Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Karam vluchtte van Syrië naar Nijmegen: ‘Ik heb hier een tweede kans gekregen’

Door Jurre Engbers 15 oktober 2019

Om politieke redenen besluit de Syrische Karam Saba (24) 2,5 jaar geleden te vluchten naar Nederland. In de acht maanden die daarop volgen maakt hij meerdere tussenstops in verschillende landen om uiteindelijk in Nijmegen aan te komen. In onze stad bouwt hij zijn leven weer op. En dat gaat goed: Karam heeft grootse plannen voor de toekomst!

Vanwege een kritische reactie op Facebook over President Assad is Karam in april 2017 genoodzaakt om te vluchten uit zijn thuisland Syrië. Via Turkije en Griekenland probeert hij over land Nederland te bereiken. Deze vlucht gaat echter niet zonder horten of stoten. Wanneer op een ochtend zijn €6.000 euro is gestolen en de smokkelaar is verdwenen, moet hij zijn eigenlijke plan veranderen. Karam: “Ik besloot via de Turkse stad Izmir met de boot naar Griekenland te gaan. Een tocht die nog een stuk moeilijker en gevaarlijker is.”

Twaalf mislukte vluchtpogingen

Voor die tocht naar het eiland Rhodos is opnieuw een aardige geldsom nodig. Zijn vader verkoopt daarom zijn tweede apotheek om het geld aan Karam te lenen. Twaalf pogingen om te vluchten met de boot mislukken wederom. Uiteindelijk lukt het Karam om via via een plekje op een boot naar Rhodos te regelen. Vanuit daar vervolgt hij zijn weg richting Athene. “In Athene had ik twee keuzes: óf met een dure smokkelaar meegaan, óf met een goedkope fake-ID proberen in het vliegtuig te komen”. Gelukkig lukt het tweede en komt hij via Eindhoven in een AZC in Apeldoorn terecht. Na 8 maanden en bijna €20.000 euro armer is hij dan eindelijk veilig op zijn eindbestemming.

Net als iedere student op zoek naar een kamer

In Nederland gaat Karam niet bij de pakken neer zitten. Hij krijgt een verblijfsvergunning en wil zijn leven weer opnieuw oppakken. “Nederland heeft mij echt een tweede kans gegeven en die heb ik met beide handen aangepakt. Ik kon een sociale huurwoning in Aalten krijgen, maar wilde net zoals elke student op zoek naar een studentenkamer in een leuke studentenstad”. En dat lukt: Karam vindt een kamer in een studentenhuis in Ubbergen, aan de rand van Nijmegen. Daar woont hij nu nog steeds met plezier.

Karam voor zijn studentenhuis in Ubbergen. (Eigen foto)

Vrijwilligerswerk hielp bij integreren

Karam wilde graag zo snel mogelijk en zo goed mogelijk integreren. In slechts één jaar tijd leerde hij de Nederlandse taal. “Dat vond ik heel erg leuk. Het was niet makkelijk, maar ik wilde het wel graag doen omdat praten met mensen anders heel lastig is”. Ook werd hij vrijwilliger in de kantine bij SV Orion in Oost. “Orion is een super gezellige club. De mensen waren behulpzaam en aardig. Dit heeft me erg geholpen bij het integreren”.

‘Ik vind dat ik iets terug moet doen’

Na dit jaar vond Karam dat het tijd werd om op zijn eigen benen te staan. Hij ging aan de slag als coördinator pre-mix bij de fabriek van Mead Johnson in Nijmegen. “Ik verwachtte dat het niet super leuk zou zijn, maar ik heb het hier heel erg naar mijn zin. Je wordt gewaardeerd om hoe je werkt en niet om wie je bent of waar je vandaan komt. Daarnaast vind ik ook dat Nederland mij iets gegeven heeft en dat ik dan ook wat moet terugdoen”.

‘Je hebt hier de vrijheid om te zeggen wat je wil’

Nu Karam een tijdje in Nederland woont, ziet hij veel verschillen met Syrië. “Als mensen hier zien dat jij je best doet om bijvoorbeeld Nederlands te praten, dan wordt dat heel erg gewaardeerd. In Syrië vinden ze dat niet nodig en kijken ze je eerder raar aan. De sfeer is hier open, mensen zijn vriendelijk en je hebt alle vrijheid om te zeggen wat je wil”. Maar, vindt Karam, er gaat niets boven Nijmegen. “Overal in Nederland zijn de mensen vriendelijk maar nergens zijn ze zo vriendelijk als in Nijmegen. Hier word gewaardeerd wat je doet en word je niet beoordeeld op je afkomst. Als jij vriendelijk bent, word je geholpen en gewaardeerd”.

Sparen voor een studie

Op de vraag of Karam nog toekomstplannen heeft, komt een duidelijk antwoord. “Nee, ik wil niet altijd in de fabriek blijven werken. Als ik genoeg geld heb gespaard wil ik International Business and Languages gaan studeren aan de HAN. In Syrië studeerde ik Civiele Techniek, maar dat wil ik hier niet meer afmaken. Die studie laat me teveel terugdenken aan mijn tijd in Syrië”. Karam vluchtte alleen naar Nederland, zijn ouders zijn dus nog steeds in zijn thuisland. Voor de toekomst hoopt hij dan ook om hen weer terug te zien. “Maar niet in Syrië. Misschien kunnen we ooit ergens afspreken in een ander land.”

Lees ook:

Trots! Nijmeegse tweeling schitterde maar liefst 8 (!!) afleveringen lang in Lingo

Heb jij de afgelopen dagen ook achter de buis gekluisterd gezeten om naar de Nijmeegse tweeling Eefj...

Even voorstellen: dit is onze nieuwe gastredacteur Jurre Engbers

Even voorstellen: dit is Jurre Engbers. Hij is de nieuwe gastredacteur van indebuurt Nijmegen. Nieuw...

Niek (26) is docent maatschappijleer: ‘Ik wil moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken’

Het is vandaag de Dag van de Leraar: de dag waarop we leraren extra in het zonnetje zetten. We sprak...

adv.