kaart van Café Samson komen te staan. “Die bieren moet je ook allemaal proeven. Ik proef zelf het liefst blind, ik wil alleen weten in welke categorie mijn biertje valt, of het bijvoorbeeld een licht of een donker biertje is. Als je wijn proeft, spuug je de wijn meestal uit, bij bier is dit niet het geval. Je moet het bier juist doorslikken en dan goed door je neus uitademen om alle smaken van het bier te kunnen ervaren. We proeven er daarom ook niet al te veel op één dag, haha!”

Foto: Indebuurt Nijmegen

Zusje van Debbie en Bloedbroeder

Één van Joep’s favorieten bij Café Samson is Bloedbroeder van brouwerij Kompaan. “Het is misschien niet helemaal het seizoen, maar ik ben fan! Het is in 2017 verkozen tot het beste bier van Nederland. Het is een Russian Imperial Stout van 9,2% gebrouwen met rode port. Het is een heel zwart biertje, je kunt er bijna niet doorheen kijken. Je proeft verschillende smaken, van koffie tot chocola. Een ander bijzonder bier van de tap is ’t Zusje van Debbie. Dat is een witbier met een friszurige toets wat ‘m zo bijzonder maakt. Dit biertje is gebrouwen door de Nijmeegse brouwerij Oersoep. Een leuke tip.”

Huiverig voor donker bier

Bij Café Samson hoef je niet van tevoren te weten wat je gaat bestellen. “We hebben ook verrassingsmenu’s. Ik vraag dan aan onze gast wat hij of zij lekker vindt en wat hij of zij absoluut niet lust. Op basis daarvan ga ik dan op zoek naar lekkere en bijzondere biertjes. Over het algemeen zijn mensen een beetje huiverig voor donker bier, omdat ze denken dat het heel zoet of juist bitter is. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Er zijn superveel verschillende soorten donker bier, allemaal met een andere smaak. Toch wordt er nog altijd meer blond bier gedronken. Ons meest bestelde biertje is trouwens de Paulaner Heffe Weizen.”

Foto: Indebuurt Nijmegen

‘Je wordt niet dik van bier’

Op de valreep komt Joep nog even met supergoed nieuws! “De meeste mensen denken dat je dik wordt van bier. Maar, dat is dus helemaal niet zo! Van één of twee biertjes per dag wordt je niet dik. De calorieën zitten ‘m vooral in de snacks die mensen graag eten bij een biertje, zoals bittenballen of nootjes. En je moet natuurlijk niet véél bier drinken, dan zet het wel aan. Maar de meeste suikers in bier zijn al vergist, dus je hebt alleen te maken met restsuikers en die kunnen niet zoveel kwaad.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Café Samson. Meer over Café Samson ontdekken?

Café Samson cafés

Gesloten10:00 - 02:00

Houtstraat 4, Nijmegen

Bekijk meer:cafés

adv.