Liftend naar je werk. Marjan uit Nijmegen deed het (166 keer!)

Door Janneke van Bergen 14 november 2017

Marjan Knippenberg uit Weezenhof kon wel wat meer spontaniteit in haar leven gebruiken. En dus liftte ze in 2013 maar liefst 83 keer naar haar werk bij het Radboudumc. En terug natuurlijk.  “Al liftend heb ik geleerd meer de controle los te laten.”

Misschien heb je haar wel eens zien staan in Nijmegen. Op de heenweg stond Marjan altijd bij de bushalte aan de Van Boetbergweg. En na haar werk was haar vaste liftstek bij de St. Annamolen. Ze vertelt graag hoe ze nu precies op het lift-idee kwam. “In een management-cursus werd ik aangespoord om meer creativiteit aan te boren. Toen mijn man en ik een keer een weekendje weggingen naar Utrecht, bedacht ik dat we dat wel liftend konden doen. En dat was hartstikke leuk. Zo ontstond het idee om ook liftend naar mijn werk te gaan.”

Marjan Knippenberg met haar veel gebruikte liftbordje.

Maar liefst 144 verschillende chauffeurs

Marjan maakte in totaal maar liefst 166 liftritjes waarvan 144 ritjes bij verschillende chauffeurs. Maar liefst honderd ontmoetingen tekende ze op in het boek 6 minuten wachten op geluk, dat nu al te bestellen is. Zo vergeet ze nooit die keer dat ze door twee mannen uit Jemen werd opgepikt. “In eerste instantie betrokken zij mij niet echt in het gesprek”, vertelt Marjan. “Maar later vertelde de bijrijder dat ze op weg waren naar de bruiloft van zijn zus. En ik werd zelfs uitgenodigd om bij de bruiloftsmaaltijd aanwezig te zijn. Dat heb ik niet gedaan, maar ik vond het echt zo aardig. En vooral verrassend!”

6 minuten wachten
Marjan schreef een boek over haar avonturen: 6 minuten wachten op geluk.

‘Superfijn dat zoveel mensen je willen helpen’

Deze momenten van ‘geluk’ zijn tekenend voor het liftavontuur van Marjan. “Ik had al een positief wereldbeeld maar dat is alleen nog maar positiever geworden. Als lifter vraag je toch een soort van hulp. Het is superfijn om te ervaren dat er dan zoveel mensen zijn die je willen helpen. Bovendien merk je dat je jezelf toch openstelt voor iemand. Ook al is het een vreemde.”

De Nijmeegse heeft zich als lifter nooit ‘onveilig’ gevoeld. “Ik heb alleen maar hele leuke mensen ontmoet.” Door het liften kwam Marjan wel eens ‘te laat’ op haar werk. “Ik ben onderzoeker en kan mijn eigen werktijden indelen gelukkig. Anders was het misschien lastiger geweest. Gemiddeld moest ik steeds 6 minuten wachten op een lift. Het langste wat ik ooit heb gewacht is 24 minuten.”

Al liftend geleerd:  ‘meer achterover leunen’

Marjan heeft door haar liftavontuur veel geleerd. Bijvoorbeeld dat je mensen nooit moet beoordelen op hun uiterlijk. “Een hele stoere vrachtwagenchauffeur vertelde dat hij vogeltjes kweekte, dat verwacht je niet bij zo iemand.” Marjan leerde al liftend ook dat ze meer achterover moet leunen. “Stel je gaat met je gezin op vakantie en onderweg kom je in een file waardoor je flink wat vertraging oploopt. In plaats van braaf in de file te blijven staan laten we die oorspronkelijke bestemming nu even zitten en gaan we voor een leuke speeltuin op de route. En dan zien we daarna wel weer wat daarvan komt.”

Het boek 6 minuten wachten op geluk is vanaf 30 november te koop in de boekhandel voor 14.95 euro en nu al te bestellen op deze website.