Rhea start crowdfunding om haar nieuwe appartement rolstoelvriendelijk te maken

Foto door: indebuurt Nijmegen

Door een auto-imuunaandoening in haar jeugd zit de Nijmeegse Rhea Elise Khoeblal (33) in een rolstoel. Ze wil niets liever dan verhuizen naar een woongemeenschap in Berg en Dal. Als ze geen fysieke beperking had, zou dat makkelijk zijn. Voor Rhea zit het anders.

Op dit moment woont Rhea in Nijmegen, in een door de gemeente Nijmegen aangepaste woning. In de zomer van 2021 werd ze al toegelaten tot een woongemeenschap in de gemeente Berg en Dal. Ze vertelt: “Ik woon nu acht jaar in mijn huidige appartement en wil al lang graag in een woongemeenschap wonen. Dat wil ik vanwege de gemeenschap, onderlinge betrokkenheid en goede rolstoeltoegankelijkheid. Er is een lift en een pianovleugel waar ik concerten hoop te organiseren. Ik ga niet voor de luxe verhuizen: het appartement is zelfs kleiner dan waar ik nu woon.”

Aanpassingen nodig

Om er te kunnen wonen, moet het appartement aangepast worden. Dat kost geld. Via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt zorg als deze gemeentelijk geregeld. Rhea: “Tien maanden geleden deed ik al een aanvraag bij de gemeente Berg en Dal om de aanpassingen in mijn huis te laten vergoeden. Toen begon de bureaucratische rompslomp.”

Levenslang in dezelfde woning

“De gemeente Nijmegen en Berg en Dal wijzen naar elkaar. Daarnaast woon ik al in een aangepaste woning. Volgens de Wmo maak ik geen aanspraak meer op aanpassingen in een volgende woning, als ik net als mensen zonder beperking gewoon wil verhuizen. Dat betekent dat mensen met een beperking levenslang vastzitten aan dezelfde woning, tenzij ze zelf vermogen hebben om de aanpassingen te betalen.”

Het heft in eigen hand

De tijd dringt: de woning kreeg ze in de zomer van 2021 al toegewezen. Rhea tekende een contract en gaat vanaf juni 2022 huur betalen. In de woning niet klaar voor de verhuizing, dan zal ze dubbele huur moeten betalen. Daarom heeft ze het heft in eigen hand genomen. Ze is een crowdfunding gestart om de aanpassingen in haar nieuwe woning te financieren. Rhea heeft zo’n vijftienduizend euro nodig voor bijvoorbeeld de verbouwing in haar keuken en badkamer, de plaatsing van een automatische deur en verlengde hendels zodat ze de ramen kan openen.

Ontmoedigende situatie

Rhea vindt het getrouwtrek met de gemeente ontmoedigend. Ze is er veel tijd aan kwijt en alle processen duren vooral lang. “Het is gekmakend. Ik voel me ongezien, alsof ik geen mens ben. Instanties praten vooral met elkaar en betrekken mijn inbreng er nauwelijks bij.”

Veel tijd kwijt

‘’Mensen weten niet hoeveel tijd je kwijt bent aan leven met een beperking. Soms wordt gedacht dat je alleen een beetje aan het luieren bent, maar ik heb ook gewoon een leven waar ik wat van wil maken en van wil genieten!’’ En juist dat wordt door bezuinigingen in de zorg moeilijk gemaakt. ‘’Het is nu eenmaal zo dat ik afhankelijk ben van zorgverleners. Dat moeten mensen met voldoende tijd en mindelen om jou tot je recht te laten komen.’’

Echte doorzetter

Het leven van Rhea is dus niet altijd gemakkelijk, maar ze is een echte doorzetter. ‘’Ik luister veel muziek en ben graag in de natuur, zo ga ik met de tegenslagen om. Het helpt ook als ik merk dat mensen me steunen. Dat zij snappen dat deze situatie anders zou moeten zijn. Dan voel ik weer wat hoop!’’

Rhea hoopt dat meer mensen, zoals zij, hun stem gaan gebruiken. ‘’Er zijn in Nederland miljoenen mensen met een beperking en velen van hen zitten in een soortgelijke situatie. Hoe meer mensen ervan weten en voor een ander opkomen, hoe beter het voor ons kan worden.”

Meer bewustheid

Zelf doet ze dat door verschillende acties. Ze wil laten zien dat er geen gelijke rechten zijn voor mensen zonder en met beperking. Zo heeft ze een essay geschreven over het leven met beperkingen in onze maatschappij. Ook speelde ze onlangs als protest met het Nederlands Blazers Ensemble op Nijmegen Centraal twee muziekstukken op haar mobiele piano. ‘’Mensen met een beperking moeten ook hun leven vorm kunnen geven, dus ik hoop dat ik met deze acties bewustheid creëren!”, aldus Rhea.

In de media

Haar acties blijven niet onopgemerkt. Zo was ze laatst te gast bij Spraakmakers op Radio 1. Daar legde ze samen met Ieder(in)-directeur Illya Soffer uit tegen welke problemen mensen met een beperking aanlopen sinds er in 2015 aanpassingen zijn gedaan aan de Wmo. Je luistert het hier terug.

Meer lezen:
indebuurt maakt kans om website van het jaar te worden

Stem op ons!

Stem op ons! indebuurt is genomineerd voor Website van het Jaar

Meer in deze categorie

Nijmegenaar van de Week

Ga naar “Biljana en Manon zijn al 33 jaar vriendinnen: ‘Praten, dansen, feesten en lachen’”

Biljana en Manon zijn al 33 jaar vriendinnen: ‘Praten, dansen, feesten en lachen’

Ga naar “Kor is vogelaar: ‘Nijmegen is een bijzondere plek voor vogelliefhebbers’”

Kor is vogelaar: ‘Nijmegen is een bijzondere plek voor vogelliefhebbers’

Ga naar “Max werkt bij jeugdgevangenis De Hunnerberg: ‘De meeste jongeren hebben een sociale achterstand’”

Max werkt bij jeugdgevangenis De Hunnerberg: ‘De meeste jongeren hebben een sociale achterstand’

hunnerberg

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Teddy rugtas of shopper € 8,99”

Teddy rugtas of shopper € 8,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Overslagvestje € 14,99”

Overslagvestje € 14,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “AH Bloemkool € 0,99”

AH Bloemkool € 0,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Jack & Jones hoodie € 17,99”

Jack & Jones hoodie € 17,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker Banketbakkerij-Chocolaterie”

Verkoopmedewerker Banketbakkerij-Chocolaterie

 • Banketbakkerij-chocolaterie Looijenga
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Nijmegen”

Kerstmarkt in Nijmegen

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Staddijkloop”

Staddijkloop

 • 2 oktober 2022
Ga naar “Halloween in Nijmegen”

Halloween in Nijmegen

 • Poppodium Doornroosje
 • 29 oktober 2022
Ga naar “Najaarskermis Nijmegen 2022”

Najaarskermis Nijmegen 2022

 • Van 2 okt t/m 10 okt
Ga naar “Zevenheuvelennacht 2022”

Zevenheuvelennacht 2022

 • 19 november 2022