Biljana en Manon zijn al 33 jaar vriendinnen: ‘Praten, dansen, feesten en lachen’

Biljana en Manon in Biljana's achtertuin (Foto: indebuurt Nijmegen)

Van als tiener stappen bij de Swing, samen zwanger en klassenouder zijn tot met hun eigen puberkids naar festivals: Biljana Marković (48) en Manon Bollen (50) maken het samen allemaal mee. De geboren en getogen Nijmegenaren zijn al 33 jaar dikke vriendinnen. Dit is hun geheim.

Op het toenmalige scholengemeenschap Nijmegen-West leerden Biljana en Manon elkaar als tienermeiden kennen. Ze kwamen naast elkaar te zitten toen Manon nieuw in de klas kwam. Onder meer bij Engels en bij Duits. “O bij dat docentenechtpaar. Hoe heten ze ook alweer… Meneer en mevrouw Blessing! Weet je dat nog?”, roept Biljana uit. Ze schenkt thee in.

Stuur zelf een kaartje

Heb jij ook iemand in jouw omgeving die je extra dierbaar is? Dan is dit de uitgelezen kans om hem of haar in het zonnetje te zetten. Via https://www.greetz.nl/nl/ik-denk-aan-je-idb/ kun je van 29 september t/m 6 oktober gratis een kaartje sturen. Gebruik hierbij de code DENKAANJE.

Iets met drank en wiet

“Oh ja, zéker”, zegt Manon. “We konden vooral zo goed met elkaar lachen. Weet je nog dat schoolkamp in België…” Biljana: “Ja! Waar we in dat bos verdwaalden en omsloegen met de kano. En…” Ze aarzelt even voordat ze verder vertelt. Manon lijkt te begrijpen waarom. “Vertel het maar hoor Bil”, zegt ze. Biljana: “Tsja, ik weet niet precies meer hoe het zat.” Manon knipoogt: “Misschien heb je het verdrongen.” Biljana: Nou ja, er was drank en wiet. Laat ik het daarop houden. We hebben zó gelachen.” De twee grinniken.

Elkaar begrijpen

Al gauw kwamen de tieners veel bij elkaar thuis en leerden ze elkaars families goed kennen. Biljana het Hollandse gezin van Manon in de wijk Meijhorst en Manon die van Biljana, een traditioneel Joegoslavisch gezin uit de Wolfskuil. Biljana: “We groeiden allebei op in arbeiderswijken in open, gastvrije een sociale gezinnen. Als tieners praatten we niet echt over die overeenkomsten, dat kwam later pas. Maar het hielp en helpt nog steeds om elkaar te begrijpen.”

Lees verder onder de afbeelding >

Biljana en Manon op de middelbare school (Eigen foto)

Uit het oog, niet uit het hart

Tijdens en na hun studies verloren de twee elkaar uit het oog. Biljana: “Maar toen ik op wereldreis was, wist Manon constant precies waar ik uithing. Ze kwam mijn moeder steevast tegen in de supermarkt, zij hield haar dan op de hoogte. Mijn moeder was toen onze link.”

Precies dezelfde dag

De vriendschap bloeide weer op toen Biljana en Manon elkaar in de sportschool tegenkwamen. “Om onze zwangerschapskilo’s eraf te trainen”, zegt Biljana. “We waren toen allebei net bevallen van een dochter. Manon van haar tweede, ik van mijn eerste. Al pratende kwamen we erachter dat onze dochters dat jaar precies op dezelfde dag geboren waren: op 8 februari 2005. Zo bijzonder!”

