Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sophie is fashion designer en barvrouw: ‘Mijn droom is een showroom in Parijs’

Door Catheleyne 15 mei 2018

De Nijmeegse Sophie Roumans (27) heeft sinds haar afstuderen aan de kunstacademie niet stilgezeten. Ze mocht haar werk al presenteren op de Amsterdam Fashion Week en op 22 juni lanceert ze onder het label ROUMANS haar eerste mannencollectie in de Westergasfabriek te Amsterdam. “Ik vind het super spannend!”

Sophie droomde er als kind van om beeldend kunstenaar te worden. Het werd uiteindelijk iets anders kunstzinnigs: na haar middelbareschooltijd op het NSG ging ze naar de kunstacademie in Utrecht. Inmiddels is ze begonnen met haar eigen duurzame modelabel ROUMANS.

High fashion met maatschappelijke draagkracht

De kleding, met oosterse en Afrikaanse invloeden, maakt ze zelf in haar atelier in het centrum van Nijmegen. Ze  presenteert  haar nieuwe collectie binnenkort in de Zuiveringshal in Amsterdam. Om dit allemaal te kunnen bekostigen is Sophie een crowdfunding gestart op Voordekunst. Sophie: “Het is fijn om te merken dat er zo veel mensen zijn die mijn passie willen ondersteunen en in mij geloven.”

Sophie Roumans atelier
Sophie is druk bezig met haar nieuwe collectie (foto: in debuurt Nijmegen)

Geïnspireerd door de jaren ’50 maffia-stijl

Duurzaamheid is de rode draad in haar werk. “Mijn collecties dragen dat uit op verschillende manieren. Mijn nieuwe collectie heeft bijvoorbeeld kleding in jaren ’50 maffia-stijl. Dat staat symbool voor hoe wij als mens met de natuur omgaan. Daarnaast maak ik, in het kader van duurzaamheid, gebruik van restmaterialen om mijn kleding te maken.”

Vanwege haar groene insteek is Sophie Roumans onderdeel van Green Capital, de titel die Nijmegen dit hele jaar trots mag dragen. Op vrijdag 25 mei vindt er in de St. Stevenskerk een symposium plaats over sustainable fashion, waar Sophie alvast een sneak peek van haar nieuwe collectie laat zien. Op 22 juni volgt dan de volledige presentatie in Amsterdam in het kader van We Make M-ODE: duurzame en innovatieve fashion.

Sophie Roumans atelier
Het atelier van Sophie Roumans (foto: indebuurt Nijmegen)

Sophie is ook nog gewoon barvrouw

Op dit moment is de kleding van label ROUMANS nog niet te koop bij vaste verkooppunten, maar dat is wel het doel voor de toekomst. Tot die tijd kost het Sophie meer geld om haar collectie te maken dan dat ze ervoor terugkrijgt. “Hiernaast heb ik wel eens een betaalde opdracht. Ik heb bijvoorbeeld meegeholpen aan de Prinsjesdagjurk van Marianne Thieme en kleding gemaakt voor Rocco van De Staat. Maar ik kan er nog niet van leven.” Daarom werkt Sophie in een kledingwinkel en achter de bar bij café ’t Paleis. “De gasten uit de kroeg komen ook gewoon kijken bij de lancering.”

Het atelier van Sophie Roumans (foto: indebuurt Nijmegen)
Schetsen uit het atelier van Sophie (foto: indebuurt Nijmegen)

‘Mijn moeder breit voor mijn collectie’

Sophie naait de hele collectie nog zelf, aangezien er nog geen geld is om dat uit te besteden. “Als er iets gebreid moet worden, dan doet mijn moeder dat voor me. Ze kan best vijf weken bezig zijn met één trui. Soms vind ik een stuk niet goed, en dan moet ze dat uithalen en aanpassen. Dat is soms wel vervelend. Maar ze doet het graag voor me.”

Het atelier van Sophie Roumans (foto: indebuurt Nijmegen)
foto: indebuurt Nijmegen

Haar toekomstdroom? “Dat is toch wel een showroom in Parijs. Maar zo ver is het nog even niet. Eerst maar eens zorgen dat de lancering van mijn collectie een succes wordt.”

Green capital award Nijmegen

Nijmegen is groener dan groen!

Rood, swert en vooral GROEN! In opvolging van het Duitse Essen mag Nijmegen zich in 2018 European Gr...
Nijmegen, kinderkleding.

Girl Power! 13 x powervrouwen met een eigen zaak (in Nijmegen)

Who run the world? Girls! En in Nijmegen al helemaal. Op onze oproep om Nijmeegse Powervrouwen te me...

 

 

adv.