Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anne danste het WK ballroom: ‘Sommige teams trainen 30 uur per week’

Door Babs Bingen 26 september 2019

De Nijmeegse Anne Inkenhaag (23) is één van de trotse dansers van het ballroom-team DSV Sway of life. Als jong team zetten zij onlangs een hele goede prestatie neer: ze mochten naar de finale en werden zesde bij het WK formatiedansen in Moskou.

En op deze plek in de lijst mag het team méér dat trots zijn. Anne: “We zijn een jong team en dansen nog maar anderhalf jaar samen. Daarnaast zijn we nog niet allemaal geweldige technische dansers. De teams die in de top 4 eindigden op het WK trainen zo’n 20 tot 30 uur per week. Dat kunnen wij niet toppen. Zelf hadden we niet verwacht dat we de finale zouden halen.”

Met 8 paren tegelijk

DSV Sway of life is een team dat ballroom danst. Daar vallen de Engelse wals, de tango, quickstep, slowfox en Weense wals onder. Anne: “We dansen in ons team met acht paren tegelijk op de vloer, het is de bedoeling dat we allemaal precies tegelijk dansen. Daarnaast wisselen we de vijf stijlen met elkaar af, met daarbij passende muziek. Soms is het wat chaotisch, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Nederlands Kampioen

Anne werd met haar team vorig jaar Nederlands Kampioen, ook al een geweldige prestatie. Anne: “Toen mochten we ook al naar het WK, daar waren we toen alleen nog niet klaar voor. Dit jaar wel. Voor vertrek naar Moskou moest eerst nog heel wat geregeld worden: vliegtickets, paspoorten, visa. We hielden verschillende acties om geld in te zamelen. Zo stonden we bijvoorbeeld op de rommelmarkt in het Goffertpark op Koningsdag. En natuurlijk moesten we veel trainen, dat deden we zo’n 10 tot 11 uur per week.”

Alles ging fout bij het oefenen

Een aantal weken geleden was het dan eindelijk zover: het WK in Moskou. Een geweldige ervaring, volgens Anne. “Tijdens het oefenen vrijdag ging alles fout dat maar fout kon gaan. Gelukkig ging het zaterdag tijdens de voorronde beter. Toch waren we niet helemaal tevreden. Toen we hoorden dat we de finale mochten dansen, ging iedereen écht helemaal los. Iedereen werd helemaal wild, het was geweldig.”

Ijshockeyarena

Het WK vond plaats in een ijshockeyarena. Anne: “Tegelijk met het WK formatiedansen was ook het WK latin. De rondes wisselden elkaar af. Daardoor zat er veel publiek in de zaal: zo’n 2500 man moedigde ons aan. Het publiek ging helemaal mee in onze muziek van Moulin Rouge, dat was het thema van onze dans. Voor het publiek was het herkenbare muziek. Al vanaf de eerste tonen gingen ze enthousiast meeklappen. Daar krijg je zo veel energie van!”

‘We zaten dicht op de nummer vijf’

Het team van Anne werd uiteindelijk zesde op het WK. Anne: “Onze trainer voorspelde al dat we misschien een finaleplaats zouden halen, daar geloofden we eerst niets van. Toch is het gelukt! Als team dat nog maar anderhalf jaar met elkaar danst, ben ik extra trots. Wij komen daar voor de eerste keer even het WK dansen en zijn ineens een team waar anderen rekening mee moeten houden. We zaten met de uitslag héél dicht op de nummer 5.”

Anne danst vijf avonden per week

Anne is zelf op dit moment bezig met een PhD op de Radboud Universiteit. Daarnaast spendeert ze véél tijd aan ballroom. Ze geeft danslessen aan beginners bij  studentendansvereniging Dance Fever, traint met haar eigen team en ook haar individuele danspartner. Waar ze óók nog eens wedstrijden mee danst. Wij zijn benieuwd wanneer we Anne weer zien schitteren in een finale van een belangrijke wedstrijd!

Lees ook:

Voor creatieve baasjes: hier volg je een workshop konijnen trimmen

Lief zijn ze hè, die langharige konijntjes? Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat jouw lieve beestj...

Rondje verenigingen! 5 x vragen aan de voorzitter van N.S.R.V. Phocas

Er zijn in september heel wat wat nieuwe studenten naar Nijmegen gekomen om te ontdekken hoe leuk he...

Een duik in het archief van Drift: 9 x flyers van de eerste feestjes

Drift - Om te dansen is inmiddels niet meer weg te denken uit het Nijmeegse festival- en nachtleven....

adv.