Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Radboudumc test tuberculosevaccin tegen corona en jij kunt je aanmelden

Aangeboden door Radboud Universitair Medisch Centrum 29 juni 2020

In Nederland lijkt de corona-uitbraak onder controle. Toch is er nog geen specifiek vaccin tegen het coronavirus beschikbaar en daardoor is een tweede golf niet uitgesloten. Het Radboudumc doet onderzoek naar een preventief vaccin en is op zoek naar gezonde vrijwilligers.

Gezonde mannen en vrouwen

Het Radboudumc doet op dit moment onderzoek naar de inzet van het BCG vaccin als preventieve
‘tussenoplossing’ voor het coronavirus. Om te kijken of het vaccin werkt zijn er vrijwilligers nodig. Jij kunt dus een rol spelen bij het ontwikkelen van een preventiemaatregel tegen het coronavirus! Het Radboudumc is  op zoek naar gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 50 jaar oud, die geen andere medicatie gebruiken dan anticonceptie of bijvoorbeeld af en toe paracetamol.

(Foto: Radboudumc)

BCG vaccin

De leider van het onderzoek, professor Mihai Netea, vertelt: “Het BCG vaccin is oorspronkelijk ontwikkeld tegen tuberculose, een infectieziekte die het vaakst voorkomt in de longen. Kort nadat BCG in gebruik werd genomen, ongeveer 100 jaar geleden, bleek dat het ook een krachtige bescherming biedt tegen andere ziekteverwekkers. Zo bleek bijvoorbeeld dat BCG vaccinatie bij pasgeboren kinderen de sterfte met 50 procent vermindert, een veel groter effect dan wat je zou verwachten bij bescherming tegen alleen tuberculose. BCG kan dus een boost geven aan ons aangeboren immuunsysteem.”

Bredere bescherming

BCG is dus een veelbelovende tussenoplossing die mogelijk beschermt tegen infecties met het coronavirus. Maar, er is nog veel te onderzoeken. Netea: “Helaas werkt deze boost maar ongeveer een jaar, en het wisselt nogal per persoon hoe sterk deze extra bescherming is. Daarom onderzoeken we nu met een team of we de brede bescherming door BCG kunnen verbeteren door het te combineren met andere middelen. In dit onderzoek combineren we BCG met alendroninezuur, een middel tegen botontkalking, of met het BMR vaccin (de bof, mazelen, rode hond-vaccinatie) die ook standaard in het rijksvaccinatieprogramma zit.”

(Foto: Radboudumc)

Dit ben jij

Wil jij graag meedoen met dit belangrijke onderzoek? Dat kan. Je kunt je aanmelden als vrijwilliger. Het is belangrijk dat je tussen de 18 en 50 jaar oud bent. Je moet gezond zijn, geen medicatie gebruiken en niet eerder gevaccineerd zijn met BCG (BMR mag wel). Wie meedoet komt twee keer naar het Radboudumc voor een onderzoek van een half uur. Je ontvangt in het totaal 75 euro voor je deelname aan het onderzoek.

Zo gaat het in z’n werk

De eerste keer vul je een vragenlijst in, wordt er bloed geprikt en krijg je de behandeling. Welke combinatie vaccins je krijgt, BCG, BMR, alendroninezuur of een placebo, wordt bepaald door de computer. Bij het tweede bezoek wordt weer een korte vragenlijst afgenomen en opnieuw bloed geprikt.
Netea: “De behandelingen zijn veilig. Er kunnen wel bijwerkingen voorkomen, zoals bij alle medicijnen. Een bekende bijwerking van BCG is roodheid op de plek van de vaccinatie. Ook ontstaat in veel gevallen een klein litteken op die locatie. Als je je aanmeldt krijg je een folder waarin staat beschreven wat de voor- en nadelen van het onderzoek zijn.” Hopelijk werkt een van de onderzochte combinaties als preventiemiddel waarmee we de verspreiding van het coronavirus tegen kunnen gaan!

Meedoen? Meld je aan op de website van het Radboudumc.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Radboud Universitair Medisch Centrum. Meer over Radboud Universitair Medisch Centrum ontdekken?

Radboud Universitair Medisch Centrum ziekenhuizen

Geert Grooteplein Zuid 10, Nijmegen

Bekijk meer:ziekenhuizen

adv.