Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ruben is wijkagent in het Waterkwartier: ‘Mentaal is het zwaar’

Door Babs Bingen 21 april 2020

Ruben Vermeulen (35) is de wijkagent van de Nijmeegse wijk Waterkwartier. Samen met Theo van de Braak is hij hét aanspreekpunt voor bewoners en instanties, als het gaat om de veiligheid in de wijk. Het is zijn droombaan. Hoe is het voor hem om te werken in tijden van corona? En houden Nijmegenaren zich goed aan de regels?

Het Waterkwartier is van oorsprong een gezellige volkswijk. “De mensen zijn hier direct en dat mag ik wel. Als ze je mogen, ben je welkom. Als ze je niet mogen, is dat wat lastiger”, aldus Ruben met een knipoog. “Problemen die weleens voorkomen in de wijk kunnen te maken hebben met huislijk geweld, verslaving of schulden. Door de vele nieuwbouw en elementen verandert de wijk, het wordt diverser. Er wonen in dit stuk van Nijmegen nu mensen met allerlei verschillende achtergronden. Dat vind ik zo leuk aan deze wijk: het is heel compleet.”

Vertrouwensband met bewoners

Het contact met de bewoners vindt hij erg belangrijk: “Ik probeer zo toegankelijk mogelijk voor iedereen te zijn en vind het belangrijk om te weten hoe het met de bewoners gaat. Na anderhalf jaar ken ik de bewoners en zij mij, die vertrouwensband is belangrijk. Dreigende situaties kunnen mijn collega Theo en ik daardoor in veel gevallen ondervangen. Ook heb ik een Facebookpagina aangemaakt, waarop bewoners mij gemakkelijk vragen kunnen stellen.”

Beperkte bescherming

Daarnaast gaan Ruben en Theo altijd te voet of de fiets door de wijk. Hierdoor blijft de drempel laag om de heren even aan te spreken en een praatje te maken. Huisbezoeken behoren normaal gesproken ook tot de dagelijkse gang van zaken, maar deze kunnen wegens de uitbraak van het coronavirus nu niet doorgaan, tenzij het echt niet anders kan. Sommige ingrepen, handelingen of afspraken kunnen echter niet op afstand. De onzichtbare dreiging van het coronavirus baart Ruben wel zorgen. Hij heeft namelijk maar beperkte beschermingsmiddelen.

(Eigen foto)

Handelen met ons hart

“Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk en vind dat ik echt een droombaan heb. Maar de constante onzekerheid of we met een besmet persoon te maken hebben, zorgt ervoor dat we soms extra moeten schakelen over hoe we handelen. We zijn gewend een dreiging te kunnen zien en zijn erop getraind daarop te handelen. Het coronavirus is daarentegen onzichtbaar. We willen handelen met ons hart, maar worden gedwongen nu nog scherper te zijn. Als ik ’s avonds thuis kom en mijn vrouw en kinderen weer zie, ben ik soms toch bang dat ik ze ergens mee besmet. Dat wil je niet. We worden namelijk niet getest.”

‘Alleen samen houden we dit vol’

Daarom roept ook Ruben op om je te houden aan de richtlijnen van het RIVM. Ruben: “Het is cliché, maar wel noodzakelijk. Wat we nu meemaken, moeten we met z’n allen doen. Nijmegen is een stad met veel vrijheden. Er wordt nu inbreuk gemaakt op al die vrijheden die we gewend zijn. We zijn gewend dat er altijd ruimte is voor discussie, die is er nu niet. Iedereen wordt gevraagd zicht strikt te houden aan de richtlijnen. Mensen die zich niet aan de regels houden, worden bewust aangepakt. Zij riskeren boetes. Gelukkig zijn er genoeg mensen die zich wel netjes aan de adviezen houden. Daar ben ik trots op. Alleen samen houden we dit vol.”

‘Druk op regering gigantisch’

Als laatste wil Ruben ook nog zijn waardering uitspreken voor de Nederlandse regering. “De premier en de ministers zorgen ervoor dat er geen paniek ontstaat onder de mensen. Dat vind ik heel knap, die mensen staan onder gigantische druk. Het ultieme voorbeeld daarvan was dat minister Bruins flauwviel in de Tweede Kamer. De regering draagt een immense verantwoording. Nog meer dan wij. Doordat zij het hoofd koel houden, kunnen mijn collega’s en ik ons werk goed doen.”

Lees meer:

Dankzij Julia Mulder hangt er een giga vlag met rood hart aan de Stevenskerk

Je hebt ze vast en zeker overal in Nijmegen al gezien: hartjes in winkelstraten, tegen ramen van won...

Leroy en Desi zijn camperreizigers: ‘Mopshond Buddha gaat overal mee naartoe’

Velen dromen ervan: de wereld over reizen met een eigen camper. Wanneer je maar wil naar adembenemen...

Karen bedacht Doneer een bon: ‘Zo steun je Nijmeegse ondernemers én zorgpersoneel’

Het zijn momenteel bizarre tijden voor iedereen. Ondernemers hebben het zwaar en we vragen veel van ...

adv.