Gerry van Campen is trouwambtenaar en stapt in 2019 zelf in het huwelijksbootje

Trouwambtenaar
Gerry van Campen is trouwambtenaar. (Foto: eigen foto)

Gerry van Campen, wie in Nijmegen kent hem niet?! Stadionspeaker bij NEC, presentator bij RN7 en in het verleden bij piratenzender Keizerstad FM. Wat echter lang niet iedereen weet, is dat hij sinds een aantal jaar daarnaast ook werkt als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, oftewel trouwambtenaar.

‘Het is helemaal niet zo moeilijk om trouwambtenaar te worden’

“Eigenlijk riep ik al best lang dat ik trouwambtenaar wilde worden”, begint Gerry zijn verhaal. “Vraag me niet waarom, maar het in de echt verbinden van mensen die van elkaar houden, leek mij ook wel wat.” Maar hoe word je dan trouwambtenaar, zul je je wellicht afvragen. Dat blijkt in de praktijk niet zo moeilijk als het misschien klinkt.

Na een paar maanden mocht Gerry op gesprek komen

“Ongeveer acht jaar geleden heb ik gewoon een mail gestuurd naar Burgerzaken, een soort sollicitatiemail zal ik maar zeggen.” In eerste instantie kreeg hij als reactie dat ze op dat moment voorzien waren. Enkele maanden later mocht Gerry toch op gesprek komen. “Ze willen natuurlijk weten wie je bent, hoe je over bepaalde zaken denkt – destijds was er heel wat te doen rond weigerambtenaren – en wat bijvoorbeeld jouw grenzen zouden zijn in de rol van trouwambtenaar.”

Officieel beëdigd

Kennelijk vielen de antwoorden van Gerry in de smaak, want hij mocht vervolgens naar de rechtbank om zich officieel te laten beëdigen als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. “En dan ben je dus ineens trouwambtenaar, best apart, ook al wilde ik dat natuurlijk zelf. Ik ben mij er toen toch maar even in gaan verdiepen: praten met collega’s, kijken naar anderen en heel veel luisteren. Bruidsparen zijn tegenwoordig veel vrijer in de invulling van hun huwelijk. Maar dat is de trouwambtenaar ook in zijn of haar aanpak. Er blijft natuurlijk nog wel een aantal formaliteiten die je elk huwelijk weer af moet tikken om het huwelijk officieel te kunnen sluiten.”

‘Een bruiloft op Curaçao: daar zeg ik geen nee tegen’

Leuk vindt Gerry dat je het als bruidspaar tegenwoordig zo gek kunt maken als je zelf maar wilt. “En dat doen gelukkig ook steeds meer mensen. Niet alleen qua invulling van de huwelijksvoltrekking, maar bijvoorbeeld ook qua locatie. Zo’n zeventig procent van de huwelijken vindt nog steeds gewoon in het stadhuis plaats, maar daarnaast kom je als trouwambtenaar ook op heel wat bijzondere locaties. Zo heb ik al een huwelijk mogen voltrekken op een partyschip en ook de bruiloft van boswachter Tim bij Slot Doddendael in Ewijk was erg bijzonder, net als de bruiloft op oudejaarsavond in De Hemel trouwens.” Als we hem vragen op welke plek hij ooit nog eens heel graag een stel in de echt wil verbinden, heeft Gerry zijn antwoord meteen paraat: “Ik zou best nog weleens een stel willen trouwen met mijn voeten in het zand. Een bruiloft op Curaçao ofzo, daar zeg ik absoluut geen nee tegen.”

