Travel-influencer Marieke heeft ruim 100.000 volgers op Instagram: ‘Ik leid een dubbelleven’

Door Babs Bingen 19 maart 2019

Van je hobby je beroep maken: velen dromen ervan. De Nijmeegse online travel-influencer Marieke Willems (37) is dat gelukt. Ze reist betaald de hele wereld over om er als TRVLMRK van alles over te delen. Een ware droombaan, maar het is heus niet altijd glamorous.

In 2015 richtte Marieke haar eigen Instagrampagina op, om anderen te inspireren met haar wereldse avonturen. Het aantal volgers groeide zo hard, dat ze er een Facebookpagina volgde. Niet alleen bij andere reisliefhebbers werd Marieke populairder: ook commerciële partijen pikten haar enthousiasme op. Zo ging ze drie jaar geleden voor het eerst op een geheel verzorgde reis naar Jordanië, in ruil voor promotie.

Marieke in Duitsland (Foto: TRVLMRK)

Van het bankwezen naar fulltime reizen

Marieke: “Van het reizen mijn werk maken, leek iets ongrijpbaars. Toch kwamen er steeds meer aanbiedingen, dus besloot ik ook mijn eigen website op te richten. In die tijd combineerde ik het reizen nog met mijn fulltime baan in de bankenwereld. Op een gegeven moment kon ik door de vele samenwerkingen de reizen niet meer combineren met de vakantiedagen van mijn vaste baan. Ik maakte een duidelijk plan voor mezelf en ging goed uitzoeken hoe ik dit het beste kon aanpakken. Toen heb ik mijn vaste baan opgezegd.”

Heus niet alleen glamour

Marieke heeft dus nu haar ideale baan. Dat ze betaald de hele wereld over gaat, wil alleen niet zeggen dat ze constant vakantie aan het vieren is. In tegendeel: het is hard werken. Marieke: “Ik vind mijn werk heel leuk, maar het is niet altijd zo glamorous als je misschien zou denken. De dagen op reis zijn lang en altijd volledig volgepland. Het vele vliegen is ook niet goed voor je ritme en lichaam. Het is daarnaast niet zo dat ik veel vrije tijd heb. En als ik bijvoorbeeld na een lange reisdag in een hotel aankom, moeten er eerst goede foto’s gemaakt worden. Kom ik in het donker aan, dan moet de hotelkamer zo netjes mogelijk blijven voor de foto’s van de volgende dag. Enneh, je krijgt overal zóveel lekker eten: dat ook wel slecht voor de lijn, haha.”

Marieke in Thailand (Foto: TRVLMRK)

Dubbelleven

Op Instagram heeft Marieke ruim 104.000 volgers. Daarop vind je trouwens echt alleen foto’s van haar reizen. Want ze ziet TRVLMRK als haar werk. Marieke: “Eigenlijk leid ik een dubbelleven: één leven op reis en één leven in Nijmegen. In Nijmegen ben ik gewoon Marieke, geen reiziger met ruim honderd duizend volgers. Nijmegen is mijn thuis, hier ben ik ook opgegroeid en hier zijn alle mensen die me goed kennen. Ik deel ook alleen reisgerelateerde dingen met mijn volgers. Het gaat bij TRVLMRK echt puur en alleen om de plekken waar ik ben geweest, niet om mij als persoon.”

Marieke in haar thuisstad (Foto: TRVLMRK)

Marieke’s ultieme tip: Iran

Marieke heeft inmiddels al 73 landen bezocht. De allermooiste ervaring? Marieke: “Dat was twee jaar geleden toen ik samen met een vriendin naar Iran ging. Je komt echt in een andere wereld terecht. Een wereld waar iedereen zó vriendelijk en open is. Nooit eerder ben ik zo vaak op kinderverjaardagen en bruiloften geweest. Mensen wilden ons graag iets van hun eigen cultuur laten zien: dat vond ik mooi. Natuurlijk is het even wennen dat je een hoofddoek draagt en het is een ander soort reis dan een zon-vakantie, maar ik zou dit land absoluut aan iedereen aanraden!”

Marieke in Parijs (Foto: TRVLMRK)

Plekken waar Marieke nu komt, zijn over 10 jaar populair

Omdat Marieke voor organisaties reizen promoot, komt ze op plekken die op dat moment door het grote publiek nog niet ontdekt zijn. Marieke: “Zo maakte ik een grote reis door Peru, maar ben ik niet bij de Machu Picchu geweest. Die plek hoeft namelijk niet gepromoot te worden, want daar komen al veel toeristen. Waarschijnlijk is het zo dat de plekken waar ik nu kom, over 10 jaar populair zijn. Toen ik op Nusa Penida was in Indonesië, was dit bijvoorbeeld nog niet populair. Nu kent iedereen het. Soms wil ik weleens plekjes voor mezelf houden, maar dat doe ik natuurlijk niet.”

Bucketlist

In de toekomst zal Marieke iets minder gaan reizen omdat ze zich nu ook bezighoudt met het inzetten van haar ervaring als influencer bij een influencerbureau dat ze in Nijmegen heeft opgezet. Ook helpt ze ondernemers met het gebruik van Instagram. Toch vragen wij ons natuurlijk af welke bestemming nog op haar bucketlist staat. Marieke: “Zuid-Afrika! Ik ben nog niet veel in Afrikaanse landen geweest. Ik ben benieuwd naar het land, de dieren en… de wijn, haha!”
Marieke in Peru. (Foto: TRVLMRK)

Lees ook:

Evanne over reis door Nieuw-Zeeland: ‘Een huis zonder douche of warm water is al luxe’

De Nijmeegse Evanne van Houten reisde twee jaar met haar Engelse vriend door Australië en Nieuw-Zeel...

Nijmeegse Nancy en Arjen ‘zigeunerden’ rond in Frankrijk en vonden droomplek

Nijmeegse Kevin verhuisde naar Birmingham: ‘We komen zeker terug’

adv.