Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anki helpt vrouwen afvallen met haar gratis #lazyfitgirl-methode

Door Babs Bingen 24 januari 2020

‘Een uit de hand gelopen hobby’, zo noemt de Nijmeegse Anki de door haar ontwikkelde Lazy Fitgirl methode. Ze heeft ruim 26,5 duizend volgers op Instagram en schreef een boek waarmee ze anderen wil inspireren om gezonde eetgewoonten te ontwikkelen.

Narcolepsie

Anki heeft narcolepsie, een slaap- en waakstoornis waarbij je veel last hebt van slaperigheid en last kan hebben van slaapaanvallen. Intensief bewegen en sporten is daardoor niet altijd mogelijk. Anki: “Veel mensen met narcolepsie of andere vermoeidheidsklachten hebben last van overgewicht omdat het lichaam steeds vraagt om energie. Als tiener had ik dan ook last van eetbuien, waardoor ik overgewicht had. Ik dacht namelijk dat ik gezond at, maar dat was niet zo.”

Meer energie

De Nijmeegse wilde meer energie hebben. Dat werd de motivator om zich te verdiepen in gezonde voeding. Ze kwam erachter dat je niet per se veel hoeft te sporten om af te vallen. Die boodschap wil ze graag doorgeven aan andere vrouwen die ook worstelen met hun gewicht en voedingspatroon. Vrouwen die verschillende diëten proberen, daarin streng zijn naar zichzelf en niet meer kunnen genieten van een chipje of taartje op z’n tijd. Volgens Anki kun je namelijk, zolang je je bewust bent van wat je eet, heus weleens gezond met ongezond combineren.

Anki met haar twee kindjes Beau en Sammie (Eigen foto)

Lazy Fitgirl methode

Het delen van haar kennis begon op haar Instagrampagina, die snel groeide. Ze besloot het project uit te bouwen met een boek. Zo ontwikkelde ze als voedingsdeskundige de ‘Lazy Fitgirl’ methode. Een compleet plan van zes weken waarin deelnemers een basis leggen om af te vallen in vetmassa door het aanleren gezonde gewoontes. Kies bijvoorbeeld geen wit brood of pasta, maar volkoren. Neem geen zoet broodbeleg, maar een gezonde vervanger. Het idee is dat deelnemers zelf een levensstijl creëren die vol te houden is. Anki: “Het lastige met veel diëten is dat je in een korte tijd veel afvalt. Dat is vaak vocht en ook spiermassa. We willen juist in vetten afvallen, dat heeft meer tijd nodig. Ook is het volhouden van een dieet voor velen lastig.”

Helemaal gratis

Anki’s programma is helemaal gratis te volgen. Voor zowel het online boek als de begeleiding betaal je niet. In januari startten maar liefst 2500 vrouwen met de methode. De deelnemers zitten in een gezamenlijke Facebookgroep, waarin ervaringen worden gedeeld en vragen worden gesteld. Bij die begeleiding krijgt Anki hulp van andere coaches, die ook op vrijwillige basis werken. Anki: “Het werkt heel goed, de vrouwen helpen en inspireren elkaar ook heel goed.”

Natuurlijke suikers of van nature suiker?

De grootste eye-opener voor veel deelnemers is het verschil tussen natuurlijke suikers en producten die ‘van nature’ suikers hebben. Anki: “Het is nu echt een trend om producten te promoten die natuurlijke suikers bevatten. Denk bijvoorbeeld aan honing of agavesiroop. Wat veel mensen niet weten, is dat het net zo ongezond is als geraffineerde suikers, de suikers waarvan we wel weten dat je er dik van wordt. Als een product ‘van nature’ suiker bevat, is dat bijvoorbeeld de suiker die van zichzelf in fruit of zelfs groenten zit. In mijn methode vermijd je vrije suikers waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft.”

(Eigen foto)

Iedereen kan het

Ook al heeft Anki veel volgers op Instagram, ze verdient er niks aan. Anki: “Ik vraag nooit geld voor een Instagrampost. Ik vind dit super leuk om te doen, maar wil er niet mijn baan van maken of er afhankelijk van zijn. Eigenlijk is het gewoon een uit de hand gelopen hobby. Mijn adviezen en tips zijn dan ook oprecht. Ook wil ik een tegengeluid zijn op alle strenge (crash-)diëten die op de markt zijn, waar soms veel geld aan wordt verdiend. Shakes, sapjes, repen: er is veel troep op de markt.”

Lees ook:

lotte de schouwer

Nijmeegse Lotte schreef boek over de dood van haar vriend: ‘Sterfelijkheid is een taboe’

De Nijmeegse Lotte de Schouwer verliest in augustus 2018 haar vriend aan een hersentumor. Om haar ei...

Nijmeegse Giel vertrok en bouwt in Portugal zijn eigen glamping en retraitecentrum

Anderhalf jaar duurde de zoektocht naar het juiste huis met het juiste terrein. Al toerend met zijn ...

Nijmegenaren van de week zijn deze BILF’en: ‘Kanker stopt ook niet als het regent’

Een tijdje geleden plaatsten wij een oproep voor de mooiste baarden in Nijmegen. Al gauw vonden we d...

adv.