Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wauw! Deze oude fabriek in de Ooij is nu theaterwerkplaats Roest (foto’s)

Door indebuurt Nijmegen 5 augustus 2019

“Mooi hè”, glundert Noortje Buiting als ze me binnenlaat in haar theaterwerkplaats Roest. “Ook ik word nog elke keer dat ik hier rondloop overvallen door een gevoel van ‘wow, dit is echt van ons!'” En geef haar eens ongelijk. In slechts 3,5 jaar toverde zij samen met haar man Pieter een oude fabriek aan de Ooysedijk 31 om tot een theaterwerkplaats met karakter.

Kleine kans

“Een aantal jaar geleden fietsten we langs dit bijzondere pand aan de dijk”, vertelt Noortje. “Het sprak ons eigenlijk meteen aan.” Eenmaal thuis moest Google uitkomst bieden, want wat was dit nou precies voor iets, die oude fabriek? “Tot onze verbazing zagen we dat het te koop stond. We hebben dan ook meteen contact opgenomen met de makelaar. Die wist ons echter te vertellen dat er heel wat kapers op de kust waren, er waren namelijk al twee bezichtigingsrondes geweest. De kans dat we het zouden krijgen, schatte hij klein in.” Toch deed het stel een poging en met succes.

Zonnepanelen en warmtepompen

Vervolgens was het geen kwestie van hun spullen inpakken en verhuizen. “Vrijwel alles moest eerst verbouwd worden. We zijn begonnen met het woonhuis, dat hebben we volledig opgeknapt. Daarna zijn we met de oude fabriek aan de slag gegaan. Er is zo ontzettend veel gedaan. Zo is de vloer er helemaal uitgehaald om vloerverwarming te kunnen installeren, het dak moest worden aangepakt, er is van alles gesloopt en opnieuw opgebouwd. Er zijn ook honderd zonnepanelen geïnstalleerd, warmtepompen geplaatst en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.” Maar is het resultaat nu dan zoals ze hadden gehoopt? “Jazeker, ik ben zo ontzettend trots als ik hier rondloop.”

Theaterwerkplaats

Sindsdien gebruikt Noortje de oude fabriek als ‘haar’ theaterwerkplaats Roest. “Hier maak ik samen met mensen voorstellingen. Heel bijzonder, zij delen met mij het verhaal dat ze willen vertellen en als regisseur help ik ze vervolgens om hier een voorstelling van te maken. Daarnaast dient Roest ook af en toe als repetitieruimte en organiseren we een keer per maand speciale kampvuursessies. Deze zijn bedoeld voor iedereen die gitaar of ukelele speelt of wil leren spelen. Ongeacht je niveau, zelfs al heb je het instrument nog nooit aangeraakt. Tijdens zo’n avond leren we je één of twee nummers spelen terwijl op de achtergrond het haardvuur lekker knettert. Elke keer weer ontzettend leuke avonden!”

Plannen genoeg

Heeft Noortje nu haar droom waargemaakt? “Jazeker! Maar we dromen ook nog steeds verder. Naast de grote hal hebben we nog een stukje grond waar we zo snel mogelijk ook mee aan de slag gaan. Doordat dit een oud fabrieksterrein is, zit de grond echter nog vol ijzer en andere troep. De bodem moet dus eerst gesaneerd worden. Het gebouwtje dat er staat willen we bovendien helemaal opknappen zodat we binnen en buiten iets moois te bieden hebben. We zijn nog aan het bedenken wat er vervolgens allemaal kan en mag en waar we zelf zin in hebben. Er komen nu al heel wat aanvragen binnen voor fotoshoots, bruiloften, repetities en heel veel andere dingen en daar hopen we begin volgend jaar helemaal klaar voor te zijn,” besluit Noortje haar enthousiaste verhaal.

Lees ook:

Binnenkijken bij Elsemiek: ‘Het verhuizen was één groot drama’

Ramen open, kopje koffie erbij en relaxen maar. Elsemiek (24) vindt het heerlijk om vanuit haar appa...

Mysterie opgelost: hieraan dankt de Duivelsberg z’n onheilspellende naam

Bijna iedere Nijmegenaar heeft wel eens over de Duivelsberg gewandeld. Het prachtige natuurgebied li...

Hyke van ’t Hoogstraatje: ‘Zo bak je de perfecte pannenkoek’

Inmiddels is Pannenkoekenrestaurant 't Hoogstraatje een begrip in Nijmegen. Wat is nou het geheim ac...

adv.