Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toon (26) werd vroeger gepest en helpt nu Nijmeegse jongeren aan meer zelfvertrouwen

Door Kim te Woerd 6 december 2019

Een heftig pestverleden in je voordeel gebruiken: je moet het maar kunnen. De geboren en getogen Nijmegenaar Toon Bonarius (26) doet het. Hij geeft weerbaarheids- en zelfverdedigingslessen, workshops en cursussen aan jongeren en hoopt hen zo een stukje zelfvertrouwen mee te geven.

Toen Toon 6 jaar oud was werd hij door zijn ouders op judo gezet. “Ik zat op de basisschool en werd enorm gepest. Het was zelfs zo erg, dat ik niet naar school durfde. M’n ouders stuurden me naar judo en al na de eerste les voelde ik meer zelfvertrouwen. Ik durfde de pesters zelfs aan te spreken, dan zei ik ‘kom dan, ik zit op judo!'”

Verslaafd aan vechtsporten

De boost van zelfvertrouwen die Toon na zijn eerste les ervoer was voor hem reden om door te gaan met judo. “Ik ontdekte steeds meer vechtsporten. Van judo tot Taekwando en van Hanmudo tot kickboxen: ik heb zelfs meerdere zwarte banden behaald. Ik kan wel zeggen dat ik ‘verslaafd’ ben geraakt aan vechtsport.”

Taekwando trainer

Na zijn middelbare school heeft Toon de opleiding CIOS gedaan en is hij Taekwando-trainer geworden. “Ik heb jarenlang training gegeven aan kinderen tussen de 5 en 17 jaar. Daar heb ik veel geleerd op het gebied van lesgeven. Twee jaar terug begon het te kriebelen. Ik voelde dat ik uitgeleerd was en wilde iets nieuws.”

Toon Je Kracht

En dus startte Toon zijn eigen bedrijf: met Toon Je Kracht helpt hij andere mensen met weerbaarheid en zelfverdediging. “Dat ging overigens een beetje per ongeluk. Ik wilde cursussen starten en kwam erachter dat ik een website nodig had en me moest inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Toen besloot ik dat ik ook workshops ging geven en me als personal trainer kon aanbieden. Zo werd het een eigen bedrijf.”

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Van onzeker naar zelfverzekerd

Het mooiste vind Toon dat hij een serieuze verandering ziet bij de kinderen en jongeren die hij begeleidt. “Ze gaan van onzeker naar best wel zelfverzekerd. Ik vind het leuk om ze zo te zien groeien. De kinderen en jongeren zijn ook heel enthousiast en willen graag leren. Ik kan ze écht ergens mee helpen, dat geeft veel voldoening.”

Wekelijkse les

Met Toon Je Kracht geeft Toon al twee jaar cursussen, workshops en trainingen. “Vanaf 9 januari ga ik vanuit de Nijmeegse judo vereniging elke donderdag van 18:30 uur tot 19:30 uur starten met een wekelijkse les voor de leeftijd van 16 jaar en ouder. Ik wil ze namelijk langer en intensiever kunnen begeleiden. De les gaat ‘Fit & Weerbaar’ heten: met leuke oefeningen gaan we werken aan kracht, lenigheid, snelheid en uithoudingsvermogen met zelfverdediging als middel.”

‘Mijn lessen gaan verder dan deze zaal’

“Wat ik hoop te bereiken met m’n lessen is meer zelfvertrouwen bij de deelnemers. Ik vind het belangrijk om hen te laten inzien dat je door middel van dat wat je leert bij vechtsport, jezelf óók op je werk of in je privésituatie anders kunt presenteren. Bijvoorbeeld door op je lichaamshouding, stemgebruik en ademhaling te letten. Mijn lessen gaan dus verder dan deze zaal.”

Toon blijft in Nijmegen

Duidelijke toekomstplannen heeft Toon nog niet. “Ik merk dat het vanzelf groeit. Iedere keer heb ik weer een ander doel voor ogen. Uiteindelijk lijkt het me wel gaaf om een eigen zaal te hebben en zelf vaste trainingen te geven.

Leuk om te weten: Toon is een geboren en getogen Nijmegenaar. Hij woont al heel z’n leven in onze mooie stad en heeft geen plannen om te vertrekken. “Ik houd van Nijmegen, vind het klein en overzichtelijk. Dat is soms ook een nadeel trouwens. Ik heb nooit hoeven verhuizen, niet voor m’n studie en niet voor m’n werk. Dat ben ik ook niet van plan in de toekomst, ik vind het wel prima zo.”


Meer over Toon Je Kracht ontdekken?

Toon Je Kracht coaches

Fagelstraat 1, Nijmegen

Bekijk meer:coaches

Binnenkijken bij het Asielzoekerscentrum in Nijmegen: ‘We hebben een goed leven’

In de voormalige Prins Hendrikkazerne in Nijmegen-Oost wonen meer dan 300 vluchtelingen. In het begi...
De Nieuwe Winkel

Het beste groentegerecht van het land eet je in Nijmegen (volgens GaultMillau)

Vandaag (maandag 2 december) vond de presentatie van de culinaire gids GaultMillau 2020 plaats. En v...
Canisisus Wilhelmina Ziekenhuis

Ka-ching of meevaller? Dit zijn de parkeerkosten bij ziekenhuizen in Nijmegen

Ga je op bezoek bij je zieke oma of voor het eerst je pasgeboren neefje bewonderen, moet je nog diep...

adv.