Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sylvia en Frank cancelden wereldreis op wielen: ‘Baan en huis waren al opgezegd’

Door Babs Bingen 1 juni 2020

Eigenlijk zouden de Nijmeegse Sylvia Claessens en haar vriend Frank nu al een maand onderweg zijn naar Afrika. De reis met Ollie, een oude Duitse legerambulance, stond al meer dan een jaar op de planning. De uitbraak van het coronavirus gooide vlak voor vertrek roet in het eten. Sylvia: “We hadden onze banen al opgezegd en ons huis onderverhuurd.”

Begin maart, net voor de start van de’intelligente lockdown’, hielden Sylvia en Frank nog een afscheidsfeest. Ze zouden een jaar lang een wereldreis op wielen gaan maken. Sylvia: “Aan het begin van de coronacrisis was het een maand voor vertrek. We vonden de ontwikkelingen rondom het coronavirus wel spannend, maar dachten ‘we zien het wel, misschien valt het allemaal wel mee’. Eerst dachten we nog dat we onze reis konden uitstellen, maar al snel bleek dat het door de pandemie echt niet door kon gaan.”

Geen baan en huis meer

“Dat was schakelen. We waren er helemaal op ingesteld dat we een jaar op reis zouden zijn. We hadden allebei onze baan al opgezegd. Ook ons huis hadden we al onderverhuurd. We raakten in een overlevingsmodus. Alle zaken waar je normaal gesproken zeker van bent, moesten we weer opnieuw regelen. In een korte tijd hebben we het roer dus helemaal omgegooid. Dat heeft wel wat slapeloze nachten opgeleverd. Gelukkig konden we allebei nog bij onze oude werkgever terecht en hebben we de verhuur van het huis ook teruggedraaid. Een hele opluchting.”

Die reis komt er

De reisplannen zijn dus even gepauzeerd. Maar hoe kwamen ze eigenlijk op het idee om helemaal naar Afrika over land te reizen – over land? Sylvia: “We hebben al veel samen gereisd. Nu wilden we een keer een heel jaar lang wegblijven. Tijdens een eerdere reis reden we met een busje en een tent op het dak door Namibië. Dat beviel zo goed, dat we zoiets nog een keer wilden doen. Het reizen met een camper of bus geeft je zoveel vrijheid! Je hoeft niet ver vooruit te plannen, want je hebt alles dat je nodig hebt bij je. Nu wilden we een heel jaar gaan reizen. Afrika was eerder al erg goed bevallen. Verder zijn daar de weersomstandigheden gedurende het hele jaar gunstig en we wilden we graag veel wilde dieren zien.”

Duitse legerambulance

Ollie werd speciaal voor de reis gekocht. Ergens tussen 1980 en 1990 werd hij ‘geboren’, als Duitse legerambulance. Sylvia en Frank kochten hem en hielden een brainstormsessie om een passende naam te verzinnen. Sylvia: “We zien de bus als ons babyproject, daar hoort wel een naam bij. Vrienden kwamen zelfs op kraamvisite. ‘Ollie’ is een verwijzing naar ‘olijf’. We houden allebei van olijven en de bus is olijfgroen. En het klinkt leuk.” Ollie heeft zelfs een eigen Instagrampagina.”

(Eigen foto)

Van legerambulance tot camper

Toen Sylvia en Frank Ollie kochten, was het oude legervoertuig nog helemaal leeg. Niet eerder was-ie gebruikt als camper. Álle die hem tot een minihuisje maken, hebben ze zelf erin gezet. Sylvia: “Ik ben gaan zoeken naar voorbeelden op Pinterest en Instagram om ideeën op te doen. Frank is gelukkig heel handig en technisch. Hij heeft al het grove werk gedaan, ik bepaal de looks. We hebben eerst een compleet schaalmodel gemaakt om al onze ideeën uit te testen.”

Zelfs de mountainbikes passen erin

Frank had één duidelijk eis: zijn mountainbike moest en zou meekunnen. Daar bedachten ze een slimme oplossing voor. Onder het bed zit nu een groot opbergvak. Sylvia: “Die gebruiken we als berging. Daar liggen dus onze mountainbikes, de campingtafel en onze voorraad.” Verder is de bus voorzien van een keukenblokje, een zithoek met daaronder een uitschuifbaar toilet, zonnepanelen en zelfs een waterfilter. Zo ze kunnen zelf zorgen voor schoon drinkwater. Er is zelfs een douche, aan de achterdeur. Even de deuren openklappen en een douchegordijnen ophangen en voilà, je kunt douchen.

Ollie is van alle gemakken voorzien, waardoor de reis naar Afrika een onvergetelijke zou worden. Sylvia: “We gaan de reis zeker nog maken. We weten alleen niet wanneer.” Tot die tijd kan het stel gelukkig ook in eigen land lekker met de bus op pad.

Meer reizende Nijmegenaren met een camper:

Leroy en Desi zijn camperreizigers: ‘Mopshond Buddha gaat overal mee naartoe’

Velen dromen ervan: de wereld over reizen met een eigen camper. Wanneer je maar wil naar adembenemen...

Nijmeegse Joke en Fred: ‘We reizen met onze Volkswagenbus overal naartoe’

Velen dromen ervan: de wereld over reizen met een eigen camper. Wanneer je maar wil naar adembenemen...

adv.