Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wibke en Bart emigreerden naar Oostenrijk: ‘Het is hier net het Nijmegen van 30 jaar geleden’

Door Babs Bingen 5 december 2019

Je veilige thuishaven Nijmegen verruilen voor een compleet andere plek ergens in het buitenland, zou jij het doen? Wibke en Bart van der Linde werkten beide jarenlang in de Nijmeegse horeca. Anderhalf jaar geleden verruilden zij onze stad voor het Oostenrijkse Furth- Piesendorf om daar hun droom na te jagen.

Fantaseren over een eigen zaak in het buitenland, was er voor Bart en Wibke altijd al wel bij. Iets doen waar je al ervaring in hebt, op een plek waar je de taal spreekt: dat is hoe Wibke en Bart een eventuele emigratie altijd voor zich zagen. Wibke: “Anders krijg je zo’n Ik vertrek-verhaal.” Iets met horeca én een plek met de Duitse taal dus, gezien Wibkes achtergrond. Dat lukte. Na een flinke zoektocht naar de beste plek, emigreerde Wibke en Bart zo’n anderhalf jaar geleden met dochters Fleur (10) en Roos (7) naar Oostenrijk.

TweeKeerBellen

Bart en Wibke leerden elkaar kennen achter de bar van café TweeKeerBellen. Hij was daar toen mede-eigenaar, zij had er een bijbaan. Later kochten ze samen Meneer Dijkstra aan de Daalseweg, dat ze tien jaar lang vol passie samen hebben gerund. Tussendoor kwam daar ook nog Wijmpjes Bistro,in het pand waar nu de Firma en straks Ultimo zit, bij. Misschien ken je de plekken nog.

Een gletsjer én een meer

Op dit moment woont het gezin in het pittoreske Furth – Piesendorf, op een steenworp afstand van Zell am See. Wibke: “We wilden in een gebied zitten waar je in ieder geval tijdens twee seizoenen kan draaien en waar we gezien de klimaatverandering ook nog een flinke tijd kunnen skiën. In ons gebied vind je een gletsjer en een meer waar je kunt zwemmen beide op nog geen vijf kilometer afstand. Ons huis ligt op de zuidhelling waardoor we de hele dag zon hebben. We kijken uit op de gletsjer en op Kaprun.”

Landhaus Kitzblick
Landhaus Kitzblick (Eigen foto)

Landhaus Kitzblick

“Na eerst 40 dagen gekampeerd te hebben, kregen we in september 2018 dan eindelijk de sleutel van ons Landhaus Kitzblick. Het is een groot huis waar we vier appartementen en twee kamers verhuren. Ook zit er een ontbijtruimte en een gezellige bar bij. Onze werkzaamheden bestaan met name uit het ontvangen van de gasten, schoon maken, ontbijt verzorgen en, natuurlijk, ervoor zorgen dat ons huis vol zit.”

‘Nijmegen van 30 jaar geleden’

Wibke en Bart ervaren het leven dat ze in Oostenrijk hebben als een stuk relaxter dan in Nederland. “We leven hier niet in zo’n gehaaste 24-uurseconomie. De mensen zijn hier veel relaxter. Het is allemaal niet zo gejaagd. Het is dorps en katholiek. Eigenlijk net het Nijmegen van zo’n 30 jaar geleden. Mensen kijken hier nog naar elkaar om. Ook de kinderen voelen zich hier al helemaal thuis.”

(Eigen foto)

Blonde Pater, Lebowski, Flores

Toch zijn er heus nog wel wat dingen aan onze stad die horecakenners Wibke en Bart missen. “De Dag van het Levenslied! Er hangt altijd een gezellig sfeer en je komt gegarandeerd allemaal oude bekenden tegen. Daarnaast is het jammer dat ze hier in Oostenrijk geen borrel of borrelhapjes kennen. In Nijmegen kwamen we graag tijdens borreltijd bij Lebowski en ’s avonds door om wat te eten bij Flores in de tuin. Of lekker een broodje bij de lunch, zoals bij de Blonde Pater. Hier eet je ’s middags warm en hebben alle restaurants dezelfde kaart. Ook is wat wij onder gezelligheid verstaan ver te zoeken.”

(Eigen foto)
Tijdens de Vierdaagse. (Eigen foto)

Lees ook:

Enkeltje Nijmegen – Spanje: Peter en Marina deden het en begonnen een B&B

Sinds nog maar een aantal maanden woont de Nijmeegse Peter Laarakker met zijn vrouw Marina in Spanje...
Griftdijk-Noord afgesloten

Griftdijk-Noord is afgesloten in december en dit betekent het voor jou

Even opletten als je regelmatig over de Griftdijk rijdt. Van maandag 9 tot en met woensdag 18 decemb...

Binnenkijken bij het Asielzoekerscentrum in Nijmegen: ‘We hebben een goed leven’

In de voormalige Prins Hendrikkazerne in Nijmegen-Oost wonen meer dan 300 vluchtelingen. In het begi...

adv.