Nijmeegse Lotte schreef boek over de dood van haar vriend: ‘Sterfelijkheid is een taboe’

lotte de schouwer
(Eigen foto)

De Nijmeegse Lotte de Schouwer verliest in augustus 2018 haar vriend aan een hersentumor. Om haar eigen emoties een stem te geven, houdt ze dagboeken bij. Voor haar een verwerkingsproces, dat ze graag met anderen wil delen. Want de dood, dat is een taboe. Van alle teksten, gedichten en tekeningen die ze tijdens haar rouwproces maakte, maakt ze een boek. Door crowdfunding kon ze haar ‘Overlijdensberichten’ uitgeven.

Michiel wist al sinds zijn achttiende dat hij ongeneeslijk ziek was. Een hersentumor. Toen Lotte hem via datingapp Tinder leerde kennen, wist ze ook van zijn ziekte. Lotte: “Het hield me niet tegen. Ik kampte zelf met depressies en leerde bij hem juist dat verdriet, in welke vorm dan ook, er mag zijn. Ook had ik last van bindingsangst. Ik vond het ergens ook wel geruststellend dat ik me nu nog niet voor mijn hele leven kon binden. We hadden het gewoon heel fijn samen.”

Geen bucketlist

Toch werd het een knipperlichtrelatie. Lotte: “Michiel was door zijn ziekte een soort kluizenaar geworden. Hij hoefde niet meer op vakantie, niet meer te verhuizen. Dat vond ik in het begin lastig. Hij had geen bucketlist van dingen hij nog wilde doen, in de tijd die hij nog had. We zijn even uit elkaar geweest, maar hebben elkaar later wel weer gevonden.”

Karakterverandering

In het voorjaar van 2018 bleek de tumor in Michiels hoofd flink te groeien. Lotte: “Als je weet dat iemand nog jaren te leven heeft, lijkt een afscheid ver weg. Als jaren dan maanden worden, gaat het ineens snel. Ik was vooral bang dat ik hem voor zijn dood al zou moeten missen. Dat zijn karakter zou veranderen. Dat gebeurde gelukkig niet. Bij een hersentumor lijkt het alsof iemand een zachte natuurlijke dood tegemoet gaat. Je wordt steeds suffer. Soms begreep hij dingen om hem heen niet meer.”

Onze dood

“De laatste zes weken zijn we samen bij zijn vader ingetrokken, zodat we constant samen konden zijn. Ik zag hem natuurlijk achteruit gaan, dat was niet fijn. Het liefst denk ik terug aan de kleine momenten, dat we even nog ’s avonds in de tuin zaten en ons realiseerden dat het weer een fijne dag was. Omdat we die dag nog samen konden doorbrengen. Ik vond het bijzonder om te zien dat hij er ook voor mij was. Eigenlijk was het onze dood.”

De dood is een taboe

“Ik voelde toen aan dat ik mijn belevingen wilde opschrijven. Dat begon in de vorm van een dagboek. Later heb ik op basis van die dagboeken met gedichten en tekeningen het boek ‘Overlijdensberichten’ geschreven. Ik vond dat het meer kon zijn dan alleen de weergave van mijn eigen verdriet. Praten over de dood is zo’n taboe. Terwijl zonder sterfelijkheid het leven niets waard is. Mensen willen er niet aan denken, maar we zouden niet zo enorm de drang hebben om iets van het leven te maken als we nooit dood zouden gaan.”

‘Ik ben niet meer bang’

Met deze gedachten probeert Lotte juist het positieve van de dood in te zien. Hoe dubbel dat ook klinkt. “Het is eigenlijk heel intiem om iemands sterven van zo dichtbij mee te mogen maken. Het was een mooi proces. Iedere dag hebben we samen gedeeld. Ik heb er veel van geleerd, daarom ben ik zelf helemaal niet bang voor de dood. Het lijkt me mooi als we met elkaar wat meer het gesprek aangaan. Ik denk dat ons dat allemaal verder kan brengen. Er zijn zo veel meer mensen die meemaken wat ik heb meegemaakt.”

Crowdfunding

Precies dat wil ze met haar boek bereiken. Dat mensen met elkaar in gesprek gaan. Ze zette met succes een crowdfundingsactie op om geld in te zamelen voor de uitgave van haar boek. “Mooi om te zien wie je steunt en wie je lezers zijn. Deze mensen krijgen allemaal een exemplaar van ‘Overlijdensberichten’.” Vanaf 22 januari krijgt Lotte het boek zelf in handen. Vanaf dan gaat de schrijfster het werk voor 15 euro verkopen via de website Etsy. Je kunt nu al een pre-order plaatsen.

Lees ook:

indebuurt maakt kans om website van het jaar te worden

Stem op ons!

Stem op ons! indebuurt is genomineerd voor Website van het Jaar

Meer in deze categorie

Nijmegenaar van de Week

Ga naar “Kor is vogelaar: ‘Nijmegen is een bijzondere plek voor vogelliefhebbers’”

Kor is vogelaar: ‘Nijmegen is een bijzondere plek voor vogelliefhebbers’

Ga naar “Max werkt bij jeugdgevangenis De Hunnerberg: ‘De meeste jongeren hebben een sociale achterstand’”

Max werkt bij jeugdgevangenis De Hunnerberg: ‘De meeste jongeren hebben een sociale achterstand’

hunnerberg
Ga naar “Barbara is muziektherapeut: ‘Helemaal niet vaag of zweverig’”

Barbara is muziektherapeut: ‘Helemaal niet vaag of zweverig’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Korting op een 4-gangen menu”

Korting op een 4-gangen menu

 • Vief
 • Geldig t/m 30 september 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “AH Bloemkool € 0,99”

AH Bloemkool € 0,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy rugtas of shopper € 8,99”

Teddy rugtas of shopper € 8,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Overslagvestje € 14,99”

Overslagvestje € 14,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker Banketbakkerij-Chocolaterie”

Verkoopmedewerker Banketbakkerij-Chocolaterie

 • Banketbakkerij-chocolaterie Looijenga
 • Parttime

Topper

Ga naar “Horecamedewerker Dela”

Horecamedewerker Dela

 • Adecco regio Nijmegen
 • Fulltime/Parttime
Adecco Regio Nijmegen

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Nijmegen”

Kerstmarkt in Nijmegen

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Oktoberfest in Nijmegen”

Oktoberfest in Nijmegen

 • 1 oktober 2022
Oktoberfest NijmegenOktoberfest Nijmegen
Ga naar “Staddijkloop”

Staddijkloop

 • 2 oktober 2022
Ga naar “Halloween in Nijmegen”

Halloween in Nijmegen

 • Poppodium Doornroosje
 • 29 oktober 2022
Ga naar “Najaarskermis Nijmegen 2022”

Najaarskermis Nijmegen 2022

 • Van 2 okt t/m 10 okt