Dirk reist de hele wereld over als Funk D: ‘20.000 man publiek, dat geeft wel een kick hoor’
Misschien ken je Dirk Bons wel als 'die dj uit de Molenstraat'. De 31-jarige Nijmegenaar draait er nog af en...
Wanneer je haar kunstwerken ziet, geloof je bijna niet dat ze pas 19 jaar oud is. En ook niet dat ze nooit tekenles heeft gehad en pas vijf jaar bezig is. Of het nu een hyperrealistisch portret is met olieverf of een enorme muur met een zoenende Trump en Poetin, Roos maakt het allemaal. En ook in Azië blijft dat niet ongezien.
Wat doe je als je heel graag kunst maakt, daar heel veel talent voor hebt, maar er door je studie geneeskunde geen tijd meer voor hebt? Dan stop je met je studie, vond Roos. “Ik ben van Doesburg naar Nijmegen verhuisd om geneeskunde te studeren, maar ik had al gauw geen tijd meer om te schilderen. Daar werd ik niet gelukkig van en bovendien had ik tegelijkertijd het gevoel dat ik ook van mijn hobby mijn werk kon maken. Dus toen ben ik na iets meer dan een half jaar gestopt met mijn studie.”
Haar ouders steunden Roos in haar keuze, ook omdat ze gelijk doorpakte met haar plan om van haar hobby ook echt haar werk te maken. “Ik zoek altijd alles zelf uit. Heb gelijk een businessplan geschreven en ben naar de Kamer van Koophandel gegaan. Ook heb ik zelf mijn website gemaakt, want ik vond het vroeger al leuk om te programmeren. Ik ben eigenlijk direct na mijn studie full time begonnen.”
Voor ze in mei 2018 als zzp’er aan de slag ging, nam Roos nog iedere opdracht aan, maar nu is dat anders. “Ik was geneigd om tegen ieder verzoek ‘ja’ te zeggen. Dan maakte ik een schilderij voor 100 euro. Nu ik er echt mijn studie voor opzij heb gezet, moet ik natuurlijk gewoon geld verdienen. Gelukkig krijg ik nu steeds meer opdrachten binnen. Van een portret voor in huis, tot het maken van street art op een grote muur voor de gemeente Arnhem.”
In september werd Roos genomineerd voor de Street Art Awards Benelux 2018. Ze eindigde als vijfde in de categorie ‘people’s favorite’. “Als je die wedstrijd wint, ben je voor de rest van je leven binnen. Dus het was al heel speciaal om daar überhaupt te mogen zijn. Mede daardoor zit ik nu midden in het wereldje en word ik uitgenodigd om samen met andere artiesten dingen te maken tijdens street art en graffiti jams. Daarbij leer je veel van elkaar en het helpt natuurlijk ook voor je netwerk.”
De wereld van de street art is niet zo groot. Vooral het aantal vrouwen blijft nogal achter. “Het is een beetje een ego wereldje, vol old skool macho-gedoe, haha. Er zijn veel mannen en helaas heel weinig vrouwen. In Nederland moet je vooral in Arnhem en Heerlen zijn. Zelf ben ik daarom ook heel veel in Arnhem te vinden, daar is street art veel groter dan in Nijmegen.”
Op dit moment trekt Roos door Azië. Om te reizen, maar vooral ook om daar door te breken met haar muurschilderingen. “Street art is in Azië nog héél klein, maar je merkt dat ze er nu steeds meer voor open staan om bijvoorbeeld een hele muur te beschilderen. Als het daar echt groot wordt, wil ik daar bij zijn, haha. Er zit daar zoveel potentie. Bovendien heb je in Thailand bijvoorbeeld maar één meisje dat aan street art doet.”
Ze is dan ook van plan om haar daar te ontmoeten, al heeft ze ook afgesproken met kunstenaar Kenji Chai uit Maleisië. Hij is al een grote naam in de scene en toen Roos hem via Instagram benaderde om langs te komen in Azië, was hij zo om. “Het kan dan wel een mannenwereldje zijn, maar als ze je werk mooi vinden dan accepteren ze je ook. Hij vond mijn werk mooi en nu ga ik hem dus ontmoeten. Heel gaaf en hopelijk kan ik daardoor ook iets in Azië gaan doen. Hoe vet zou het zijn om een enorme eigen muur in Kuala Lumpur (Maleisië) of in Thailand te hebben?”
Nu Roos steeds bekender wordt, krijgt ze vaak de vraag hoe ze dit nu allemaal heeft geleerd. Er zit namelijk nogal een verschil tussen een portret met olieverf of het maken van street art met een spuitbus. “Mijn opa tekende vroeger altijd naakte vrouwen, haha. Dus ik denk dat ik het talent van hem heb. Maar verder heb ik alles van YouTube geleerd of door zelf te oefenen. Gewoon uitproberen. Eigenlijk lukt het uiteindelijk altijd wel. Ik heb ook niet op Artez gezeten of een andere kunstopleiding, wil eigenlijk nooit meer studeren.”
Behalve olieverfschilderijen en street art, maakt Roos ook ontwerpen voor tatoeages en gaat ze workshops schilderen geven. En als het aan haar ligt, blijft het daar niet bij. “Ik wil constant iets nieuws doen. Ik wil uiteindelijk ook zelf tattoos gaan zetten. Hoe je dat leert? Op internet kun je varkenshuiden kopen. Daar moet je dan op oefenen. En als dat uiteindelijk niks wordt, dan ga ik me wel verdiepen in cryptocurrencies ofzo. Maar voorlopig heb ik nog heel veel plannen als street art-kunstenaar.”
Meer werk van Roos zien? Check hier haar Instagram-pagina.
In onze gids
Populaire rubrieken