Nijmeegse drag queen Sandy Ego: ‘Er bestaan nog veel misvattingen over drag’

Door Dilara Isik 14 mei 2019

In het dagelijks leven is Sandy Ego (22) vierdejaars student scheikunde op de Radboud Universiteit en actief lid van homojongerenorganisatie Dito!. Één keer per maand trekt zij hakken, een pruik en een jurk uit de kast en transformeert ze tot drag queen ‘Sandy Ego’. De term ‘drag queen’ wil zeggen dat een man extravagant en vrouwelijk gekleed een nummer opvoert op het podium.

Het hele drag-avontuur begon allemaal bij Thomtom. “Daar ga ik vaak uit. Op een avond kwam het liedje Let’s have a Kiki van de Scissor Sisters een keer voorbij. Daar hoort een heel dansje bij dat ik ken. De manager zag mij losgaan en dacht, ‘hey, die zouden we eens in drag moeten hijsen!’ Ik was al wel fan van drag maar had er nooit echt over nagedacht om het zelf te doen. Het leek me wel een gaaf idee, dus besloot ik eens een keertje mee te doen. Nu zijn we anderhalf jaar verder en doe ik het nog steeds!”

Sandy Ego tijdens de roze woensdag van de vierdaagse (Foto: Thomtom Bar)

‘Nog veel stereotyperingen’

Sandy groeide op in Limburg maar woont nu zo’n vier jaar in Nijmegen en dat bevalt heel goed: “Ik hou echt van Nijmegen, deze stad is heel open-minded en er is ook een heel gezellige en actieve gayscene.”  Haar drag leven en privé-leven houdt ze graag gescheiden, waardoor we zijn/haar echte naam ook even niet noemen. “Er bestaan helaas nog genoeg misvattingen en stereotyperingen over drag queens. Ik schaam me er absoluut niet voor, maar ik vertel mensen liever persoonlijk wat drag precies inhoudt.”

‘Drag is niet wie je bent, het is wat je doet’

Mensen denken vaak dat mannen die zich kleden in drag eigenlijk stiekem een vrouw hadden willen zijn, maar dat klopt volgens Sandy niet. “Ik kan natuurlijk niet voor iedereen spreken, maar voor het merendeel van de mannen die drag doen, heeft het niks te maken met iets anders willen zijn. Er zijn wel mensen die een deel van hun genderidentiteit erin kwijt kunnen, maar voor de meesten geldt: drag is niet wie je bent, het is wat je doet.”

(bron: Thomtom Bar)

‘Het is een hobby, net als tennis dat kan zijn’

“Het is een hobby, zoals ook tennis dat kan zijn. Ik vind het jammer dat die misvatting er is en mensen het wegwuiven als ‘dat is zo gay, of zo verwijfd’. Drag moet je niet zien als een bonte verkleedpartij, maar als een artistieke kunstvorm. Het leukste aan dragshows vind ik de illusie: het is fantastisch om te zien hoe iemand helemaal kan transformeren en een ander persoon lijkt. Dat vind ik heel knap!”

Sandy maakt zich klaar voor een optreden (bron: indebuurt Nijmegen)

Geen alter ego

Het drag-karakter ‘Sandy Ego’ ziet Sandy niet als een ander persoon. “Ik vind het gewoon leuk om op te treden en doe dat dan toevallig in drag. Maar het is geen alter ego, ik ben het eigenlijk gewoon zelf, alleen sta ik dan in een jurk met make-up op het podium.” Er zijn wel mensen die echt een ander karakter hebben, en die meer durven in drag dan als zichzelf.

Dat geldt niet voor Sandy. “Als ik als mezelf uitga, ben ik ook extravagant en lekker aan het losgaan op muziek. Performen, dansen en playbacken deed ik altijd al graag, maar het geeft wel een kick om dat voor een publiek te doen. Ik ben altijd bloednerveus, maar zodra de muziek begint verdwijnt alle stress.”

Lees ook:

Yes! Deze stoere mannenzaak verhuist binnenkort naar de Lange Hezelstraat

Was het jou ook al opgevallen dat het pand op Lange Hezelstraat nummertje 92 al een tijdje in de ste...

Trots! Deze Nijmeegse zaak schittert in een eigen online videoserie van Jumbo

Heerlijk hè, het internet afstruinen naar handige video's over hoe je het beste een lekkere maaltijd...

Vrij zonnen: Nijmegen heeft nu een officieel naaktstrand en dit is waar

Goed nieuws voor Nijmegenaren die wel houden van 'vrij' zonnen en zwemmen! Er is nu een officieel na...

adv.