Dores van Vrouwenrechtswinkel Nijmegen: ‘Wij geven gratis juridisch advies’

(Eigen foto)

Veel Nijmegenaren zijn nog niet bekend met het fenomeen ‘rechtswinkel’. Daar wil Dores van de Loo (21) verandering in brengen. Ze is rechtenstudenten aan de Radboud Universiteit en voorzitter van Stichting Vrouwenrechtswinkel Nijmegen. Dores:”We willen Nijmegenaren bewust maken over het feit dat ze gratis juridisch advies kunnen vragen. In tijden van het coronavirus kunnen we elkaars hulp namelijk goed gebruiken!”

Stichting Vrouwenrechtswinkel bestaat uit een groep vrouwelijke rechtenstudenten die gratis juridisch advies geven aan vrouwen in Nijmegen. ”Het werkt als volgt: studenten doen praktijkervaring op en cliënten kunnen bij ons gratis advies inwinnen over hun rechtspositie. Normaal gesproken zijn er fysieke spreekuren op ons kantoor aan de Pontanusstraat, maar door de huidige omstandigheden gebeurt alles online.”

Delen van kennis

Dores wil met haar juridische kennis graag mensen helpen. ‘‘Vaak zijn de zaken die we krijgen niet enorm ingewikkeld, maar ik kan me voorstellen dat dit voor mensen zonder juridische achtergrond heel anders ligt. Voor mij is het daarom een kleine moeite om deze mensen te helpen. Ik vind het fijn om mensen bij te staan in een voor hen onoverzichtelijke en lastige juridische situatie. Daarnaast biedt het rechtswinkelwerk mij een goede oefening in de juridische praktijk. Zo heb ik zelf aan de hand van mijn rechtswinkelwerk, ontdekt dat ik later wellicht de adviespraktijk in wil!”

Studenten in opleiding

”Normaal gesproken komen mensen op afspraak en stellen we binnen tien dagen een advies op. Natuurlijk wel onder de voorwaarden dat we nog studenten zijn. We doen ons best om zo goed mogelijk advies te geven, maar als het voor ons té ingewikkeld wordt, spelen we het door naar een advocaat. Door de coronamaatregelen vindt het advies in aangepaste vorm plaats. Alles wordt nu vanuit huis behandeld, bijvoorbeeld via de mail of telefonisch. Dit is helaas minder persoonlijk en duurt wat langer, maar we kunnen op deze manier nog steeds een heleboel mensen van dienst zijn.”

De meiden van de Rechtswinkel (Foto: Dores van de Loo)

Dóór en vóór vrouwen

De Vrouwenrechtswinkel is vóór vrouwen en dóór vrouwen. ”De stichting is opgericht in 1986. Toen was de positie van de vrouw veel meer ondergeschikt dan tegenwoordig. Het is nog steeds zo dat veel vrouwen bepaalde zaken liever alleen met andere vrouwen bespreken. Dat is iets dat wij ook heel erg merken. Denk dan aan zaken over: huiselijk geweld, echtscheiding en alimentatie. Vandaar dat wij ons nog steeds alleen maar richten op vrouwelijke cliënten.”

Soorten advies

De meiden van de Vrouwenrechtswinkel helpen je met een heleboel diverse vraagstukken. ”Normaal gesproken komen er vooral vragen binnen over huurrecht, zoals vragen over de opzegging van een huurcontract. Maar ook arbeidsrechtelijke vragen zien we regelmatig terug. Mensen mogen met alle vraagstukken komen die ze hebben, daarvoor zijn we natuurlijk!”

Helpende hand

”Door de coronacrisis komen veel mensen in financiële problemen. Wij als rechtenstudenten willen daarom met alle liefde een bijdragen leveren aan de maatschappij en vrouwen helpen die het nodig hebben. Niet alleen tijdens de coronacrisis maar op welk moment dan ook. Mocht je advies nodig hebben? Neem dan zeker contact met ons op. Het is allemaal vrijblijvend én kosteloos. We geven Nijmegenaren graag een extra steuntje in de rug!”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Nijmegenaar van de Week

Ga naar “Celia is één van de drie nieuwe Nachtburgemeesters: ‘Aan de slag met locatietekort’”

Celia is één van de drie nieuwe Nachtburgemeesters: ‘Aan de slag met locatietekort’

Ga naar “Achmed is hoofd schoonmaak bij Drift: ‘Mijn team logeert voor het festival bij mij’”

Achmed is hoofd schoonmaak bij Drift: ‘Mijn team logeert voor het festival bij mij’

drift om te dansen
Ga naar “Nancy werkt op een stembureau: ‘Stemmen is voor iedereen, ook mensen met een beperking’”

Nancy werkt op een stembureau: ‘Stemmen is voor iedereen, ook mensen met een beperking’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Belavi Balkonzonnescherm € 49,99”

Belavi Balkonzonnescherm € 49,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Op alle Lego bouwsets van € 26,97 voor € 17,98”

Op alle Lego bouwsets van € 26,97 voor € 17,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 9 april 2023
Ga naar “Alle AH Verse pasta en pastasauzen* van € 4,78 voor € 2,39”

Alle AH Verse pasta en pastasauzen* van € 4,78 voor € 2,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Solis Grind & Infuse Compact Espressomachine Type 1018 van € 699 voor € 369”

Solis Grind & Infuse Compact Espressomachine Type 1018 van € 699 voor € 369

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023

Agenda

Ga naar “Festival Trek”

Festival Trek

 • Van 10 mei t/m 10 sep
Ga naar “Zomerconcert – Nijmeegs Studentenorkest CMC”

Zomerconcert – Nijmeegs Studentenorkest CMC

 • 8 juni 2023
2-20221213-Nijmeegs-Studentenorkest-CMC-De-Notenkraker-287812-20221213-Nijmeegs-Studentenorkest-CMC-De-Notenkraker-28781
Ga naar “Record Store Day”

Record Store Day

 • 22 april 2023
Record Store DayRecord Store Day