Cees is de nieuwe nachtburgemeester van Nijmegen: ‘De nacht is van iedereen’

Cees de Beer met zijn nachtwethouders (Foto genomen voor de uitbraak van het coronavirus: Tycho van Dijk)

Hij is naar eigen zeggen ‘een echte Nijmeegse jongen’. Geboren, getogen en – nog belangrijker – gebleven in Nijmegen. We kennen Cees van het inmiddels landelijke evenement voor poëzie en performance Mensen Zeggen Dingen, dat hij samen met Tim Lenders opzette. Sinds kort kennen we hem óók als de nieuwe nachtburgemeester van Nijmegen.

Eigenlijk zou hij op dit moment bezig zijn met een emigratie naar Curaçao. De enige plek naast Nijmegen waar Cees zichzelf wel ziet wonen. Hij zag het na een bezoek voor Mensen Zeggen Dingen helemaal zitten er een aantal jaar te verblijven. Dus dat was het plan. Toch liep dat even anders. Cas Leermakers maakte bekend vroegtijdig te stoppen als nachtburgemeester, waardoor de functie op een onverwacht moment vrijkwam. Cees was altijd al nauw betrokken geweest bij het ambt en werd een aantal jaar eerder ook al gevraagd. Cees: “Ik werkte toen nog als woonbegeleider en kampte met een burn-out. Dat was niet de juiste timing.”

Burn-out

Dat lag nu anders. Bij het overwinnen van de burn-out stootte Cees bewust taken en projecten naast zijn reguliere baan af. Hij wist nu zeker dat hij zich volledig voor dit ambt kon én wilde inzetten. Cees: “Ik heb nu de tijd, ruimte én capaciteiten om samen met een nachtcollege op te komen voor de Nijmeegse nacht. De mooie basis die eerder door andere nachtburgemeester is gelegd, wil ik nu verder uitbouwen. Ik wil het beste voor Nijmegen.”

Nijmeegse voet

Uit zijn enthousiasme blijkt wel dat Cees het nachtburgenmeesterschap echt serieus neemt. Als blijk van loyaliteit en alvast als fysieke herinnering liet hij het logo van het ambt op zijn voet tatoeëren. “Hij staat op mijn Nijmeegse voet, dat is de linker. De cijfers 024 staan er ook op. Ik zou de Waalbrug er ook wel op willen. Oh, als je dat trouwens opschrijft moet ik dat ook écht gaan doen.”

View this post on Instagram

Belofte maakt schuld. #nijmegen #nachtburgemeester #logo #tattoo

A post shared by Cees de Beer (@nachtburgemeesternijmegen) on

Verbinder

Als nachtburgemeester is Cees hét aanspreekpunt over alles dat met de nacht te maken heeft. Cees: “Ik ben de verbinder tussen alle stakeholders van de nacht. Dat zijn niet alleen feestende mensen, maar ook mensen die willen slapen. Verder zijn het bijvoorbeeld ook ondernemers, de gemeente en andere belangrijke organisaties. Ook ben ik er om de Nijmeegse nacht te promoten.”

Nachtcollege

Cees doet alles samen met zijn nachtcollege. “Bij het samenstellen van mijn nachtcollege ben ik niet zo maar voor mijn vrienden gegaan. Ik heb juist voor acht mensen gekozen die uit het veld komen. Echte Nijmegenaren uit allerlei verschillende hoeken, die op hun eigen manier een bijdrage leveren aan de projecten die we doen. Neem Jolan van Zanten, hij wordt soms beschreven als iemand met een ‘rugzakje’. Ik wil van hem, uit eerste hand weten hoe de Nijmeegse nacht voor hem is. Daarnaast heb ik nog nooit iemand ontmoet die zó positief is. Hij denkt nooit in beperkingen, maar juist in mogelijkheden. Heel waardevol.”

De nacht is van iedereen

Cees is duidelijk over de grote gemener deler in zijn standpunten: “De nacht is van iedereen. Ik hoop de Nijmeegse nachten inclusiever te maken en dus toegankelijker voor bijvoorbeeld de LHBTQ+ community, mensen met kleur, een beperking maar óók voor mensen met hogere leeftijd.”

Gemener deler

“Daarnaast zoek ik naar verbinding. Verbinding tussen bijvoorbeeld bewoners van Nijmegen en de verschillende wijken. Er is zo veel meer dan alleen Nijmegen-Oost en het centrum! De verbinding tussen festivalorganisatoren, bewoners en bijvoorbeeld de gemeente is ook belangrijk. Iedereen heeft een ander belang, maar er is vást een gemene deler te vinden waardoor iedere partij tevreden kan zijn. Daar wil ik naar op zoek. ”

Niet praten óver mensen maar mét mensen

Als laatste benadrukt Cees dat hij het belangrijk vindt dat hij en zijn nachtcollege niet praten óver mensen, maar mét mensen. “Wij kunnen wel bedenken wat goed is voor een bepaalde stakeholder, maar dat kunnen ze ons het beste zelf vertellen. Daarom ga ik in de nacht op pad met verschillende partijen van de nacht. Denk aan een DJ, een festivalbezoeker met een beperking, een organisator, enzovoorts. Pas dan kan ik ervoor zorgen dat de nacht écht van iedereen wordt.”

Lees ook:

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Meer in deze categorie

Nijmegenaar van de Week

Ga naar “Nijmeegse Rob (20) is kunstenaar in Florence: ‘Sinds mijn studie zie ik schoonheid in alles’”

Nijmeegse Rob (20) is kunstenaar in Florence: ‘Sinds mijn studie zie ik schoonheid in alles’

Ga naar “Geneeskundestudent Coen heeft stichting over mentale gezondheid: ‘Ontstaan uit eigen ervaring’”

Geneeskundestudent Coen heeft stichting over mentale gezondheid: ‘Ontstaan uit eigen ervaring’

Stichting Open Boek
Ga naar “Nijmeegse vrijwilliger Hailey (12) genomineerd voor KRO-NCRV award”

Nijmeegse vrijwilliger Hailey (12) genomineerd voor KRO-NCRV award

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle AH Verse pasta en pastasauzen* van € 4,78 voor € 2,39”

Alle AH Verse pasta en pastasauzen* van € 4,78 voor € 2,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “AH Toiletpapier 4-laags 16 rollen van € 17,18 voor € 12,99”

AH Toiletpapier 4-laags 16 rollen van € 17,18 voor € 12,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle Kellogg’s van € 6,18 voor € 4,50”

Alle Kellogg’s van € 6,18 voor € 4,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “WALKX Lederen comfort schoenen € 19,99”

WALKX Lederen comfort schoenen € 19,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Medewerker catering Nijmegen”

Medewerker catering Nijmegen

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Opleiding Monteur Zonnepanelen”

Opleiding Monteur Zonnepanelen

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker catering Nijmegen”

Medewerker catering Nijmegen

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Carnaval Nijmegen”

Carnaval Nijmegen

 • Van 18 feb t/m 21 feb