Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Enkeltje Nijmegen – Spanje: Peter en Marina deden het en begonnen een B&B

Door Babs Bingen 12 oktober 2019

Sinds nog maar een aantal maanden woont de Nijmeegse Peter Laarakker met zijn vrouw Marina in Spanje. Samen runnen ze een prachtige B&B, Finca Gordo. Aan ons vertellen ze hoe zij hun Spaanse droom zijn begonnen en óf en wát ze aan Nijmegen missen.

Peter: “Meer dan de helft van mijn leven woonde ik in Nijmegen. Eerst in de Javabuurt gewoond, maar later ook in Bottendaal en Nijmegen-Oost. Ik heb gewerkt op een scholengemeenschap in Oost en sinds 1984 als fotograaf onder de naam Visual Photo Design. De eerste locatie van mijn fotostudio was boven het filmhuis bij Mariënburg en later verhuisde ik naar het oude Leicapand aan Graafseweg, tegenover de oude meubelzaak Wals Modern Wonen.”

Fruit- en Groentezaak van Welie

“Mijn vrouw Marina van Welie is geboren op de St. Annastraat. Haar ouders hadden de Fruit- en Groentezaak van Welie, misschien bekend bij andere Nijmegenaren. Zelf was ze werkzaam als analist bij het Radboudumc. We zijn samen gaan wonen op de Groesbeekseweg en later verhuisd naar de rand van Nijmegen bij de sluis in Weurt, in het grote witte pand met een loopbrug vanaf de dijk.”

Het oude huis van Peter en Marina. (Eigen foto)

Na vijf jaar zoeken vonden ze de ideale locatie

“Sinds een aantal drie maanden wonen we in Spanje en wel in het dorpje Riogordo, een half uur rijden vanaf Malaga. Samen met mijn vrouw ben ik daar de B&B Finca Gordo begonnen. Na een zoektocht van vijf jaar naar de perfecte locatie, kwamen we uiteindelijk bij Riogorde uit. Lang geleden, aan het begin van onze relatie droomden we van een eigen lodge in Zuid-Afrika. Toch is dat  voor jezelf en familie wel een heel eind vliegen. Na een flinke zoektocht van plekken in Europa en op veel verschillende adresjes geslapen te hebben, gingen we op verkenning naar Malaga.”

Gevarieerd landschap

“Toen we wegreden van het vliegveld daar werd ons al heel snel duidelijk dat de streek een prachtig landschap heeft. Het is heuvelachtig en ontzettend gevarieerd. Er zijn olijfbomen die allemaal keurig in rijen staan. Maar ook mango-, en avocado- en amandelbomen die in februari al bloeien. De bergkam houdt in de winter de koude wind vanuit centraal Spanje tegen waardoor je dan ook nog volop van de zon kan genieten. De zomers zijn natuurlijk ook super zonnig. De lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de warmte in Andalusië beter te verdragen is. Dit was de streek waar we ons grote avontuur wilde beginnen.”

(Eigen foto)

‘De stilte die je hoort is geweldig’

“We hebben uiteindelijk een huis gekocht dichtbij het kleine dorp Rigordo, dicht bij Malaga en dichtbij de zee. We hebben er veel aan verbouwd, maar zijn nu zeker tevreden. Het panorama bij het huis is prachtig: het is steeds weer anders. We hebben vier B&B-kamers met een eigen opgang, terras en natuurlijk badkamer. Ook hebben we een zwembad, met dit klimaat best wel lekker. De stilte die je ‘hoort’ is ook geweldig. We hebben best veel verbouwd of eigenlijk laten verbouwen.”

“Regelmatig komen we nog terug naar Nijmegen, om vrienden en familie op te zoeken. Het grootste verschil met Nijmegen is natuurlijk het klimaat. Hier in Spanje leef je bijna de hele tijd buiten. Maar ook de rust, de zuivere lucht en de geweldige panorama’s zijn een plus ten opzichte van Nijmegen. Het is in de stad zo druk geworden!”

(Eigen foto)
(Eigen foto)

Piersonrellen in de jaren ’80

“De herinnering aan Nijmegen die me altijd het meest zal bijblijven, is die aan de tijd van de Piersonrellen in de jaren ’80. De woningnood was toen hoog. Toen de krakersbeweging lucht kreeg van plannen van de gemeente om een parkeergarage te bouwen op de plaats waar op dat moment huizen stonden, werden er veel panden gekraakt. De solidariteit van de tegenstanders van de garage is me bijgebleven, maar ook de overweldigende macht die ingezet werd om de krakers uit de kraakpanden te zetten. Het werden flinke rellen.”

‘In Nijmegen heeft elk jaargetijde zijn charme’

“Wat we aan Nijmegen missen zijn natuurlijk vrienden en familie en ook het gemak om in het Nederlands dingen te regelen. Ook de keuze aan restaurants is er overweldigend. Hier eten we heerlijk en vooral eerlijk, maar niet verfijnd. Dat missen we nog weleens. En soms ook wel de reuring van de stad, de Waal met zijn mooie bruggen, de strandjes en de boten die voorbij varen. De Spiegelwaal is helemaal een mooi stukje Nijmegen geworden. In Nijmegen heeft elk jaargetijde zijn charme.”

(Eigen foto)
(Eigen foto)
(Eigen foto)

 

Lees ook:

vacatures Action

Action opent binnenkort een derde filiaal in Nijmegen en dit is waar

Alle koopjesjagers opgelet! Na de Action aan de Graafseweg en de Action in Zwanenveld opent er binne...
huizen kopen sleutel

Wow! Dit is momenteel de gemiddelde huizenprijs in Nijmegen

Er zijn weer nieuwe cijfers over de woningmarkt gepubliceerd en dat betekent dat we kunnen kijken ho...

Jan Pieter van Fabrics & More: ‘Ik huurde zonder plan een enorme fabriekshal’

Na vijf jaar 'niks' doen moest Jan Pieter, we mogen JP zeggen, weer eens aan de bak. Zonder concreet...

adv.