Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmeegse David (23) neemt je in zijn debuutroman mee in de wereld van drugs

Door Iris de Wijs 3 augustus 2020

Hij verruilde avonden chillen voor avonden tikken. David Steenmijer is 23 jaar oud en heeft nu al zijn eerste debuutroman op zijn naam staan. De Nijmeegse schrijver zat de afgelopen tweeënhalf jaar naast zijn studie psychologie toegewijd met zijn neus tussen de letters. In zijn boek Victor schrijft hij over de lichte en donkere kanten van de Amsterdamse dancescene. Een wereld die soms te bizar voor woorden lijkt.

Hoofdpersoon Victor is een student psychologie uit de provincie. In zijn dagelijks leven gaat hij gebukt onder een bazige vriendin en een dominante moeder. Op een dag leert hij Twan kennen; een DJ en rising star in de Amsterdamse dancescene. Twan neemt Victor het nachtleven in. Hij ontmoet de perfecte vrouw en een grenzeloze wereld. Victor denkt zijn bestemming gevonden te hebben. Maar hoe langer zijn ontdekkingstocht door deze wereld duurt, hoe dieper hij afdaalt in zijn eigen onderwereld.

Bloed zweet en tranen 

David is opgegroeid in een gezin waar literatuur belangrijk is. David: “Mijn vader is hoogleraar Spaans en heeft veel met vertalingen te maken. Hij heeft zelf ook enkele boeken uitgebracht.” Hoewel David zijn passie voor schrijven pas op een latere leeftijd ontdekte, bloeide het direct uit tot het schrijven van een roman. De weg ernaartoe was soms wel met bloed, zweet en tranen, vertelt David: “Het was een leerproces en daarom ging er gewoon veel tijd in zitten. Ik heb nog 300 pagina’s liggen die niet eens zijn gebruikt voor het boek”. Maar waar haal je als student met een druk sociaal leven die tijd vandaan? “Ik merkte gewoon dat ik naast mijn studie veel met vrienden ging chillen. Toen ik dat wat minder deed, kwam ik erachter hoeveel tijd ik over had.”

Foto: Iris de Wijs

Van sinister tot euforisch 

David neemt geen blad voor de mond. In zijn boek schrijft hij over bizarre uitgaanstaferelen en gewiekste seksscenario’s. Van sinister tot euforisch. Hij neemt je mee in de wereld van drugs en op sleeptouw door grimmige ‘afters’. Plekken waar er na het verstrijken van de ochtend de drugs nog steeds rondgaat als poedersuiker op een bord poffertjes. Op een bepaald punt in het boek gaat de hoofdpersoon Victor tijdens een feestje out op de WC. Dit wordt vervolgens opgelost met het snuiven van cocaïne, oftewel een ‘puntje sos.’

En daarmee ontstaat natuurlijk een vraag: is het allemaal écht gebeurd? “Het is een verzameling van gebeurtenissen die soms wel en soms niet echt zijn gebeurd,” vertelt David. “Er zijn bijvoorbeeld heel veel uitspraken gedaan in de clubscènes die in een andere context gebeurde in mijn leven, maar wel een inspiratie waren voor het boek”. Wat nou allemaal precies wel en niet waar gebeurd is, blijft voor ons dan toch een vraag en voor de schrijver een weet.

‘Om 6 uur eindigen in een vreemde woonkamer’

De kloof tussen de maatschappij en de clubcultuur is groot, volgens de schrijver. David: “Sommige clubs staan onder jongeren bekend als plekken waar veel drugs wordt gebruikt. In de media profileren deze clubs zich juist als organisaties die een ontzettend streng drugsbeleid hanteren. Daarentegen organiseren ze feesten die 72 uur lang doorgaan. Dit klopt gewoon niet.”

‘Men houdt het niet gewoon bij een Red Bulletje’

Deze ‘schone schijn’ mag best weleens doorbroken worden, vindt David: “Het boek is niet per se met de missie geschreven om dit te doorbreken, maar ik heb het wel altijd in mijn achterhoofd gehad. Veel mensen houden het tegenwoordig gewoon niet meer alleen bij een Red Bulletje. In het boek komen dan weer extreme situaties voor. Het laat vooral de schaduwkant zien van het drugsgebruik in de dancescene. Het kan ook anders. Al is het vaak, toch ook in het echte leven, makkelijk om ’s avonds naar een borrel te grijpen om vervolgens om 6 uur ’s ochtends te eindigen in een vreemde woonkamer.”

Als een lopend vuurtje door Nijmegen

Na een paar jaar zwoegen ging de geplande boekpresentatie, door de coronacrisis, aan zijn neus voorbij. David: “We hadden een multidisciplinair evenement gepland met kunst, muziek en de introductie van Victor.” Wat een domper! Desondanks doet dit het succes van de lancering van zijn boek niet ten onder. Het gaat als een lopend vuurtje door Nijmegen; Victor ligt in de schappen! Wil jij ‘m ook lezen? Hier bestel je Victor! Of koop hem bij Dekker van de Vegt in Nijmegen.

lange Nijmegenaren

Deze Nijmegenaren zijn extreem lang: ‘Ik lig altijd diagonaal in bed’

Op 21 juni is het de langste dag van het jaar. Deze dag is ook omgedoopt tot Nationale Dag van de La...

Julie is het gezicht achter de balkondisco’s aan de Handelskade: ‘Iedereen was enthousiast’

Een lekker avondje stappen met vrienden moeten we al enige tijd missen. Aan het begin van de corona-...

Dakloos zijn in Nijmegen: in deze aangrijpende video vertelt Ben hoe dat is

Filmmaker Danny Vermeulen maakte voor de Stichting United for all een reeks portretten van Nijmegena...

adv.