Robbie Veenendaal gelooft dat geluk zich alleen vermenigvuldigt als je het deelt

Door Sophie van den Boogaard 13 september 2017

Robbie Veenendaal is een echte Nijmegenaar. Hij is bankdirecteur bij ING, maar ook voorzitter van zijn Fieldwork Foundation. “Ik denk dat geluk zich alleen vermenigvuldigt als je het deelt” vertelt hij.

Fieldwork Foundation bestrijdt lokaal leed

De Fieldwork Foundation richt zich op mensen in Nijmegen die het minder goed hebben. De stichting zet zich in voor het bestrijden van lokaal leed. “Er is een zwakbegaafde jongen, Jordy, waar we ons al een tijdje voor inzetten. Hij was uit huis geplaatst omdat hij een zwakbegaafde moeder had die niet goed voor hem kon zorgen. Daardoor kwam hij al op jonge leeftijd in een internaat te zitten en daar voelde hij zich erg verdrietig over. Zo’n jongen helpen we dan door leuke dingen met hem te doen, zoals een ‘meet & greet’ met de spelers van N.E.C., maar ook door hem bijvoorbeeld nieuwe kleding te geven. Hij wordt natuurlijk ook begeleid en die begeleider is de stabiele factor. Wij zijn betrokken en proberen hem zelfvertrouwen te geven door leuke dingen met hem te doen en aandacht aan hem te besteden.”

Geluk vermenigvuldigt zich alleen als je het deelt

Het goed willen doen is Robbie met de paplepel ingegoten. “Mijn moeder was zelf een enorme voorstander van naastenliefde. Die zette bijvoorbeeld wel eens een tas met boodschappen ergens voor de deur als ze wist dat iemand net ontslagen was of het even niet zo breed had. Ze had dat ook met dieren trouwens, daar wilde ze ook altijd goed voor zorgen. Ze wilde haar geluk delen. Ik denk ook dat geluk zich alleen vermenigvuldigt als je het deelt.”

In eerste instantie gaf Robbie op kleine schaal gehoor aan zijn drang om mensen die het minder hadden te helpen. Hij ging bijvoorbeeld met de collectebus langs de deuren en deed mee met hardloopwedstrijden ten bate van een goed doel. “Ik merkte op een gegeven moment dat ik toch iets meer wilde, ik was op zoek naar iets wat structureel meer zoden aan de dijk zou zetten.”

Foto’s van een dagje uit.

Naar de film

De echte basis van de Fieldwork Foundation ligt in een spontane ontmoeting op Robbie zijn werk. “Ik was aan het werk in het kantoor van toen nog ‘de Postbank’ toen er een vrouw binnenkwam met haar zoontje. Ik zag wat er aan de hand was door de blauwe plekken op haar lichaam. Ze vertelde dat ze werd mishandeld. Ik vroeg haar of ze op mijn kosten met haar zoontje naar de film wilde om even iets leuks te doen. Daar was ze heel blij mee terwijl het voor mij een kleine moeite was. Dit soort daden wilde ik graag op grotere schaal organiseren en zo is de Fieldwork Foundation eigenlijk ontstaan.”

Je kan je niet zelf aanmelden als hulpzoekende, daar is een heel team van sociaal werkers bij betrokken. “We werken samen met wijkagenten, maatschappelijk werkers en zorginstellingen. Zo komen we de mensen op het spoor die het écht nodig hebben.”

Een toekomst op lokaal niveau

Fieldwork Foundation moet het vooral hebben van donaties, maar je kunt ook je eigen expertise inzetten als je iets bij wil dragen aan de Nijmeegse mensheid. “Als je bijvoorbeeld heel goed piano kan spelen kun je die kunde ook inzetten om het anderen te leren en misschien een hele leuke middag te bezorgen.” vertelt Robbie.

Hij hoopt dat zijn zoons het stokje ooit van hem overnemen. “Ze zijn nu nog vijf en zeven jaar oud, haha! Maar ik hoop dat de stichting langere tijd op kleine schaal blijft bestaan zodat elke euro zo goed mogelijk besteed kan worden. Mijn toekomstdroom is het hebben van een Fieldwork Farm. Hier kunnen we huisvesting bieden om de bewoners echt klaar te stomen voor een prettig leven in de maatschappij. Dus met een baan en woning. Maar voorlopig zijn we nog bezig met het organiseren van een sponsordiner, zo ver zijn we nu nog niet.” Nijmeegse thumbs up Robbie!