Advertentie wordt geladen…

Bekende Nijmegenaar Sinan Can: ‘Ik zou mijn leven geven voor een betere wereld’

Sinan Can Nijmegen
Foto: (eigen foto)

Journalist en documentairemaker Sinan Can* (43) mag je met recht een BN’er (Bekende Nijmegenaar) noemen. De geboren en getogen Bottendaler werd bekend door zijn documentaires als Bloedbroeders en Onze missie in Afghanistan. Daarnaast was hij een graag geziene gast bij Pauw en deed hij in 2019 mee aan Wie is de Mol?. Sinan spreekt altijd vol lof over Nijmegen. Wat vindt hij zo fijn aan de stad?

Advertentie wordt geladen…

Zelf geïnterviewd worden, vindt Sinan niet prettig. Tenzij het over Nijmegen gaat. “Ik praat niet graag over mezelf en vind mezelf niet zo interessant. Ik kijk bijvoorbeeld ook nooit mijn eigen tv-programma’s terug. Maar over ‘zijn’ Nijmegen, praat Sinan wél graag. “Ik draag deze stad een heel warm hart toe. Op oproepen om de stad te promoten, ga ik graag in en mensen mensen mogen me altijd bellen als het over Nimma gaat. Deze stad heeft mij gevormd tot wie ik nu ben.”

‘Ik verlaat niet zomaar een geliefde’

“Als het je als stad lukt om vier Turks-Nederlandse generaties Can een veilig gevoel te geven, ben je een stad van formaat,” grapt Sinan. Hij werd in 1977 geboren in Bottendaal en had daar naar eigen zeggen een enorm fijne, warme en veilige jeugd. “Dat gun ik ieder kind,” zegt hij.

Zijn studie journalistiek volgde Sinan in Tilburg. “Ik wilde eerst geschiedenis studeren. Het werd toch journalistiek, omdat mijn vader altijd journalist wilde worden en in ons gezin vroeger wereldverbetering centraal stond. Ik koos Tilburg omdat het die Brabantse gezelligheid had die ik zo leuk vond aan Nijmegen. Ik ben overigens tijdens mijn studie gewoon in Nijmegen blijven wonen. Want ja, ik ga niet zomaar een geliefde verlaten”, vertelt Sinan lachend.

Onze regio blijft verrassen en verbazen

Hoewel Sinan al zijn hele leven in Nijmegen woont, ontdekt hij nog steeds nieuwe dingen in onze regio. “Of je nou fietst, wandelt of met de auto rijdt, er is van alles te beleven. Denk aan de Spiegelwaal, de Ooijpolder, de Groesbeekse heuvelrug en de Mokerplas. Daar word je écht verrast. Soms fiets ik daar in de natuur en denk ik ‘tering, ik ken dit helemaal nog niet joh!’. De omgeving blijft mij verbazen en ik leer er steeds nieuwe plekjes kennen.”

Van zijn status als bekende Nijmegenaar heeft Sinan verder geen last. “Ik kan hier gelukkig nog gewoon over straat. Mensen weten dat ik hier woon, dus staan nergens van te kijken. Dat gebeurt wél op andere plaatsen. In Limburg vroeg iemand aan me ‘wat ik er deed’. Net of ik niet buiten Nijmegen mag komen!”

Tekst gaat verder onder de foto

Nijmegen blijft lachen
Sinan Can (Foto: Karsten Russ)

Angst, geweld en leed

In zijn documentaires laat Sinan het leven in oorlogsgebieden zien. Gebieden vol angst, geweld en leed in bijvoorbeeld Afghanistan, Syrië en Saoedi-Arabië zijn hem niet onbekend. In het Midden-Oosten komen martelingen en onthoofdingen geregeld voor. Om de mensen angst in te boezemen dwingt terreurbeweging IS soms de lokale bevolking om toe te kijken als er een onthoofding plaatsvindt.

Sinan: “Tijdens één van mijn reizen sprak ik een vader in een oorlogsgebied die samen met zijn zoontje naar onthoofdingen moest kijken. Hij vertelde zijn zoontje dat het allemaal nep was. Dat het acteurs waren en dat alles gespeeld was. Zijn zoontje wist dat dat niet waar was, maar het verzachte voor hem wel de pijn. Daar heb ik veel bewondering voor.”

Kinderen ontroeren

Tijdens zijn reizen raakt Sinan het meest ontroerd door kinderen Sinan. “Dat zijn de meest onschuldige en kwetsbare schepsels op aarde. Het zijn de volwassenen die hun leefwereld en dromen kapot maken. Kinderen raken mij, omdat ze er ondanks alles altijd iets van proberen te maken. Ze geven om heel kleine gebaren. Ik wil graag iets voor ze terugdoen. Zo heb ik in Afghanistan een school voorzien van verwarming, ramen en isolatie.”