Met en zonder kinderen

Later waren ze tegelijk zwanger, kwamen ze op een steenworp afstand van elkaar te wonen in de Wolfskuil, gingen hun kinderen naar dezelfde basisschool en pasten ze op elkaars kinderen. Er volgden vele uitjes samen, met en zonder kinderen. Weekendjes weg, naar de sauna of met hun gezinnen oud en nieuw vieren. Onlangs nog zochten hun gezinnen elkaar op tijdens een vakantie op Kreta. Biljana: “We zijn met elkaar meegegroeid en daardoor enorm vertrouwd met elkaar. Dat is fijn. We zijn altijd volledig onszelf. De leuke en minder leuke kanten kennen we en accepteren we.”

Lees verder onder de foto’s >

Lachen, feesten en avonturen beleven

“Ja, dat is belangrijk”, knikt Manon. “En we kunnen ook zó lachen. Hebben dezelfde scherpe en soms cynische humor. En samen dansen en feesten. Bij de reünie van Cafe de Swing of feesten van 40UP. Als ik met Biljana ben weet ik één ding zeker: dan ben ik niet op de afgesproken tijd thuis. Het is te gezellig.”

“Ook zo leuk: Biljana is overal voor in. Alhoewel… Toen ik een keer voorstelde om naar een show in Las Vegas van Bruno Mars te gaan, haakte je toch af. Dat was een inschattingsfout van je Bil”, zegt ze terwijl ze haar vriendin aankijkt. “Tsja dat kwam niet zo goed uit,” zegt Biljana.

Grootste plannen

Een ander wild plan gaat wel echt gebeuren: een pelgrimstocht van Maastricht naar Santiago de Compostella. Een half jaar lang samen duizenden kilometers afleggen om rust en bezinning te vinden. Een spirituele tocht die de twee graag samen delen. Manon: “Alleen zou ik dat nooit doen. Dat is niet gezellig. Maar ja, misschien slaan we elkaar wel de harses in.” Biljana lacht en zegt: “Zal vast voorkomen ja. Het belangrijkste is dat we er voor elkaar kunnen zijn. Of elkaar juist even laten.”

De tocht laat nog even op zich wachten. Biljana: “Als de kinderen studeren en we genoeg gespaard hebben, gaan we. Dan zijn we waarschijnlijk zo’n 40 jaar vriendinnen. Dat wordt een mooie jubileumreis.”

Biljana en Manon in Biljana’s achtertuin (Foto: indebuurt Nijmegen)

Meer lezen:

Meer in deze categorie

Nijmegenaar van de Week

Ga naar “Nijmeegse Anne (23) is klimaatactivist: ‘Tijd van lief vragen is voorbij’”

Nijmeegse Anne (23) is klimaatactivist: ‘Tijd van lief vragen is voorbij’

Ga naar “Marcella organiseert body positivity-activiteiten: ‘Tranen van geluk bij zelfacceptatie’”

Marcella organiseert body positivity-activiteiten: ‘Tranen van geluk bij zelfacceptatie’

Ga naar “Manon deed mee aan FBoy Island: ‘Ik verbaas me over hoe snel vonken kunnen overvliegen’”

Manon deed mee aan FBoy Island: ‘Ik verbaas me over hoe snel vonken kunnen overvliegen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Sint en Piet op bezoek”

Sint en Piet op bezoek

 • Bricoja Sportieve Recreatie & Educatie B.V.
 • Geldig t/m 5 december 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99”

Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Vroege vogels opgelet: ontbijtkok(kin) gezocht!”

Vroege vogels opgelet: ontbijtkok(kin) gezocht!

 • Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent
 • Fulltime
Van der Valk Hotel Nijmegen - Lent heeft een vacature voor een ontbijtkokVan der Valk Hotel Nijmegen - Lent heeft een vacature voor een ontbijtkok

Topper

Ga naar “Wasstraat Medewerker – Bijbaan”

Wasstraat Medewerker – Bijbaan

 • BOB Autowas
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “stagemakelaar/jongerencoach”

stagemakelaar/jongerencoach

 • Yuverta
 • Parttime
yuverta

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Nijmegen”

Kerstmarkt in Nijmegen

 • Van 8 dec t/m 23 dec