Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmegenaren positief over naleven coronaregels: ‘De schrik is eraf’

Door Carin van der Meij 22 mei 2020

De één besluit om zijn verjaardag toch te vieren of met een vriendengroep te chillen en een ander zoekt het contact liever nog niet op. Nijmegenaren staan dagelijks voor sociale dilemma’s. Voor sommigen wordt het steeds moeilijker om zich aan de regels en adviezen van de overheid te houden. Een onderzoek beaamt dit: 16,1 procent van de mensen die in onze provincie woont, houdt zich minder goed aan de coronamaatregelen dan aan het begin van de lockdown.

Dat blijkt uit een enquête van LocalFocus en Kieskompas. In het onderzoek is aan zo’n 17.000 Nederlanders gevraagd hoe zij nu met de coronamaatregelen omgaan. Over het algemeen bleek daaruit dat twee op de tien Nederlanders nu soepeler omgaat met de regels en adviezen van de overheid dan aan het begin van de lockdown.

Zo zit het in Gelderland

We zijn in Gelderland bijzonder positief over ons eigen gedrag: zo’n driekwart (73%) zegt zich nog altijd even goed aan de maatregelen te houden als in maart. Opvallend negatiever is het beeld dat een groot deel van deze mensen heeft over anderen. 77,2% vindt namelijk dat anderen inmiddels minder goed omgaan met de richtlijnen. Dat is bijna acht op de tien inwoners.

Hier zie je hoe dat in andere provincies zit:

Tekst gaat verder onder tabel.

Welke regels worden minder goed opgevolgd?

En als inwoners van Gelderland dan toch soepeler met de regels omgaan, welke regels lappen zij dan eerder aan hun laars? Ook daar deed LocalFocus onderzoek naar. De resultaten:

  • 10% gaf aan buitenshuis minder goed anderhalve meter afstand te houden tot anderen;
  • 5,6% gaf aan weleens meer dan 3 gasten te ontvangen of met meer dan 3 personen ergens op bezoek te gaan;
  • 5,2% was niet meer regelmatig zijn of haar handen;
  • 1,5% gaat weleens naar buiten bij verkoudheidsklachten;
  • 0,9% gebruik alleen het OV als het noodzakelijk is.

Uit de open antwoorden bleek dat er zowel praktische (druk in de supermarkt, smalle straten) als emotionele redenen zitten achter het niet handhaven van de anderhalve meter afstand. Zo geven mensen aan dat het soms druk is in de supermarkt of dat sommige straten smal zijn. Vaak gaat het om grootouders die het niet kunnen laten hun kleinkinderen te knuffelen, maar ook bij andere familieleden speelt de ‘huidhonger’ op. “Ik moest echt mijn moeder een knuffel geven,” schrijft iemand.

Dit vinden Nijmegenaren

Toen we een aantal Nijmegenaren vroegen hoe zij nu met de coronamaatregelen omgaan, merkten we die ‘huidhonger’ ook bij hen. Zo reageert Iris de Wijs, freelance tekstschrijver (24): “Ik kan echt niet wachten tot ik al mijn lieve vriendinnen en familie gewoon weer ongegeneerd plat mag knuffelen! Mijn moeder heb ik al 2,5 maand geen knuffel meer gegeven en maar één keer in real life gezien. Dat vind ik wel heel moeilijk. Mijn oma spreek ik ook alleen via videogesprekken.”

‘De schrik is eraf’

Ook Iris merkt in haar eigen gedrag een verschil met het begin van de lockdown. “In het begin was ik heel voorzichtig. Het voelde allemaal nieuw, onwennig en ook wel een beetje eng allemaal. Nu we twee maanden verder zijn is de schrik er wel wat meer vanaf. In principe geef ik niemand een knuffel of een kus, behalve mijn vriend, maar heel sporadisch is het wel een keer voorgevallen. Als iemand heel verdrietig was of als ik een vriend of vriendin een héle lange tijd niet gezien heb. Dan voelt gewoon onmenselijk om op die afstand te blijven.”

‘Ik zie het ook bij anderen’

“Maar ik weet dat het wel moet, dus ik maak er geen gewoonte van. Ik zie om mij heen dat mensen ook wel wat losser omgaan met de regels. Als ik naar mijn Instagram Stories kijk, zie ik verschillende mensen gewoon knuffelend met hun moeder op de foto bijvoorbeeld. Met oudere mensen en familie ben ik wel heel voorzichtig. Op straat loop ik met een grote boog om ouderen heen. Ik zie de cijfers ook dalen dus ik denk dat we met z’n allen goed bezig zijn.”

‘Zo veel mogelijk buiten afspreken’

Ook Annet Stigger* (31), werkzaam in de zorg, vindt dat haar omgeving goed bezig is met het opvolgen van de maatregelen: “De familieleden en vrienden die ik weleens zie, houden zich goed aan de maatregelen. Fijn om te zien dat zij het ook serieus nemen. Zelf houd ik goed afstand en ik merk dat ik me soms irriteer aan mensen die dat niet doen. Bijvoorbeeld als je aan het wandelen bent en iemand haalt je dichtbij in. Mijn handen was ik altijd weer als ik van huis weg ben geweest. Verder probeer ik zo veel mogelijk buiten af te spreken met één persoon, zodat we makkelijk afstand kunnen houden. Daar voel ik me het fijnste bij. Een paar keer lukte dat niet, doordat het slecht weer was.”

‘Minder angstig’

Annet geeft aan dat ze zich minder angstig voelt dan in het begin van de lockdown. “De eerste twee maanden was ik de hele dag bezig met corona, ik volgde het nieuws bijvoorbeeld heel goed. Ik maakte me snel zorgen en was heel streng in het opvolgen van de maatregelen, deed alles alleen. Op een gegeven moment merkte ik dat ik ook behoefte had aan contact. Enerzijds is het fijn om jezelf en anderen zo veel mogelijk te beschermen, maar ik heb ook anderen nodig. Nu probeer ik op afstand wat meer te ondernemen met anderen.”

Lees meer:

MAG DAT: mondkapjes en plastic handschoenen bij het plastic afval weggooien?

De boodschappen doen veel Nijmegenaren tegenwoordig met plastic handschoenen aan, handen worden rege...
corona bezoek 1,5 meter

Visite, oppassen of ander bezoek: dit zijn de regels in coronatijd

Kappers mogen weer aan het werk, basisschoolleerlingen gaan naar school en zo zijn er met ingang van...

Coronamaatregelen in de auto: dit moet je weten als je bij een ander instapt

De regel over het 1,5 meter afstand van elkaar houden, die kennen we wel. Maar wat zijn de coronamaa...

Deze naam is i.v.m. het werk van deze Nijmeegse gefingeerd. Echte naam is wel bekend bij de redactie.

adv.