Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van hobby naar bijbaan: Maurits print vanuit zijn slaapkamer Nijmeegse souvenirs in 3D

Door Babs Bingen 14 november 2019

Toen scheikundestudent Maurits Vercammen (26) zo’n twee jaar geleden het internet afstruinde voor de beste Black Friday-aanbiedingen, kwam hij een 3D-printer tegen. Dát is interessant, dacht hij. Nu, twee jaar later, heeft hij maar liefst vier printers en print hij er serieuze souvenirs van Nijmegen. Gewoon, vanuit zijn slaapkamer.

Maurits: “Mijn eerste printer was een simpel model, voor 120 euro. Een koopje. Toen ik hem per toeval online tegenkwam, heb ik hem maar gewoon gekocht. Daar is het allemaal mee begonnen. Ik dacht er in het begin makkelijk over. Toch is het proces van 3D-printen echt complex. Je zou verwachten dat alle bèta’s goed zijn in techniek, maar dat is zeker niet waar. Ik heb alles zelf moeten uitvinden en aan de hand van YouTube-filmpjes mezelf aangeleerd.”

‘Uit printen haal ik voldoening’

In het dagelijks leven is hij nog ‘gewoon’ student Scheikunde. Hij is nu bezig om zijn master af te ronden. Toch miste hij bij zijn studie iets. Maurits: “Tijdens een masterstage deed ik op de universiteit onderzoek naar de organische synthese van suikers. Dat zijn hele fundamentele experimenten. Dat vind ik wel interessant, maar daar kan ik niet mijn creativiteit in kwijt. Met het printen ontwerp je echt zelf een product. Daar haal ik een stuk meer voldoening uit.”

(Eigen foto)

Te koop bij Ieder z’n Vak

Dus combineert hij zijn studie met deze hobby. Al snel kwam er een andere printer. “Toen er met het printen steeds dingen mis gingen, heb ik een duurdere printer gekocht. Daar ging ik toen kleine Escher-figuurtjes mee printen. Ik ben ze toen op Marktplaats gaan zetten en kwam erachter dat er best wel wat vraag naar was. Toen heb ik extra printers aangeschaft. Het bleek een leuke bijverdienste naast mijn studie te zijn. Later kwam ik via via op het idee om bij Ieder z’n Vak in Nijmegen een plekje te huren zodat ik daar kon verkopen. Bij deze zaak hadden ze een concrete vraag: of ik ook leuke Nijmeegse souvenirs voor toeristen kon printen.”

Ontwerpproces kost tijd

Maurits sloeg aan het ontwerpen en tekenen en bedacht uiteindelijk kleine Waalbruggen, Stevenskerken, magneten en sleutelhangers. Deze liggen nu dus in de cadeauwinkel in de Lange Hezelstraat en hebben prijzen tussen de 2 en 10 euro. En die toeristen? Die vinden het leuk. Maurits: “In het weekend verkoop ik het meest. Dan zijn de meeste toeristen in de stad.”

(Eigen foto)

Printers staan op de slaapkamer

Hoeveel tijd kost het dan om deze leuke souvenirs te maken? “Het ontwerpproces kost met name veel tijd. Als je eenmaal weet hoe de printer het best afgesteld moet worden voor een ontwerp, dan is het seriewerk. Inmiddels heb ik vier printers, zodat het sneller gaat.”

En het printen dan? We nemen de kleine Waalbrug even als voorbeeld. Maurits legt uit: “Per Waalbrug duur het printen twee uur. Inmiddels heb ik vier printers, die zet ik dan tegelijk aan. Dan print je dus vier Waalbruggen per twee uur, anders is het niet rendabel. Ik moet er namelijk tijdens het printen wel constant bij zijn. Op een dag van acht uur kan ik dan dus zestien Waalbruggen printen. “Soms zet ik de printers ook ’s nachts aan. De printers staan in de slaapkamer van mijn studentenwoning, maar gelukkig wel op wielen. Die kan ik gelukkig wegrijden, het printen maakt nogal lawaai namelijk.”

Van hobby naar bijbaan

Wat als een hobby begon, is een serieuze bijbaan geworden. De combi van zijn studie Scheikunde en het 3D-printen ziet Maurits ook in de toekomst wel zitten. Maurits: “Het printen vind ik leuk om te doen. Het gegeven dat ik anderen blij kan maken met de dingen die ik maak, geeft me de meeste voldoening. De keerzijde is dat je het alleen doet. Ik mis bij het printen het sociale aspect. In de toekomst zou ik het printen nog wel willen uitbouwen tot een serieus eigen bedrijf. De eerste stap is dat ik vanaf januari ingeschreven sta bij de Kamer van Koophandel. Naast mijn eigen bedrijfje zou ik dan wel een parttime baan willen in het vakgebied van mijn studie.”

(Eigen foto)
(Eigen foto)
(Eigen foto)
(Eigen foto)

Lees ook:

Ieder z'n Vak

Ieder z’n Vak is de ideale cadeauwinkel voor iedereen die van mooie spullen houdt

In oktober is het drie jaar geleden dat Jochem van der Staaij samen met Suzanne van de Vranden de wi...

7 x typisch Nijmeegse cadeautjes voor in huis om te geven én te krijgen

Je bent er een of je bent het niet. Nijmegenaar zijn zit in je hert, én in je huis! Deze 7  Nijmeegs...
Black & Blue

Meer voor mannen: 7 x Nijmeegse zaken waar je leuke cadeaus voor mannen scoort

Vind jij het ook altijd zo moeilijk om voor je vader, je broer of zelfs vriendlief een cadeau te ver...

adv.