‘Bij mijn eerste huwelijksvoltrekking was ik bloednerveus’

In de afgelopen jaren heeft Gerry al heel wat mooie huwelijken mogen voltrekken. “Elk huwelijk is bijzonder op zich. Mensen laten je toch binnen in hun leven en vertellen je vaak heel persoonlijke verhalen ter voorbereiding. Aan mij vervolgens de uitdagende taak om daar dan weer een mooie toespraak van te breien waarbij ik de aandacht niet op mijzelf vestig, maar juist op het tweetal dat voor mij staat. Het draait immers om hen, niet om mij.” Ook zijn eerste huwelijksvoltrekking kan Gerry zich nog maar al te goed herinneren. “Ik heb op heel wat podia gestaan, duizenden mensen toegesproken, zonder enig probleem. Maar o wat was ik bloednerveus bij mijn eerste huwelijk als trouwambtenaar. Vijftig paar ogen op mij gericht en aan mij de taak om die aandacht te verleggen naar het bruidspaar. Het is me gelukt, maar vraag me niet hoe. Gelukkig heb ik daar inmiddels geen last meer van.”

‘Geweldig om mijn eigen kinderen te trouwen’

Bekende Nijmegenaren heeft Gerry nog niet in de echt verbonden, maar liever nog dan dat heeft hij ooit (een van) zijn kinderen voor zich staan. “Hoe geweldig zou dat zijn, om je eigen kinderen te mogen trouwen?! Ik heb nog drie kansen, dus wie weet dat het er ooit nog van gaat komen.” Zelf stapt hij echter nog eerder dan zijn kinderen in het huwelijksbootje. “Volgend jaar rond deze tijd ben ik weer getrouwd. Wie ik dan als trouwambtenaar wil? Nog geen idee. Het liefst zou ik het zelf doen, want ik ben natuurlijk de leukste”, grapt hij. “Maar dat gaat nu eenmaal niet. Gelukkig heb ik nog even de tijd om daar over na te denken. Maar als iemand anders binnenkort gaat trouwen en nog op zoek is naar een leuke ambtenaar, dan weten jullie mij te vinden!”

Lees ook:

 • 8 Nijmegenaren die (bijna) iedereen kent

  Je hoeft niet altijd door te breken in de showbizzwereld om beroemd te worden, wij hebben in Nijmegen namelijk ook...

 

indebuurt maakt kans om website van het jaar te worden

Stem op ons!

Stem op ons! indebuurt is genomineerd voor Website van het Jaar

Meer in deze categorie

Nijmegenaar van de Week

Ga naar “Biljana en Manon zijn al 33 jaar vriendinnen: ‘Praten, dansen, feesten en lachen’”

Biljana en Manon zijn al 33 jaar vriendinnen: ‘Praten, dansen, feesten en lachen’

Ga naar “Kor is vogelaar: ‘Nijmegen is een bijzondere plek voor vogelliefhebbers’”

Kor is vogelaar: ‘Nijmegen is een bijzondere plek voor vogelliefhebbers’

Ga naar “Max werkt bij jeugdgevangenis De Hunnerberg: ‘De meeste jongeren hebben een sociale achterstand’”

Max werkt bij jeugdgevangenis De Hunnerberg: ‘De meeste jongeren hebben een sociale achterstand’

hunnerberg

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Teddy rugtas of shopper € 8,99”

Teddy rugtas of shopper € 8,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Overslagvestje € 14,99”

Overslagvestje € 14,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “AH Bloemkool € 0,99”

AH Bloemkool € 0,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Jack & Jones hoodie € 17,99”

Jack & Jones hoodie € 17,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker Banketbakkerij-Chocolaterie”

Verkoopmedewerker Banketbakkerij-Chocolaterie

 • Banketbakkerij-chocolaterie Looijenga
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Nijmegen”

Kerstmarkt in Nijmegen

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Staddijkloop”

Staddijkloop

 • 2 oktober 2022
Ga naar “Halloween in Nijmegen”

Halloween in Nijmegen

 • Poppodium Doornroosje
 • 29 oktober 2022
Ga naar “Najaarskermis Nijmegen 2022”

Najaarskermis Nijmegen 2022

 • Van 2 okt t/m 10 okt
Ga naar “Zevenheuvelennacht 2022”

Zevenheuvelennacht 2022

 • 19 november 2022