Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmeegse Marloes heeft 70 planten: ‘Ieder nieuw blad maakt me blij’

Door Babs Bingen 9 augustus 2020

Planten verzorgen: het is nogal wat. Bij de één sterft alles jammer genoeg af, de ander woont het liefst in een urban jungleDe Nijmeegse Marloes ten Haaken (26) is een echte liefhebber en heeft ruim 70 planten in huis. Op haar Instagramprofiel Nimmajungle deelt ze foto’s van haar groene ‘huisdieren’.

Het is dat Marloes samenwoont met haar vriend, anders was haar home jungle nog veel uitgebreider. Marloes: “Arjan kan af en toe gillend gek worden van mijn enthousiasme. Zeker in de periode waarin we allebei thuiswerkten, door de uitbraak van het coronavirus. Het was toen lente, dan gaan alle planten flink groeien. Doordat ik constant thuis was, kon ik de groei van mijn planten heel goed volgen. Super leuk was dat.”

Nimmajungle

“Ieder nieuw blad van iedere plant maakte me blij. Met mijn vriend kon ik dat niet echt delen, dus begon ik met Nimmajungle. Ik volgde zelf op Instagram al wat accounts van andere plantenfanaten, zo ben ik op het idee gekomen. Eens in de zoveel tijd houd ik een fotosessie met mijn leukste, mooiste, nieuwste planten, die ik één voor één deel. Ook deel ik in de stories bijvoorbeeld hoe de groei van een bepaalde zeldzame plant gaat. Ik word het meest gevolgd door andere planten-accounts.”

De plantenfamilie van Marloes (Eigen foto)

Online plantencommunity

Op Instagram bestaat er een ware community van plantenfanaten. Liefhebbers houden elkaar op hun profielen, net als Marloes, met mooie foto’s op de hoogte van hun planten. Ook wordt er druk advies gevraagd en gegeven over hoe je zeldzame planten het beste verzorgt. Hoeveel water hebben ze nodig? Hoe merk je het als ze beestjes hebben? Hoeveel licht hebben ze nodig? En welke luchtvochtigheid is eigenlijk het beste? Iedereen helpt elkaar.

Alles begon met één stekje

Bij Marloes begon de liefhebberij met één stekje van een pannenkoekenplant. “Die heb ik zelf laten groeien tot een volwassen plant. Dat vond ik zo leuk, dat ik mijn collectie steeds verder uitbreidde. Op speciale Facebookgroepen en op Marktplaats kun je stekjes van anderen kopen of ruilen met je eigen stekjes. Zo krijg je steeds weer andere bijzondere soorten. De meeste volwassen planten die ik heb, heb ik ooit als stekje gekocht. Die stekjes laat ik dan eerst wortelen en ik zet ik vervolgens in een eigen pot.”

(Eigen foto)

Tips voor starters

Voor starters met nog niet zulke groene vingers als Marloes, heeft ze nog wat tips. “Check eerst hoeveel licht je in je huis hebt. Maak op basis daarvan keuzes welke planten je in huis neemt. Woon je bijvoorbeeld op een donkere zolderkamer, ga dan bijvoorbeeld voor een Calathea. De hoeveelheid zonlicht is heel belangrijk voor een plant.”

Beter te weinig dan te veel water

Waar de meeste mensen de mist in gaan, is het water geven. Marloes: “De meest gemaakte fout is planten teveel water geven. Je kunt een plant beter te weinig water geven, dan teveel. De meeste planten kunnen best wel wat hebben. Hangen de blaadjes slap, geef hem dan water. Het is dan niet meteen gedaan met ‘m, de meeste planten komen er wel bovenop.”

Zaterdag plantendag

Maar goed, niet alle planten hebben evenveel water nodig. Marloes: “Na drie jaar weet ik gelukkig wel wat mijn planten nodig hebben. Zaterdag is mijn plantendag. Dan check ik hoe het met alle planten gaat. Hebben ze beestjes, genoeg water of moeten ze verpot worden? Op woensdag doe ik nog een snelle check bij planten die wat vaker water nodig hebben. Daar ontspan ik dan van, het is echt een hobby geworden. Mijn laatste tip is dus: houd er routine in.”

Meer over planten(liefhebbers):

Plantenliefhebbers opgelet: hier in Oost ruil je gratis plantenstekjes

Je hebt ze vast wel eens in Nijmegen zien hangen: een ruilkast. Normaal gesproken ruil je er boeken,...

Binnenkijken bij Dana: ‘Mijn 21 planten zijn mijn baby’s’

Het studentenhuis aan de Parkweg waar Dana (20) woont, is een echt pareltje. In het gerenoveerde sta...

Op naar een urban jungle: 7 x hier koop je planten in Nijmegen

Planten zijn hot. En dat vinden wij niet zo gek. Naast dat ze een fantastische aanvulling zijn op jo...

adv.