Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bewoners Waalboog Nijmegen over kerst: ‘Iedereen heeft nu zijn eigen leven’

Door Babs Bingen 1 december 2020

Om ervoor te zorgen dat deze kerst aan iedereen gedacht wordt, start indebuurt een kerstkaartenactie voor ouderen. Daarvoor werken we samen met woonzorgcentra de Waalboog en Huize Rosa in Nijmegen. Bewoners van de Waalboog mevrouw Weijers en meneer Gipman kunnen alvast niet wachten.

Voor mevrouw Weijers (76) is het de eerste Kerstmis die ze in de Waalboog viert. Ze is een echte fan van het kerstfeest. “Het hele huis stond rond deze tijd op z’n kop. Ik versierde alles altijd heel uitbundig. Het kon niet gek genoeg: witte of gekleurde bomen, overal lichtjes en kerstmannen. Ik ben zelf ook altijd één en al bling bling geweest. En met kerst was het huis dat ook!”

Kerstpak

Mevrouw Weijers vindt het belangrijk om er goed uit te zien. Ze draagt maar liefst elf oorbellen in elk oor. “Een beetje gek mag toch wel met mijn 78 jaar, toch? Ik brei mijn eigen truien en heb bijna altijd lippenstift op. Ook denk ik nu al na over mijn kleding voor de kerstdagen. Daar kon ik vroeger ook weken over nadenken. Ik denk dat het dit jaar een pak wordt, voor een rok heb ik te dunne benen gekregen. Dat vind ik niet mooi.”

‘Kerst is nu alleen’

Een jaar geleden overleed de man van mevrouw Weijers. Ze vertelt: “Dan heb je geen kerst meer. Het is heel alleen. Naast al het versieren, is het mooiste aan kerst is het samenzijn met familie. Dat is nu anders.” Ze weet nog niet of haar kinderen haar dit jaar komen bezoeken. Ze vertelt: “De kleinkinderen zijn bijvoorbeeld in Turkije. Iedereen heeft nu z’n eigen leven, dat vind ik ook goed.”

Tekst gaat verder onder de foto

(Foto: de Waalboog)

Kerststukjes en kerstkaarten maken

De Waalboog organiseert verschillende activiteiten voor de bewoners, vertelt uit-coördinator Marjolein Willemsen. “We gaan samen kerststukjes en kerstkaarten maken en organiseren een kerstbingo.” Mevrouw Weijers is blij met al deze activiteiten. “Ik ga overal aan meedoen!”

Kerstviering

Meneer Gipman (70) kijkt vooral uit naar de kerstviering in de kapel bij de Waalboog. De Nijmegenaar gaf vroeger les op katholieke basisscholen en zong in een kerstkoor. In de kapel komt hij graag. Toen er tijdens de eerste golf van de coronapandemie buiten kleine concerten werden gehouden, genoot hij.

‘Ik heb niks te klagen’

De oud-onderwijzer is zelf de jongste uit een gezin van tien kinderen. Kerst werd vroeger altijd met de hele familie gevierd. Zelf heeft hij geen kinderen. “Maar ik heb niks te klagen hoor! Als ik hier over de gang loop, kom ik altijd bekenden tegen. Dat komt doordat ik op verschillende afdelingen heb gewoond. Kerst wordt hier ook gezellig,” vertelt hij opgetogen.

Doe jij ook mee?

Meneer Gipman kan zelf niet meer zo makkelijk kerstkaarten schrijven, maar vindt het net als mevrouw Weijers geweldig dat Nijmegenaren meedoen aan deze kerstkaartenactie. “Een heel leuk idee! Ik ben benieuwd welke kaarten we straks krijgen,” zegt hij.

Gratis kaartje van Kaartje2go

Hoe lief is dit: in samenwerking met Kaartje2go.nl kan je dit jaar een gratis kaartje versturen! Wacht niet te lang als je gebruik wilt maken van deze actie, want er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. 

Dus klim in de pen, schrijf een leuke kaart en lever ‘m in bij A. Holland schoenen aan Plein’44 of stuur je kaart naar onze redactie. De details vind je hier:

Kerstkaartenactie indebuurt Nijmegen

Doe mee aan de indebuurt kerstkaartenactie voor ouderen in Nijmegen

Stel je eens voor dat je de feestdagen alleen doorbrengt. Voor veel ouderen is dit de realiteit. De ...

adv.