Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lydia beheert de Facebookgroep Secondhand Nijmegen: ‘Ik check alles’

Door Babs Bingen 18 juni 2019

Heb jij ook weleens een kledingstuk verkocht of juist gekocht via de Facebookgroep SecondHand Nijmegen? In die groep zitten nu bij 22 duizend leden, allemaal uit de regio Nijmegen. Wij spraken met beheerder Lydia Woudenberg.

Het idee van de Facebookgroep kwam echter niet van Lydia zelf. Ze vertelt: “In 2012 heeft een groepje studenten de Facebookgroep opgericht. Het idee van de groep was toen om een plek op te zetten waar mensen makkelijk spullen met elkaar konden ruilen. In die tijd werd iedereen nog zo maar tot de groep toegelaten en waren er weinig regels. Zelf ben ik toen als lid erbij gekomen en viel het me op dat sommige leden ruzie zochten met elkaar. Dat vond ik jammer.”

‘Ik wilde er een betrouwbare groep van maken’

“Ik heb toen gevraagd of ik de studenten mocht helpen met het beheren van de groep. Zij gaven aan weinig tijd te hebben, dus heel blij waren met de hulp. Ik wilde graag de groep opschonen, zodat er een omgeving ontstond waar leden zich prettig voelden om spullen te kopen en verkopen. Ik ging bedenken: ‘wat zou ik prettig vinden aan zo’n soort groep’? Ik vond het belangrijk dat er alleen betrouwbare leden in zaten en dat er echt alleen tweedehands spullen verkocht werden. Later heb ik het beheer volledig op me genomen.”

Lydia checkte álle 23 duizend leden

“Ik heb toen in drie dagen álle 23 duizend leden gaan checken. Komen alle leden wel uit de omgeving van Nijmegen? Zijn het allemaal betrouwbare profielen? Hebben ze allemaal een profielfoto? Ook ben ik de berichten gaan opschonen. Zo werden er regelmatig diensten aangeboden. Er stonden bijvoorbeeld veel berichtjes in van nagelstylistes. Dat is niet de bedoeling.”

Posted by Lydia Woudenberg on Thursday, 10 January 2019

Lydia houdt alles in de gaten

Inmiddels heeft Lydia duidelijke regels opgesteld waar leden zich aan moeten houden. Zo mag je bijvoorbeeld geen tickets of drank verkopen, diensten aanbieden, of je advertentie steeds opnieuw uploaden zodat hij bovenaan de pagina komt. Allemaal zaken die Lydia nauwlettend in de gaten houdt. Overtreed je een regel? Dan wordt je advertentie verwijderd.

Contact met de politie

Handelaren van gestolen waar worden uiteraard uit de groep verbannen. Lydia heeft inmiddels al snel door wanneer er iets niet helemaal klopt aan een advertentie. Ze onderhoudt daarom ook goed contact met de Nijmeegse politie: “Ik ben verantwoordelijk voor deze Facebookgroep. Als daarop gestolen spullen worden verkocht, ben ik daar ook aansprakelijk voor. Als ik bijvoorbeeld het gevoel heb dat er een gestolen fiets op SecondHand Nijmegen wordt gezet, geef ik dat door aan de politie. Zij kijken dan met me mee.”

‘Het is geen dagtaak’

Lydia beheert de groep met liefde. “Het is geen dagtaak. Een paar keer per dag scroll ik even door de groep heen om te kijken of alles goed gaat. Eens per week verwelkom ik nieuwe leden. Dan tag ik ze in een bericht zodat ze kennis maken met de regels. Zelf verkoop ik er héél af en toe iets op, maar de meeste spullen die ik niet meer nodig heb geef ik weg. Ik ben ook vrijwilliger in het 50 ct winkeltje van de Vincentius Vereniging. Daar gaan mijn spullen meestal naartoe.”

Ook iets verkopen? Lydia geeft tips

Voor Nijmegenaren die ook iets via de groep willen verkopen heeft Lydia nog een paar tips: “Maak duidelijke foto’s. Zorg er ook voor dat de maten van kledingstukken en afmetingen van meubelstukken duidelijk zijn. En als laatste: geef je advertentie een duidelijke naam. Leden kunnen namelijk aan de hand van zoekwoorden op zoek gaan naar aangeboden spullen. Zo is je advertentie vindbaar.”

Anyone Selling GIF - Find & Share on GIPHY

Lees en bekijk ook:

 

5 x antwoorden op belangrijke vragen over de eikenprocessierups in Nijmegen

Je hebt vast wel meegekregen dat dit seizoen de overlast van de eikenprocessierups enorm is. Hier le...

Fun fact! Zoveel Nijmegenaartjes worden er per dag geboren

Cijfertjes, wij houden ervan! En dan al helemaal als het over Nijmegen gaat. Tijd voor een nieuw, le...

adv.