Stan (26) had teelbalkanker en zamelt geld in: ‘Ik heb dit overleefd, dus kom maar op’

(Foto: eigen foto)

Voetballers zullen beamen; een bal in je balzak doet altijd pijn. Maar bij Stan van der Meulen (26) deed het naar eigen zeggen ‘zo gruwelijk veel pijn’, dat hij naar het ziekenhuis ging. De diagnose kwam al snel. Teelbalkanker. Nu rent hij met een groep vrienden de Zevenheuvelenloop en vraagt daarbij aandacht voor teelbalkanker, onder de noemer ‘Voel je klote(n)!‘.

Net zoals elke zaterdag, speelde Stan op 30 april 2022 een voetbalwedstrijd. Tijdens die wedstrijd kreeg hij een voetbal tegen zijn ballen aan. Dat deed zo veel pijn, dat hij besloot om naar het ziekenhuis te gaan. “Ik ging samen met een vriend. In het ziekenhuis moet je vaak lang wachten, maar zodra ik aan de beurt was, was het al snel zo klaar als een klontje: ik had teelbalkanker.”

Een biertje op gedronken

“Het was een raar moment”, vertelt Stan. “Ik dacht meteen praktisch: wat moet ik daar dan mee? Ik denk dat de vriend die mee was meer schrok dan ik.” Binnen 48 uur moest hij geopereerd worden en moest er worden uitgesloten of er uitzaaiingen waren. “De hele wereld stond even op z’n kop. Ik moest ineens rekening houden met dingen waar ik normaal niet eens over nadacht. Of ik kinderen wilde bijvoorbeeld, want het was mogelijk dat ik na de operatie niet meer vruchtbaar zou zijn. Niet sporten vond ik het ergst, maar uiteindelijk zet je dingen natuurlijk in perspectief. Dan was even niet sporten peanuts.”

Vrienden en familie kwamen meteen langs en leefden mee. “Er was toen nog zoveel onduidelijk. Je weet alleen dat je onder het mes moet en dat je moet hopen dat er geen uitzaaiingen zijn. Het was gewoon klote, meer kon je niet zeggen”. Gelukkig werd er ook snel weer gelachen. “We hebben er die zondag maar een biertje op gedronken.”

Goed team

De operatie volgde die maandag, evenals de scan om uit te sluiten of er uitzaaiingen waren. Gelukkig bleek dat inderdaad niet zo te zijn en ging de operatie goed. Ook sport Stan inmiddels alweer even. Een tijd geleden schreef hij zich in voor de Zevenheuvelenloop, toen nog zonder plan. “Toen ik de bevestigingsmail kreeg dacht ik: ik wil er iets speciaals aan verbinden. De slogan ‘Voel je klote(n)’ kwam eigenlijk meteen in me op.”

Hij belde zijn familie en wat vrienden en iedereen was meteen enthousiast. Toen is het balletje gaan rollen. Binnen mum van tijd had Stan een groep enthousiaste vrienden verzameld die mee willen rennen. “Het onderwerp is natuurlijk zo persoonlijk en diezelfde vrienden hebben allemaal met mij meegeleefd in de tijd van mijn diagnose. We hadden direct een goed team”. Zondag 20 november rennen ze met zijn elven.

Lees verder onder de foto >

Stan (linksonder) en een aantal vrienden die mee lopen met de Zevenheuvelenloop bij Lowlands. (Foto: eigen foto).

Voel je klote(n)!

Het doel van ‘Voel je klote(n)!’ is het creëren van bewustwording bij jonge mannen om jezelf goed te controleren. Teelbalkanker komt namelijk het meest voor bij mannen tussen de 20 en 40 jaar oud, stelt het KWF op. De kans op genezing is relatief groot, maar wel als je er vroeg bij bent. Naast het creëren van bewustwording, wordt er geld ingezameld en gedoneerd aan het KWF om onderzoek naar kanker te steunen.

We rennen voor een goed doel. Dat houdt ons letterlijk en figuurlijk op de been.

Niet uit het veld te slaan

Stan heeft tijdens het trainen zijn hamstring overbelast, maar het weerhoudt hem niet om zondag te finishen. “Iedereen in de groep heeft pijntjes. Laatst vroeg ik: ‘Heeft iedereen zijn startnummer al gekregen?’ Zei iemand: ‘Ik hoop dat ‘ie nooit binnenkomt’”, zegt hij lachend “Maar we rennen voor een goed doel. Dat houdt ons letterlijk en figuurlijk op de been.”

Veel belangstelling

Het initiatief is groot opgepakt door de media. De vrienden deelden een bericht op sociale media, daar kwamen al veel reacties op. Niet veel later werd er bij bij de radio, NOS en lokale kranten en omroepen aandacht aan besteed. Ook worden de jongens gesponsord door verschillende Nijmeegse bedrijven. Er is al ruim 5.550 euro opgehaald en Stan heeft er vertrouwen in dat het streefbedrag van 7.500 euro gehaald wordt.

Positieve mindset

Qua gezondheid gaat het goed. Elke drie maanden is er een bloedonderzoek en elk halfjaar een CT-scan. Toevallig is de volgende scan een dag na de Zevenheuvelenloop. Vooralsnog kreeg hij enkel goede uitslagen. “Ik voel me ook goed. Ik geloof echt nog in mijn eigen lichaam, dat houdt me overeind. Ik heb dit overleefd, dus kom maar op! Had ik die mindset ook maar met schoolopdrachten”, grapt hij. “Maar goed, dat is een andere tak van sport.”

Hier lees je alles over De Zevenheuvelenloop op zondag 20 november 2022. Wil je doneren op het initiatief van Stan? Dat kan hier.

Wie is de volgende Nijmegenaar van de week?

Heb jij ook een bijzonder verhaal? Of ken je een Nijmegenaar die wij écht moeten interviewen? Laat het weten via [email protected] Deze Nijmegenaren gingen je voor.

Meer mensen uit Nijmegen:

Meer in deze categorie

Nijmegenaar van de Week

Ga naar “Studenten gaan kaal voor goede doel: ‘Met Snapchatfilters gekeken of het stond’”

Studenten gaan kaal voor goede doel: ‘Met Snapchatfilters gekeken of het stond’

Ga naar “Nijmeegse Rob (20) is kunstenaar in Florence: ‘Sinds mijn studie zie ik schoonheid in alles’”

Nijmeegse Rob (20) is kunstenaar in Florence: ‘Sinds mijn studie zie ik schoonheid in alles’

Ga naar “Geneeskundestudent Coen heeft stichting over mentale gezondheid: ‘Ontstaan uit eigen ervaring’”

Geneeskundestudent Coen heeft stichting over mentale gezondheid: ‘Ontstaan uit eigen ervaring’

Stichting Open Boek

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Medewerker catering Nijmegen”

Medewerker catering Nijmegen

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Opleiding Monteur Zonnepanelen”

Opleiding Monteur Zonnepanelen

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker catering Nijmegen”

Medewerker catering Nijmegen

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Carnaval Nijmegen”

Carnaval Nijmegen

 • Van 18 feb t/m 21 feb