Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Willy Werts strooit onze straten

Door Janneke van Bergen 8 februari 2018

Nijmegenaar Willy Werts is onze held. Hij zorgt er namelijk met zijn collega’s voor dat de Nijmeegse straten sneeuwvrij en gestrooid zijn. En als het moet, gaat hij daar middenin de nacht zijn bed voor uit.

Willy (62) werkt al 37 jaar bij Dar en is Nijmegenaar in hart en nieren. “Ik kom oorspronkelijk uit de Waalstraat”, vertelt hij. “Ik weet nog dat mijn moeder vroeger de stoep voor het huis sneeuwvrij maakte. Dat was een verplichting in die tijd, anders kreeg je een bekeuring.”

In ‘barre’ tijden als deze wordt Willy ’s nachts zijn warme bed in Waterkwartier uitgebeld. Dat gebeurt meteen als er gladheid wordt voorspeld. Ook strooit Dar vaak preventief.  Maar het liefste werkt Willy in de sneeuw. “Als het gesneeuwd heeft komt er een soort van sneeuwschuiver voor de strooiwagen”, legt Willy uit. “Je schuift dan eerst de sneeuw weg en strooit er dan meteen zout overheen. Dat is echt mooi werk!”

strooiwagens fietspad
Met deze karretjes worden de Nijmeegse fietspaden gestrooid.

‘Laat ze maar nuilen’

Het mooie van het werk vindt de winterwerker dat hij er mensen mee helpt. “Je zorgt er toch voor dat mensen naar school en naar het werk kunnen. Of juist naar huis.” Maar soms zijn de Nijmegenaren ook niet tevreden. “Dan gooien ze sneeuwballen naar de wagen. Of gaan ze toch heel geïrriteerd inhalen als ik ergens rij. Maar ik denk dan: toe maar, laat ze maar nuilen!”

Willy strooit de St. Annastraat en het Keizerkarelplein

Als Willy winterdienst heeft strooit hij meestal dezelfde routes. De St. Annastraat en het Keizerkarelplein zijn bijvoorbeeld zijn domein. “We rijden alle routes met navigatie. Dat is vooral handig als het heel erg hard sneeuwt en je bijna niets meer herkent.”
Dat overkwam de Nijmegenaar zo’n 10 jaar geleden. “Er was toen in hele korte tijd zo’n halve meter sneeuw gevallen. We hadden toen nog geen navigatiesystemen en je kon werkelijk niets meer zien. Geen stoepranden of putten, en ook de straatnaambordjes waren ondergesneeuwd. Toen was het wel lastig om je route goed te rijden.”

Willy heeft het nooit koud

Wie trouwens denkt dat Willy met een dik skipak aan in de strooiwagen zit komt bedrogen uit. “Ik heb niet eens een jas aan want ik heb het nooit koud!”, vertelt onze iceman. Wel heeft hij een vast ritueel voor na de winterdienst. “Als ik klaar ben met werken ga ik naar huis en dan geniet ik samen met mijn vrouw van een boterham met kaas en warme chocolademelk!”

 

adv.