Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Prins Mark I van Knotsenburg: ‘Carnaval is hét feest dat we samen maken’

Door Babs Bingen 20 februari 2020

Ook in Nijmegen vieren we komend weekend carnaval. En dan spreken we even niet over Nijmegen, maar over Knotsenburg. Dit jaar is Mark Buck (28) de prins. “Carnaval is het feest waar iedereen door lekker anders te zijn écht zichzelf mag zijn”, vertelt hij in De Brug.

Je kent Mark misschien als fractievoorzitter van het Nijmeegse CDA . Maar tijdens de carnaval geeft hij zich helemaal voor zijn Knotsenburg. Hij is Zijne Dorstlustige Hoogheid Prins Mark I en daarmee behoort hij tot één van de jongste prinsen van Knotsenburg. “Mijn jeugd bracht ik door in Kerkrade, daar heb ik vanaf m’n allereerste kinderjaren carnaval gevierd. Inmiddels woon ik alweer dik tien jaar in Nijmegen, waarvan de laatste vijf jaar met veel plezier in de Benedenstad. Bij carnavalsvereniging Sint Anneke is mijn Knotsenburgs hart sneller gaan kloppen en ik ben ongelofelijk trots dat ik de laatste vier seizoenen president van die vereniging mocht zijn.”

Kabinet

Wat betreft het kabinet vindt Mark dat hij het niet beter had kunnen treffen. “Wat ben ik blij dat ze alle vier ‘ja’ zeiden! Page Danique Wolf kent het Knotsenburgse bal als geen ander; ze danste bij de Nieskes, zit in de organisatie van de dameszitting en weet via haar broertje, die jeugdprins was, al behoorlijk hoe een kabinet werkt. Dat geldt ook voor page Quinty van den Berg die jeugdpage was en zich al jaren met plezier inzet in het Marikenpaleis. Adjudant Sjoerd van den Broek is de nestor van ons kabinet, maar juist hij houdt zich bezig met het jeugdcarnaval in Brakkenstein. Adjudant Kevin Koppers is geen onbekende. Zijn muzikale talent leverde al meerdere keren prijswinnaars bij het Schlagerfestival van Kiek ze Kiek op, zo ook dit jaar.”

(Foto: Knotsenburginbeeld.nl)

Samen vieren

“Dit seizoen vieren we carnaval zoals we dat altijd zouden doen, midden tussen de Knotsenburgers. Carnaval is hét feest dat we samen maken, waarbij iedereen door lekker anders te zijn écht zichzelf mag zijn. We willen oud en jong, verenigingen en individuele carnavalsvierders en iedereen ongeacht achtergrond, positie of toekomst verbinden. Want alleen samen geven we Knotsenburg aan de toekomst door!”

Extra aandacht

Als prins verwelkomt Mark dan ook iedereen die het feest samen wil vieren. Er is extra aandacht voor hen die dat nodig hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld zittingen voor senioren in verschillende verzorgings- en verpleeghuizen, een zitting voor cliënten van Iriszorg en een zitting voor mensen met een verstandelijke beperking. Sommige van deze zittingen worden al meer dan veertig jaar georganiseerd. Overal is de prins aanwezig, omdat carnaval een feest voor iedereen is.

Dit ga je doen tijdens Carnaval in Nijmegen

Waar je moet zijn om het carnaval lekker mee te vieren dit weekend? In het Marikenpaleis natuurlijk, op de Grote Markt. Zondags vindt de optocht door Nijmegen plaats, ook leuk om even een kijkje te nemen. Een middagje met de kids carnavallen? Zaterdagmiddag is de opening van het kindercarnaval. De Waagh wordt dan omgetoverd tot kinderpaleis. De maandag staat Knotsenburg in het teken van Ga Mee Van Café Naar Café! Om 12.11 uur openen de deuren van vijftien verschillende kroegen in het hart van onze stad. Gezellig!

Lees ook:

Optocht in NIjmegen

Knotsenburg 2020: alles wat je wil weten over de optocht in Nijmegen

[UPDATE: De optocht in Nijmegen is wegens de slechte weersomstandigheden afgelast. Meer informatie l...
Ien Dales carnaval

7 x carnaval in het Knotsenburg van ‘vroeger’

Hebben jullie de website Knotsenburg in Beeld al ontdekt? Wij wel! We vonden hier superleuke Nijmeeg...

adv.