Afschakelen

Afschakelen doet Sinan het liefst in ‘zijn’ Nijmegen. “Als ik na twee weken filmen thuiskom, voel ik me leeg. Ik moet dan best even bijkomen van de hele trip. Gelukkig ben ik dan in Nijmegen, waar ik weer gewoon over straat kan. Ik hoef niet over mijn schouder te kijken en kan met Jan en alleman een praatje maken. Ik hoef me dan geen zorgen meer te maken en kan mensen weer vertrouwen. Hier in Nijmegen zijn werkt voor mij dan ook therapeutisch, omdat ik iedereen hier ken en zij mij. En ja, met vrienden een potje Fifa spelen is altijd leuk, haha!”

Een betere wereld begint bij jezelf

Sinan heeft veel leed gezien in de wereld. Het vastleggen daarvan ziet hij als zijn morele plicht. “Als ik al herinnerd word, wil ik dat men mij herinnert van mijn producties en de oorlogsgebieden die ik bezocht. Dat men zich iets als Bloedbroeders herinnert, in plaats dat men weet wie ik ben. Dat is wat er voor mij toe doet.”

De boodschap van zijn werk vindt Sinan dan ook het belangrijkst. Alles, voor een beter wereld. “Ik zou mijn leven geven als dat zou betekenen dat er geen conflicten meer zijn in de wereld”, zegt Sinan tot slot.

*Wist je dat je Sinans achternaam uitspreek als ‘djan’? Can staat in het Turks voor ziel, leven. The more you know! 

Meer over Sinan:

 • Terugkijktip: trotse Nijmegenaar Sinan Can laat ‘zijn’ Nijmegen zien aan Frank Evenblij

  In de het televisieprogramma Evenblij Maakt Vrienden gaat Frank Evenblij wekelijks op pad met (inter)nationale beroemdheden, vol humor, eigenzinnige scherpte...

 • Terugkijktip: Nijmeegse Sinan Can geeft les op Dream School

Meer in deze categorie

Nijmegenaar van de Week

Ga naar “Judith en Roos stoepkrijten in Nijmegen tegen straatintimidatie: ‘Zichtbaar maken wat onzichtbaar is’”

Judith en Roos stoepkrijten in Nijmegen tegen straatintimidatie: ‘Zichtbaar maken wat onzichtbaar is’

Ga naar “Nijmegen heeft een LHBTI+ zwemvereniging: ‘Jezelf zijn zonder dat er vragen worden gesteld’”

Nijmegen heeft een LHBTI+ zwemvereniging: ‘Jezelf zijn zonder dat er vragen worden gesteld’

Ga naar “Roy is een slackliner: ‘Het Kronenburgerpark is vaste prik’”

Roy is een slackliner: ‘Het Kronenburgerpark is vaste prik’

In onze gids

Ga naar “Cafetaria Dwars”

Cafetaria Dwars

 • Groesbeeksedwarsweg 306
 • Snackbars
 • 11:00 - 00:00

Nu geopend

Ga naar “Sundara – De Groene Slijter”

Sundara – De Groene Slijter

 • Groenestraat 4
 • Slijterijen

Nu geopend

Ga naar “Fantastea”

Fantastea

 • Drakensteinstraat 13
 • Speciaalzaken

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “10% extra korting op alle proefpakketten”

10% extra korting op alle proefpakketten

 • Aware Pet Products
 • Geldig t/m 27 juni 2021
Aware Pet Products

Topper

Ga naar “Alle Heteluchtfriteuses 20% korting”

Alle Heteluchtfriteuses 20% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 20 juni 2021
Ga naar “Solar buitendouche € 89,99”

Solar buitendouche € 89,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 20 juni 2021
Ga naar “Flügel van € 26,99 voor € 19,99”

Flügel van € 26,99 voor € 19,99

 • Makro
 • Geldig t/m 22 juni 2021
Ga naar “PHILIPS Airfryer XXL van € 199 voor € 179”

PHILIPS Airfryer XXL van € 199 voor € 179

 • BCC
 • Geldig t/m 20 juni 2021

Vacatures

Ga naar “Flying Tiger Copenhagen zoekt storemanager”

Flying Tiger Copenhagen zoekt storemanager

 • Flying Tiger
 • Parttime
Flying Tiger

Topper

Ga naar “Ontbijtkok”

Ontbijtkok

 • Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent
 • Parttime

Topper

Ga naar “Orthopedagoog”

Orthopedagoog

 • Studiebegeleiding Nijmegen
 • Parttime
Studiebegeleiding Nijmegen

Topper

Ga naar “Warehouse employee evening Nijmegen”

Warehouse employee evening Nijmegen

 • Recruit A Student Personeelsdiensten
 • Parttime
Ga naar “Bedrijfsleider horeca”

Bedrijfsleider horeca

 • Proeflokaal Bregje
 • Fulltime

Topper