In Hospice Bethlehem wordt verzorgd, gelachen en geleefd

Door Sophie van den Boogaard 26 september 2017

In hospice Bethlehem, onderdeel van zorginstelling Kalorama, worden mensen verzorgd die in de laatste fase van hun leven aanbeland zijn. “Het is hier echt geen kommer en kwel hoor, er wordt gewoon geleefd en gelachen!” vertelt vrijwilliger Anneke Oxener. 

Hospice Bethlehem is gevestigd in een heel bijzonder pand in de oude binnenstad. Een aantal kamers heeft uitzicht op de Waalbrug en vanaf het terras prijkt de Sint Stevenskerk trots boven de stad uit. Een team van professionals en vrijwilligers maakt hier de laatste dagen van mensen die terminaal ziek zijn zo prettig mogelijk. “Dit huis is bedoeld als laatste verblijfplek voor mensen die ziek en uitbehandeld zijn. Samen maken we er nog een mooie tijd van. Het is vooral een huis waar men zich veilig kan voelen en de verzorging krijgt die nodig is.” vertelt Saskia de Jong, vrijwilligerscoördinator.

Sint Stevenskerk
Uitzicht vanaf het dak van hospice Bethlehem.

Een kroketje eten

Anneke begon dertien jaar geleden als vrijwilliger bij hospice Bethlehem. “Ik werkte op een kantoor waar ik het erg naar mijn zin had, maar ik merkte dat ik toch het werken met mensen miste. Toen ben ik als vrijwilliger begonnen bij het hospice.” Saskia begon vijf jaar geleden als verpleegkundige. “In het begin wist ik ook niet goed wat ik moest verwachten. Je hoopt dat het geen plek is waar mensen alleen maar liggen te sterven. Gelukkig bleek dat ook helemaal niet zo te zijn, er wordt hier juist intens geleefd!” vertelt ze.

Anneke weet zich nog goed te herinneren dat er een gast was die zijn hele leven dol was geweest op kroketten. Hij wilde er heel graag nog eens een eten. “Maar eten ging bij hem niet meer zo makkelijk. Toen heb ik met een lepeltje de kroket leeg geschraapt en in een bakje gedaan zodat hij toch die smaak nog had. Nou, genieten dat hij deed! Dat blijft je echt bij.”

hospice
Een logeerkamer waar familie of vrienden kunnen blijven indien nodig.

Omgaan met de dood

Of je in hospice Bethlehem mag verblijven hangt af van de fase van je ziekte. Er zijn tien kamers beschikbaar en die zitten vaak bijna allemaal vol. “Er is hier wel eens een man binnen komen lopen om rond te kijken. Hij wist dat hij aan het einde van zijn leven was beland en kwam vragen of hij binnenkort niet hier terecht kon.” vertelt Saskia.

Omgaan met de dood hoort erbij vertelt Anneke. “Ik neem het niet echt mee naar huis. Alleen als het echt heel jonge mensen zijn, met jonge kinderen, dan kan ik er thuis nog wel eens aan terugdenken. Dan is het zo wrang dat iemand zo kort geleefd heeft. We hebben trouwens ook wel eens gehad dat er iemand was die hier binnenkwam en zo opknapte dat ‘ie na een tijdje weer gewoon naar buiten wandelde! Dat is denk ik gebeurd door een combinatie van rust en jezelf veilig voelen. Het gebeurt niet vaak, maar het kan wel.”

hospice Bethlehem
Vroeger was Bethlehem een klooster. De kapel in hospice Bethlehem is nog in tact. Nu is de ruimte in gebruik als plek om afscheid te nemen van overledenen.

Vrijwilliger bij hospice Bethlehem

Als vrijwilliger krijg je veel te maken met de dood. “Wij hebben daar ook trainingen voor. Soms werken hier vrijwilligers die nog niet veel met de dood te maken hebben gehad. Dan kan het heel zwaar zijn dat de mensen die je verzorgt vrijwel allemaal binnen korte tijd komen te overlijden.” vertelt Saskia.

Alle vrijwilligers krijgen ook een basiscursus verzorging. Saskia legt uit dat er een breed scala aan werkzaamheden is die een vrijwilliger kan doen. “Dit verschilt van directe verzorging zoals bijvoorbeeld wassen en aankleden tot koken en het bemannen van de receptie. We zoeken op dit moment nog mensen die ons team kunnen aanvullen. Het aller belangrijkste is dat je er bent voor de mensen hier en jouw steentje bijdraagt om hun laatste tijd waardevol en fijn te maken.” Bij zo’n topteam wil je wel horen!

hospice Bethlehem
De tuin van hospice Bethlehem wordt ook bijgehouden door vrijwilligers.

hospice Bethlehem thuiszorg

nu openHele dag

St. Anthoniusplaats 10, Nijmegen

Bekijk meer:thuiszorg