Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmeegse Johnny geeft bootcamplessen voor ’n prikkie en dit is waarom

Door Babs Bingen 24 mei 2019

Weinig mensen zouden het doen: tegen geen enkele vergoeding bootcamptrainingen geven. Gewoon, omdat ze zó enthousiast zijn over sport dat ze anderen ook graag willen motiveren om meer in beweging te komen. Johnny Buivenga (27) deed het wél: een jaar geleden startte hij (naast zijn vaste baan) met het geven van gratis bootcamplessen in Nijmegen. Gewoon, in de buitenlucht. Zijn cursisten houdt hij op de hoogte via een Facebookgroep. Iedereen die het leuk vindt, mag vrijblijvend komen meedoen.

Inmiddels vraagt de jonge ondernemer een kleine vergoeding van vijf euro voor zijn lessen. Als je je bedenkt dat je met een groep daarvoor allerlei oefeningen staat te doen, praktisch áán de Waal, is dat niet veel. Gratis is het niet meer, want Johnny’s eigen bedrijf ‘De Beweegreden’ is aan het groeien. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal hierachter? Johnny is namelijk niet zo maar een enthousiaste sportman, maar ook een gedragspsycholoog. Zijn eigen bedrijf is een uiting van zijn interesse in wetenschappelijke inzichten over gedragsverandering en zijn liefde voor sport.

Gedragsverandering

Johnny: “Tijdens mijn studie psychologie leerde ik veel over gedragsvergadering. Een belangrijk thema daarin is hoe we groepen mensen zo kunnen beïnvloeden dat zij hun gedrag gaan aanpassen. Ook in mijn werk als gedragspsycholoog voor overheden of gemeenten houd ik me met dit soort maatschappelijke vraagstukken bezig. Maar daarnaast leek het me ook gaaf om zelf daadwerkelijk gedragsverandering bij mensen te kunnen veroorzaken. Niet over groepen mensen nadenken, maar mensen persoonlijk helpen. Zelf heb ik ervaren hoe goed sporten voor je is, die ervaring wilde ik graag doorgeven aan anderen.”

Met sport verleg je grenzen

“Sporten kan echte en uitlaatklep zijn. Je krijgt er energie van. Je wordt er niet alleen fysiek sterker door, maar ook metaal. Je denkt bij sommige dingen ‘dit gaat nooit lukken’, maar door het toch met oefeningen te proberen, kom je er vaak achter dat je het wél kan. Dat versterkt het vertrouwen in je eigen kunnen. Ik denk dat je in je dagelijks leven ook iets hebt aan die ervaring. Je leert je grenzen te verleggen.”

‘Ik ben geen permanente oplossing’

Johnny zet wetenschappelijke inzichten over gedragsverandering in om mensen zo enthousiast mogelijk te maken over het sporten. Hij geeft niet alleen groepslessen, maar begeleidt ook individuen in hun traject om meer te bewegen. Johnny: “Ik vind het belangrijk dat het sporten niet als iets bedreigends overkomt, maar juist als iets wat positief en relaxt is. Samen kijken we naar wat jouw doel is, zodat we kunnen uitzoeken hoe je zelf tot dat doel komt, zodat je mij niet meer nodig hebt. Ik ben geen permanente oplossing, je moet uiteindelijk zelf in beweging komen.”

Johnny’s ultieme doel is dat hij zo veel mogelijk mensen uit zichzelf kan laten bewegen. Johnny: “Dat er veel mensen zijn die ineens denken ‘Oh shit! Dit kan ik!’ en daar dan vervolgens een goed gevoel bij hebben. Dat draagt dan natuurlijk weer een beetje bij aan het creëren van een betere wereld.”

(Foto: Days in June Fotografie)

Lees ook:

Lekker rennen: 5 x hardlooproutes in Nijmegen

Het is wel zo lekker om die overvolle sportschool af en toe om te ruilen voor de buitenlucht. Voor d...
De Duivelsberg

5 x supermooi wandelen in en rond Nijmegen

Nijmegen wordt omringd door prachtige natuur. Daardoor kun je redelijk dichtbij de stad toch heerlij...
Huis te koop: Nieuwe Nonnendaalseweg 364 Nijmegen, Foto 1 | Foto: Funda

Dit kun je nu nog wél kopen met modaal inkomen in Nijmegen

Het is kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt en in Nijmegen is dat niet anders. Vooral voor s...

adv.