Max werkt bij jeugdgevangenis De Hunnerberg: ‘De meeste jongeren hebben een sociale achterstand’

hunnerberg
Jeugdbegeleider Max op het sportveld vand de Hunnerberg (Foto: indebuurt Nijmegen)

Vier muren, prikkeldraad, een toegangssluis en tientallen camera’s scheiden de jongeren in jeugdinrichting De Hunnerberg van de buitenwereld. De plek voelt als een aparte wereld op Nijmeegs grondgebied. “Dat is het ook”, vertelt groepsleider Max*. Hij geeft een inkijkje binnen de vier muren en vertelt over zijn bijzondere baan.

“Het is hier geen hotel”, vertelt Max. “Ik merk dat dat vooroordeel heerst. Omdat mensen zien dat de jongeren een eigen kamer met een tv hebben, kunnen gamen op een PlayStation en er een pingpongtafel en een sportveld is. De maatschappij ziet veroordeelden het liefst op alleen water en brood leven.”

Een PlayStation, maar wel vier muren

“Het is hier inderdaad zo huislijk mogelijk. We proberen hier zoveel mogelijk een thuissituatie na te bootsen waarbij de jongen leren om te gaan met elkaar. Maar vergeet niet dat we hun vrijheid wegnemen. Er staan vier grote muren om de Rijk Justitiële Jeugdinrichting (RJJI) heen en we kunnen ze opsluiten in hun kamer met zware deuren. Ze hebben geen mobiele telefoon of sociale media en er is een dagritme waar ze zich aan moeten houden. Als ze iets willen, moeten ze daar altijd om vragen. Zelfs als ze ‘gewoon’ een boterham willen.”

De kleine dingen

Dat is allemaal onderdeel van de pedagogische behandeling die de jongeren tijdens hun verblijf krijgen. Die behandeling zit in de kleine dingen. Jongeren hebben dat vaak niet door, maar het aanwezig zijn op hun leefgroep, de interactie met groepsleiders zoals Max en het dagprogramma volgen zijn een vorm van behandelen. Behandelaars reflecteren met jongeren wat het gevolg van hun gedrag is. Allemaal met als doel om de jongeren aan het einde van hun traject weer op een veilige manier terug te laten keren in de maatschappij.

Wat is De Hunnerberg?

Een van de vier locaties van de Rijks Justitiële Jeugdinrichting (RJJI). De Nijmeegse vestiging heeft plaats voor 72 jongeren tussen de 12 en 24 jaar. De gemiddelde leeftijd is hier 18 jaar. De jongeren zitten er omdat ze verdacht worden van of veroordeeld zijn voor een strafbaar feit. De Hunnerberg is momenteel de enige locatie van de RJII waar meisjes verblijven. Zij zitten in aparte groepen.

Grote gele celdeuren

Max werkt als groepsbegeleider op een leefgroep van acht jongens. Hij begeleidt ze in hun dagelijks leven in de jeugdinrichting. Zijn belangrijkste taak is om de jongeren normen en waarden bij te brengen. “Hoe ga je op een respectvolle manier met elkaar om? Zoals op een nette manier om die boterham vragen. Veel jongeren die hier zitten hebben dat soort basisprincipes thuis niet geleerd. Ze zijn vaak erg streetwise, maar hebben een achterstand in hun sociale ontwikkeling.”

Lees verder onder de afbeelding >

hunnerberg nijmegen
RJJI De Hunnerberg in Nijmegen aan de Berg en Dalseweg (Foto: indebuurt Nijmegen)

Uiterlijk half 1 geen stroom meer

Zo brengt het dagritme structuur aan in hun levens. Max is erbij als ze op tijd opstaan, samen eten, corveetaken doen onderwijs en therapieën volgen. “Voor de meesten is zo’n ritme nieuw. Hier kunnen ze niet om 5 uur ’s nachts even een pizza bestellen of elke dag uitslapen tot 11.00 uur. Sterker nog, om uiterlijk half 1 ’s nachts gaat de stroom eraf: tv kijken kan dan niet meer.”

‘We zijn geen vrienden’

Uit het contact met de jongeren haalt Max de meeste voldoening. Het liefst is hij met ze op de sportvelden te vinden. Voor hem een pedagogisch behandelmoment, voor de jongeren een moment van ontspanning. “Om lekker een potje te voetballen. Dan zijn we even niet direct bezig met de problemen, maar gewoon aan het spelen. De jongeren zijn dan juist weer even kind. En ik doe gewoon mee, hoor!”

Al behoudt hij altijd een professionele afstand tot ze. “Ik heb het beste met ze voor, ben niet voor niets hulpverlener. Maar we zijn geen vrienden met elkaar en ik blijf altijd alert. Sta nooit met mijn rug naar ze toe. Sommigen zijn manipulatief en kunnen mij en mijn collega’s proberen tegen elkaar uit te spelen, als ze iets voor elkaar willen krijgen.”

