Beeldhouwster Irene: ‘Van samen kunst maken krijg ik energie’

Aangeboden door iktoon

Irene Verkuijl met één van haar creaties. (Foto: indebuurt Nijmegen)

Trek je dansschoenen aan, haal de verkleedkist van zolder, stof je muziekinstrument af en houd je schilderspullen in de aanslag. Op maandag 1 juni start de vijfde editie van iktoon, Maand van de Amateurkunst. Ook Nijmegen doet weer mee. Dit jaar is net wat anders dan normaal. Vanwege de coronamaatregelen viert iktoon de creativiteit dit jaar grotendeels vanuit huis. Beeldhouwster Irene Verkuijl (53) vindt het heerlijk om creatief bezig te zijn. “Beeldhouwen heeft voor mij een soort meditatieve werking. En ik vind het sociale aspect van samen creatief bezig zijn ook heel leuk!”

Cursus beeldhouwen

Irene Verkuijl is evenementenbegeleider bij de Stadsschouwburg en de Vereeniging. In haar vrije tijd doet ze aan beeldhouwen. “Ik wilde naast mijn werk creatief bezig zijn. Bij de Lindenberg heb ik een aantal cursussen gevolgd, maar ik verloor na een tijd steeds mijn aandacht. Zo’n 15 jaar geleden besloot ik om eens een cursus beeldhouwen te proberen. Het verveelt nog steeds niet.”

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Gehak en gebeitel

Door de coronacrisis werd de cursus beeldhouwen die Irene volgde, gepauzeerd. “Dat vond ik heel jammer. Omdat ik de buren nu steeds lastig moet vallen met mijn gehak en gebeitel, maar ook omdat ik het sociale aspect van kunst maken in een groep erg mis. Daarom heb ik me aangesloten bij de Beelhouwvereniging Pita. We houden ons aan de regels van het RIVM, maar je kunt er wel 24 uur per dag terecht om samen met anderen te werken.”

Oehoe op een boomstam

Soms krijgt Irene een opdracht, maar vaak geeft ze haar creaties cadeau. “Zo ben ik nu bezig met een oehoe op een boomstam van 1,5 meter hoog. Je kunt niet alles wat je maakt zelf houden, dus ik geef sommige creaties weg als iemand gaat trouwen of jarig is.”

(Beeld: eigen foto)

Boek met foto’s

Inspiratie haalt Irene uit de alledaagse dingen. “Maar ik heb ook een boek waarin ik afbeeldingen en foto’s plak die ik inspirerend vind. Een soort ideeënbundel. Soms zie ik een steen of een stuk hout en dan zie ik opeens voor me wat dat moet worden. En ik bezoek veel beeldentuinen. Het materiaal waar ik mee werk krijg ik of vind ik. Soms koop ik ook materiaal. Ik heb bijvoorbeeld een adresje op de Veluwe waar ik mooie stukken hout kan kopen.”

‘Je krijgt er energie van’

Voor Irene is beeldhouwen heel rustgevend. “Het werkt bijna meditatief. Je bent met niets anders bezig, het is heel goed voor je geest en ook heel fijn om fysiek bezig te zijn. Het samen zijn met andere kunstenaars en het verbinden vind ik net zo leuk als het kunst maken zelf. Je krijgt er energie van als mensen jouw creatie mooi vinden. En dat is denk ik het belangrijkste aan bezig zijn met kunst: energie krijgen van waar je mee bezig bent.”

Iktoon zoekt jou!

Ben jij ook creatief en lijkt het je leuk om jouw kunsten te laten zien, maar heb je geen podium of galerie tot je beschikking? Doe dan mee aan de challenge van iktoon en maak kans om Beste Amateurkunstenaar van Nederland te worden! Of je nu doet aan line dancing, straatfotografie, houtbeeldhouwen of vloggen: alles mag, want kunst is van en voor iedereen!

Aanmelden doe je zo

Upload via iktoon.nl een foto of korte video van je kunsten met als thema ‘Maak de zomer’ en deel het op social media met #iktoon #[jouw provincie] #maakdezomer. Iktoon biedt je een podium en deelt jouw inzending vervolgens op de websiteInstagram en Facebook. Op 30 juni wordt de winnaar bekendgemaakt!

Meer in deze categorie

Partnerbijdragen

Ga naar “Terug van weggeweest! De 11e editie van Kerstcircus Nijmegen”

Terug van weggeweest! De 11e editie van Kerstcircus Nijmegen

Aangeboden door Kerstcircus Nijmegen

Ga naar “Wauw! Bij dit boscafé naast Nijmegen wil je juist ook ’s winters langs”

Wauw! Bij dit boscafé naast Nijmegen wil je juist ook ’s winters langs

Aangeboden door Boscafé de Zweef

Foto: Boscafé Zweef Nijmegen
Ga naar “6 x de leukste, origineelste kerstcadeaus die je wil geven én hebben”

6 x de leukste, origineelste kerstcadeaus die je wil geven én hebben

Aangeboden door Bloompost

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Sint en Piet op bezoek”

Sint en Piet op bezoek

 • Bricoja Sportieve Recreatie & Educatie B.V.
 • Geldig t/m 5 december 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99”

Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Vroege vogels opgelet: ontbijtkok(kin) gezocht!”

Vroege vogels opgelet: ontbijtkok(kin) gezocht!

 • Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent
 • Fulltime
Van der Valk Hotel Nijmegen - Lent heeft een vacature voor een ontbijtkokVan der Valk Hotel Nijmegen - Lent heeft een vacature voor een ontbijtkok

Topper

Ga naar “Wasstraat Medewerker – Bijbaan”

Wasstraat Medewerker – Bijbaan

 • BOB Autowas
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “stagemakelaar/jongerencoach”

stagemakelaar/jongerencoach

 • Yuverta
 • Parttime
yuverta

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Nijmegen”

Kerstmarkt in Nijmegen

 • Van 8 dec t/m 23 dec