‘Bang ben ik nooit’

Ook kunnen ze agressief worden. “De sfeer tijdens een potje kaarten kan zo omslaan. Gebeurt dat, dan kan ik als het nodig is mijn pieper indrukken. Die heb ik altijd bij me. Dan is er in een mum van tijd een groep collega’s ter plekke om te helpen. Bang ben ik hier nog nooit geweest. Misschien doordat ik eerst zes jaar als beveiliger werkte en weet dat ik rustig blijf.”

Als jongeren een gevaar blijven voor zichzelf of de omgeving, kan Max ze naar de afzonderingscel brengen. Een kamer waar niets anders is dan een raam, wc en matras. Bij De Hunnerberg zijn er zes. “Ze zijn bijna nooit vol. We zien het als laatste redmiddel. Op hun eigen kamer hebben jongeren afleiding en spullen die ze kunnen vernielen. Dat is hier niet.”

Lees verder onder de afbeelding >

Max bij de afzonderingscellen (Foto: indebuurt Nijmegen)

Soms komen ze weer terug

Alles is er bij de RJII op gericht om de jongeren te resocialiseren: de jongeren terug de maatschappij in te sturen. Met de hoop dat ze niet opnieuw een strafbaar feit plegen en met justitie in aanraking komen. Soms lukt dat en soms lukt dat niet. “Sommige jongeren zien we opnieuw terug. Hier hebben ze een vast ritme met taken, school en begeleiding. Eenmaal thuis moeten ze het grotendeels zelf doen. Sommigen vallen dan, ondanks hulp van instanties, terug in oude patronen doordat hun thuisomgeving niet veranderd is.”

“Maar soms gebeurt dat niet. Vanwege de privacy van de jongeren weet ik niet waar ze terechtkomen. Laatst hoorde ik toevallig dat een jongen die hier ooit zat nu een eigen succesvolle kapperszaak heeft. Dat is mooi om te horen, daar doe ik dit werk voor.”

Hieronder zie je meer beelden van de RJJI in Nijmegen:

*Achternaam bekend bij de redactie. Niet genoemd i.v.m. veiligheid.

Meer lezen:

indebuurt maakt kans om website van het jaar te worden

Stem op ons!

Stem op ons! indebuurt is genomineerd voor Website van het Jaar

Meer in deze categorie

Nijmegenaar van de Week

Ga naar “Kor is vogelaar: ‘Nijmegen is een bijzondere plek voor vogelliefhebbers’”

Kor is vogelaar: ‘Nijmegen is een bijzondere plek voor vogelliefhebbers’

Ga naar “Barbara is muziektherapeut: ‘Helemaal niet vaag of zweverig’”

Barbara is muziektherapeut: ‘Helemaal niet vaag of zweverig’

Ga naar “Annie heeft een queer boekhoudbureau in Nijmegen: ‘Begrip voor ieders identiteit’”

Annie heeft een queer boekhoudbureau in Nijmegen: ‘Begrip voor ieders identiteit’

buro queer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Korting op een 4-gangen menu”

Korting op een 4-gangen menu

 • Vief
 • Geldig t/m 30 september 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “AH Bloemkool € 0,99”

AH Bloemkool € 0,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Huissokken van € 3,99 voor € 3,99”

Huissokken van € 3,99 voor € 3,99

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Make-up lamp van € 3,59 voor € 3,59”

Make-up lamp van € 3,59 voor € 3,59

 • Geldig t/m 27 september 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker banqueting”

Medewerker banqueting

 • Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent
 • Fulltime
Van der Valk Hotel Nijmegen-LentVan der Valk Hotel Nijmegen-Lent

Topper

Ga naar “Verkoopmedewerker Banketbakkerij-Chocolaterie”

Verkoopmedewerker Banketbakkerij-Chocolaterie

 • Banketbakkerij-chocolaterie Looijenga
 • Parttime

Topper

Ga naar “Horecamedewerker Dela”

Horecamedewerker Dela

 • Adecco regio Nijmegen
 • Fulltime/Parttime
Adecco Regio Nijmegen
Ga naar “Productiemedewerker NXP fulltime”

Productiemedewerker NXP fulltime

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Nijmegen”

Kerstmarkt in Nijmegen

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Oktoberfest in Nijmegen”

Oktoberfest in Nijmegen

 • 1 oktober 2022
Oktoberfest NijmegenOktoberfest Nijmegen
Ga naar “Staddijkloop”

Staddijkloop

 • 2 oktober 2022
Ga naar “Najaarskermis Nijmegen 2022”

Najaarskermis Nijmegen 2022

 • Van 2 okt t/m 10 okt
Ga naar “Halloween in Nijmegen”

Halloween in Nijmegen

 • Poppodium Doornroosje
 • 29 oktober 2022